Камарата на ЧСИ: Кабинетът прие лобистка промяна, която блокира събираемостта

Камарата на ЧСИ: Кабинетът прие лобистка промяна, която блокира събираемостта
Снимак БГНЕС

В последния ден преди оставката правителството прие лобистка промяна, с която блокира събираемостта на дълговете. Така е озаглавена позицията на Камарата на частните съдебни изпълнители, разпространена днес, веднага след като правителството гласува промяна в тарифата за таксите на ЧСИ, която гилдията безуспешно се опитва да предотврати повече от месец. Промяната е лобистка и представлява удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес, заявяват от КЧСИ.

На днешното си заседание, чийто дневен ред е от 40 точки - като за последно, Министерският съвет прие промяна, според която частните съдебни изпълнители няма да събират такса върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение. Промяната се извършва с Постановление за допълнение на Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители. Предвидено е, че постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Според мотивите на вносителя – правосъдния министър Зинаида Златанова, с тази промяна се уеднаквява регламентацията на събираните от частните и държавните съдебни изпълнители такси за изпълнение на парични вземания в хипотезата на извършено от длъжника доброволно плащане в срока за доброволно изпълнение.

Само преди два дни Българската търговско -промишлена палата (БТПП) подкрепи Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) в искането им за анализ и преосмисляне на тези промени и техния ефект върху събираемостта на вземанията, междуфирмената задлъжнялост и работата на ЧСИ. В разпространеното днес становище на Камарата на ЧСИ се казва, че приетите промени са лобистки в защита на монополни и корпоративни интереси, а грижата за масовия длъжник е само на думи. Обикновените хора нямат пари да се издължават в срок, затова от промяната е от полза само на онези структури, които умишлено не плащат дълговете си, заявяват от гилдията.

"Промени в защита на монополни и корпоративни интереси прие правителството на последното си заседание тази сряда. Гласуваните изменения в Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители, с които отпада пропорционалната такса върху сумата, която длъжникът погаси в 14-дневен срок, е удар върху бързината и ефективността на изпълнителния процес.

Стимулират се некоректните длъжници, нарушават се правата на кредиторите, но с нищо не се облекчава обикновения длъжник. Поправката ще навреди на българския бизнес и на цялата финансова система в страната", се казва в прессъобщението на Камарата на ЧСИ.

"Повече от ясно е, че обикновените граждани нямат средства, за да погасяват дълговете си. Числата от нашата практика са красноречиви – от началото на кризата физическите лица, които плащат задълженията си в т.нар. срок за доброволно изпълнeние са приблизително 0,1%. От поправката спечелиха не затруднените финансово лица, а онези структури, които умишлено не плащат дълговете си, докато не бъдат осъдени", коментира председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Валентина Иванова.

"Руши се един работещ модел за изпълнение на решенията на съда. Мотивите за това са неясни, промените са приети "на тъмно", в 12 без 5, без никакво обсъждане, анализ или финансова обосновка. В последния възможен момент се намери начин да бъдат обслужени монополни и корпоративни интереси, но не и интересите на хората", посочи председателят на Контролния съвет на Камарата Георги Дичев.

"Камарата вече алармира, че промяната ще се отрази крайно негативно на икономическата и финансова ситуация в страната, ще се отрази и на приходите в бюджета. Проблемът идва оттам, че ЧСИ ще спрат да налагат запори и възбрани в срока на доброволно изпълнение, което от друга страна ще улесни длъжниците да прехвърлят своята собственост и в крайна сметка кредиторите ще останат неудовлетворени.

Решението, освен всичко, е и популистко, тъй като въпросната такса е символична на фона на всички останали дължими такси – на съда, адвокатските хонорари за делата пред съда, адвокатските хонорари за изпълнителното производство, простите такси на ЧСИ.

"Повече от две години Камарата настоява за една реална промяна, която ще облекчи длъжниците като намали драстично таксите, а имено да се въведат електронни запори. Ако сега за налагането на запор върху сметките на длъжника във всички банки, той дължи 540 лева, с електронния запор таксата ще падне до 18 лева. Промените в ГПК са факт, въпрос на правителствено решение беше те да заработят. В началото на мандата заместник-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева увери, че електронните запори ще заработят. В последните си дни правителството не само не ги въведе, но направи и голяма крачка назад, с която обрече решенията на съда да останат само "на хартия", което е и удар срещу съдебната система, е позицията на Камарата.

Идеята за промяна в Тарифата за таксите и разноските към ЗЧСИ не е подложена на никаква оценка на въздействие, каквото е изискването на Закона за нормативните актове. Подкрепа за необходимостта от анализ пред промяната в регламента за работа на ЧСИ даде и БТПП в писмо до министъра на правосъдието, в което поиска и отговор на въпроса как промяната ще се отрази на събираемостта на вземанията и междуфирмената задлъжнялост", пише в прессъобщението на КЧСИ.

Ще реагираме незабавно с искане за отмяна на това постановление от служебното правителство, в момента в който то бъде формирано, заяви за "Правен свят" Георги Дичев. Ще информираме и Европейската комисия за това, че се разрушава един работещ модел и се нанасят много големи щети върху ефективността на съдебната власт в България, добави той. Откакто е въведено частното съдебно изпълнение в България, от ЕК няма никакви критики и препоръки по отношение на изпълнителния процес, за разлика от множеството критики в другите сфери, припомня Дичев.

Още по темата

Смърт по време на демонстрация: Турция трябва да регламентира използването на сълзотворни гранати

Предишна новина

Шефът на Окръжен съд Кюстендил Мирослав Начев получи втори мандат от ВСС

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 25
  ДСИ | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#22] от "":НЕРЕГИСТРИРАН

  РЕГИСТРИРАЙ СЕ НА ПЕТИ КИЛОМЕТЪР НАЙ-ДОБРЕ !!! ЦЯЛАТА ИДЕЯ ЗА ЧАСТНО СЪДЕБНО ИЗПЪЛНЕНИЕ ПОЧИВА НА ЛЪЖИ,ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ! НАЙ-ГОЛЯМАТА -В ЦЕЛИЯТ СВЯТ БИЛО ЧАСТНО ИЗПЪЛНЕНИЕТО ?! СЛЕДВАЩАТА-БЪРЗО И ЕФЕКТИВНО ?!ДРУГА- ЗАКОНОСЪОБРАЗНО ?! И ОЩЕ,И ОЩЕ...ЗАЩО Е ДАДЕН СРОК ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЛЪЖНИКА ?! ЗАЩО ДА ИЗПЪЛНЯВА ДОБРОВОЛНО,СЛЕД КАТО И ТОГАВА ЩЕ МУ СЕ НАТЪТРУЗЯТ ВСИЧКИ ТАКСИ ?! ТОВА ЛИ Е "СТИМУЛ ЗА ДОБРОВОЛНО ПЛАЩАНЕ " И ЗА "ПОДОБРЯВАНЕ НА СЪБИРАЕМОСТТА" ?! АЙДЕ МНОГО ПОЗДРАВИ НА МАЙКА ТИ !!!

  До коментар [#22] от "": 2. 24
  гецата | нерегистриран
  1
  0

  Към застрахователя!Като дойдат биячите и е.ачите вадим патлаците и правим оборот на траурните агенции!!!Тъпо копеле можел си да събираш...А още и за изпълнителното производство каканижеш!Дууум и те няма наглецо!

 3. 23
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 22
  | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#16] от "Адвокатин":  Много смешно човече си ти, много, много мъничко, бедна ти е душата, бедна ти е и мисълта:)Едва ли си адвокат, защото трябва да си умрял от глад, най-вероятно си ДСИ или по-скоро мъж под чехъл на ДСИ. Нито правото ти е ясно, нито изпълнителния процес.

  Как таксите не отивали в държавния бюджет като 20 % от тях са ДДС, 10 % ДДФЛ и още не знам колко си процента осигуровки?!

  Как страдали кредиторите от високите такси като повечето от тях плащат жълти стотинки при образуване на делата и ЧСИ финансира делата им?!

  Смяташ ли, че 50 или 100 лв. покриват пълното проучване на длъжника, налагането на запори и възбрани и връчването на призовки!?

  Ако сам се издържаш щеше да ти е ясно, но друго си е жената ти да плаща със заплата от данъците на ЧСИ:)))

  И стига едни и същи глупости сте писали - продавали се на безценица жилища, това е пазар, колкото дадат купувачите за толкова се продават, и ЧСИ и кредиторите имат интерес да е висока цената, ама трябва някой да иска я плати!

  Били се подлъгали хорицата и взели кредит с ипотека, ами те да не са малоумни и каквото им дават да взимат без капка мисъл как ще се оправят после?

  Винаги някой друг ни е виновен за собствените грешки или лош късмет, защото и това понякога го има в живота.

  Много поздрави на съпругата.

 5. 21
  Ивайло Господинов | нерегистриран
  2
  0

  Любител съм на бричките. Имам една руска ретро кола и се питам след като я карам едва няколко месеца през годината защо застрахователите не измислят по-евтина гражданска. За какво да плащам и за гараж и за гражданска? На запад не е така!

 6. 20
  Гошо | нерегистриран
  9
  0

  Не виждам нищо доброволно след като са ме осъдили:) Ах тези застрахователи! Още 100 градушки да паднат :)

 7. 19
  точица | нерегистриран
  8
  -1

  Моля, като сте толкова компетентни всички коментиращи, да имате предвид следното:

  1. Наказателните лихви по кредитите, които са в пъти по високи от разноските по изпълнителното дело, се определят в договора между кредитора и кредитополучателя и не зависят от волята на съдебния изпълнител. С тях дълга набъбва двойно, а не с таксите. Също и с огромните хонорари на разни юрисконсулти и адвокати, които „водят” делото!

  2. Трябва да се държи сметка дали длъжниците се канят с изпълнителен лист или заповед за изпълнение. В първия случай няма доброволен срок и възможността за отпадане на пропорционалната такса не седи на дневен ред, така че тези промени не са универсале пенкилер.

  3. Много малко длъжници реално плащат в доброволния срок. Тепърва ще се види дали тези промени ще повлияят стимулиращо на обикновения длъжник- тарикат, който залага и майка си само, за да си купи въйфон без мисъл как ще го плаща.

  4. Не се заблуждавайте, че тези промени облагодетелстват гражданите и са приети в тяхна защита. Промените са лобистки и са в полза на платилия най- дебел рушвет- застрахователите. Те наистина плащат в доброволния срок, защото се плашат от запори на б. сметки.

  5. ЧСИ- тата уж са олицетворение на злото, ама ако някой не може да си върне дадените заеми или да си получи издръжката, моментално тича да вади изп. лист и образува дело. И като си вземе парите много странно не реве...

 8. 18
  18 | нерегистриран
  9
  -4

  Акцентирам,че пада само пропрорционалната такса. Простите такси си остават(а би трябвало да няма никакви такси, за плащане в срока за доброволно изпълнение, особено при малки дългове), така,че от какво се оплакват ЧСИ-тата-простата такса остава?  И предлагам в ГПК да се запище срок за плащаще при абсолютна забрана за образуване на изпълнително дело, особено ако дълга е малък. Определен срок ,след влизане на съдебното решение в сила, в който осъдения да може да плати без паразитни такси, и при забрана за образване на изпълнително дело.  Умниците казват-плащай, що не си платил. Ми щото умнико-щом има правен спор, дело-никой не плаща, докато спорът се гледа от съд-нали имаме конфликт на правни твърдения-дали да плащаш или не . Нали има съд да реши кой крив, кой прав. След края на делото-нека да има срок да платиш доброволно, и това да не е аламинут, аласекунд, в момента на изготвяне на решението, а да има разумен срок-примерно месец, или седмица-все едно. Естествено, че особено при малки суми ще платиш дооброволно, щом има съдебно решение.

  Да отпадне възможността за образуване на изпълнителни дела и в случаите на осъден на периодични плащания, ако длъжникът плаща в срок. Примерно делата за издръжка. Ако някой е осъден да паща по 100 лева, особено ако е налице споразумение при развод по взаимно съгласие, и ако плаща тези 100 лв-в срок, с готовност, е безмислено бившата му съпруга да му образува изпълнително дело, за да бъде товарен длъжника с такси, и да му е"по-гадно". Нали в случая плаща доброволно. Що вместо да плаща 100 лв издръжка месечно-което го прави с готовност и срок, сумата трябва да нараства и с такси за безмислено в случая принудително изпълнение?

  В този случаи-при плащане в срок на периодични суми трябва да има абсолютна забрана за принудително изпълнение. 9. 17
  застраховател | нерегистриран
  2
  -9

  И как точно длъжникът е съгласен е да ти плати тлъстия хонорар, който е в пъти по-висок от таксите на ЧСИ? И каква точно работа си свършил за него освен писането на една молба от 3 реда до ЧСИ?

  Като си адвокатин не си ли учил, че изпълнителният процес дава защита и налага санкция по повод ЛИПСАТА НА ДОБРОВОЛНО ИЗПЪЛНЕНИЕ, а изп. производство започва още с подаване на молбата до съда за издаване на изп. лист (чл.404 и следващите ГПК)?

  Докато вие адвокати, нотариуси, ЧСИ-та се плюете взаимно, ние застрахователите си плащаме малко на властта за да не плащаме много на хората!

  Днес ударихме ЧСИ-тата, утре сте вие адвокатите - плащаме си в срока и без вашите хонорари, след това ще отменим и държавните такси!

  А ЧСИ като не са ефективни идват биячите и е.ачите! Ние това събиране го можем!

  Просто, завистливо и злобно се оказва българското племе!

 10. 15
  абе не си от най-умните, ама че и тарикат-признавам | нерегистриран
  9
  -4

  До коментар [#12] от "умен и справедлив":  И как няма да му се плаща за нищонеправене, като остават простите такси-а именно при тях е голямата лапачка. И втори въпрос-с цел начисляване на прости такси по запори-каква е тази свинщина да се налага запори до банки, които не поддържат сметки на ФЛ в ББР-като там сметки на ФЛ няма... Безмислено е да се пращат съобщения за запори и до ситибанк-клон софия и тн. Не повече от 10 са банките приемащи влогове от ФЛ-в масовия случай. И трети въпрос-защо за обжалване на действия на ЧСИ пред съд трябва да му плащаме 48 лева такса рекет-че той има интерес да надпише такси-ако не обжалваш-влизат в сила и плащаш, а ако обжалваш-плащаш му 48 лева за нищонеправене. Кога ще се запише,че ако съда отмени действие, акт на ЧСИ, то чесеито да върне разноските на жалещия , и то без да води друго дело(несериозно е длъжник да съди ЧСИ за 48 лв.). какво е това безобразие-дори и съда да отмени действие, акт на ЧСИ-то ЧСИ-то си запазва таксата от 48 за ради жалене на незаконни негови действия.

  И КАКВА Е ТАЗИ СВИНЩИНА,ЧЕ ЕДИН ОТ ЧЕСЕИТАТА В СОФИЯ Е САМООПРЕДЕЛИЛ КАНТОРАТА СИ ЗА "СЪДЕБНО УЧРЕЖДЕНИЕ", И Е ИЗПИСАЛ ПРАВИЛА ЗА ДОСТЪП ДО КАНТОРАТА СИ-В КОЙ ЗАКОН МУ Е ПОЗВОЛЕНО ДА ПИШЕ ПРАВИЛА? Откога ЧСИ-татат станаха съделни учреждения?

  Каква е санкцията за ЧСИ, ако има кантора на 30 метра от съда и 1 месец бави препращането на жалба до съда-жалбата се бави, ама изтъпленията към длъжника си продължават?

  каква е санкцията ако служителки в кантората си позволяват да викат, крещят, унижават длъжници, които не плащат. И да не плаща длъжник никой не ти позволява да му крещиш ! ще крещияш на оня ,който те е правил, а на непознати -им дължиш уважителен тон-без знаение дали плащат или не!

 11. 14
  Министерски съвет | нерегистриран
  8
  -7

  До коментар [#10] от "Адвокати

  Г-н Адвокатин, а ти какво точно ще кажеш да разгледаме и Вашето хонорарче, щото то също е тлъсто и то доста по - тлъсто от това на ЧСИ....

  Тежко ни, неуки народе!!!

 12. 13
  човечец | нерегистриран
  8
  -1

  До коментар [#12] от "умен и справедлив":  Прав си, ама не съвсем - за "облизващата се уста" и нейната слуга всичко това сигурно има смисъл - изразен в собствена им финансова стабилност, а не тази на държавата или на българския бизнес. Нали знаеш прикзката, която трябва да е в чл. 1 от Закона за ЧСИ - "Га яде кюфтетата...., а сега..."

  Извинявам се за диалекта, но пък нивото на юристите, които сътворяват законите в горката ни Родина е такова!!!

  До коментар [#12] от "умен и справедлив": 13. 12
  умен и справедлив | нерегистриран
  8
  -6

  Това правителство сътвори поредната глупост - отново защити "корпоративните" длъжници, а обикновения човечец да му мисли..... А ние кредиторите как ще мотивираме ЧСИ да си свърши качествено работата, след като труда му няма да се заплаща? Ама и нас кучета ни яли според Министъра на "кривосъдието" Зинаидка и помощничката й - Сапунджиева. ЕЕЕЕЕ, голяма глупост и популизъм в тази държава....

 14. 11
  | нерегистриран
  7
  -4

  До коментар [#10] от "Адвокатин": Но дори длъжникът да плати в срока за доброволно изпълнение, адвокатът на взискателя ще си вземе хонорар за образуване на изпълнително дело - т.е. нищоправене. А за отбелязване е, че по новата тарифа за мималните адвокатски възнаграждения, тези хонорари не са никак малки. Но интересно, че хора, наричащи се "адвокатин" си ги прибират без никакви скрупули... 15. 10
  Адвокатин | нерегистриран
  13
  -5

  Не вярвах, че в злополучния си мандат това правителство ще свърши нещо смислено, но явно е трябвало да му дойде сетния час, за да го направи. ЧСИ-тата протестират срещу орязването на лесните пари от нищо правенето в срока за доброволно изпълнение, в който колкото и невероятно да изглежда, има съвестни хора или работещи фирми, които искат час по-скоро да се оттърват от запорите си или да не се излагат пред работодателя.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.