Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за депутата на Костов*

Калпакчиев в конфликт на интереси и по делото за депутата на Костов*
Калин Калпакчиев, снимка:архив

Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България (ССБ) Калин Калпакчиев най-вероятно е бил в конфликт на интереси в процеса срещу бившия депутат от квотата на Иван Костов Валентин Павлов, който е подсъдим за смъртта на 14-годишно момче.

Миналата седмица Калпакчиев оправда екснародния представител, като го спаси от 3-годишна условна присъда, само месец след като скандализира обществото с решението си да освободи 6,5 години по-рано от затвора убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман.

Оказва се, че двата случая си приличат не само заради необяснимата "доброта" към подсъдимите, а с факта, че Калпакчиев проявява жалост към хора, защитавани от негови авери. В случая с д-р Павлов пред съда като негов адвокат се явява Даниела Доковска. Юристката е известна с тесните си връзки с грантаджийските организации у нас, но със ССБ я свързват не просто общи идеи, но и общи проекти.

Конкретно става дума за финансова обвързаност на арбитри, каквато роля по принцип трябва да играят съдиите в демократичните общества, със защитници на подсъдими. Разследване на "Монитор" преди няколко години показа, че Доковска и ССБ са били партньори в проект на "Отворено общество" за създаване на Бюра за правна помощ. Самият Калпакчиев пък също е част от грантаджийските схеми – преди няколко години той бе на хранилката на "Отворено общество" и "Америка за България" като автор на статии, публикувани на сайта "Медиапул", финансирани по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, парите по който у нас се раздават от "Отворено общество". Това изрично е указано под самите тях, но без да се уточнява дали и каква точно сума е отишла за автора.

Дали финансовите обвързаности между адвоката и съдията по делото, които минават през ССБ, са конфликт на интереси – трябва да проверят компетентните органи. Но тези обстоятелства пораждат сериозно съмнение относно безпристрастността на съдията.

В същото време самият Калпакчиев става част от съдебния състав по делото по доста мистериозен начин. По думите на адвоката на близките на починалото момче Пламен Димитров в началото процесът е стартирал с друг съдия.

"В началото делото за смъртта на Алекс пред САС започна с друг председател на съдебния състав, после беше сменен, не знам защо. И така делото пред Софийския апелативен съд започна отново, защото смениха председателя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите", обясни в интервю за "Монитор" Димитров.

Самият случай пък е като под индиго с този на убиеца на студента Андрей Монов – Джок Полфрийман, като бе предсрочно освободен от Калпакчиев. И отново е по партийно-грантаджийска линия. Оправданият е бившият депутат от Реформаторския блок от квотата на Иван Костов - Валентин Павлов. Той бе подсъдим за това, че е причинил смъртта на 14-годишно дете с поставената в зъболекарската му клиника упойка. Павлов бе признат за виновен на първа инстанция и осъден условно на 3 години, но буквално е помилван от съдебен състав на апелативния съд, председателстван от Калпакчиев. Така, отново по подобие на скандалния казус с Полфрийман, и този с подсъдимия лекар ще се решава окончателно от председателствания от ортака на Калпакчиев – Лозан Панов, Върховен касационен съд.

*Екип на в-к "Монитор"

Осем души са задържани при мащабна спецакция в Бургас

Предишна новина

Медии предлагат Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  мафията | нерегистриран
  4
  -1

  Някои наричат описването на невидимите нишки, водещи до оправдателна присъда "пасквил"! Аз ги наричам безнаказана мафия,по-зла и по-безскрупулна от комунистическата. Мафията на самонареклите се десни,които са навързани като свински черва. Малко са, но са сплотени. В злото.

 2. 2
  До 1 | нерегистриран
  10
  -3

  Сигурно имате предвид собственика на "медиите", печатащи тези пасквили

 3. 1
  | нерегистриран
  15
  -9

  Ще му дойде Коледата и на него.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.