Кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на СГС събра 53 гласа от общо 121 съдии

Кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на СГС събра 53 гласа от общо 121 съдии
Съдия Евгени Георгиев за втори път се кандидатира за председател на СГС, снимка: БГНЕС

Претендентът за председател на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев е събрал неубедителна подкрепа от Общото събрание на съдиите. Това се разбира от информацията, изпратена до медиите от пресслужбата на съда.

Самото Общо събрание се е провело при минимален кворум. Присъствали са само 64 съдии от имащите право на глас 121 магистрати. 12 от съдиите са били в отпуск, а останалите изглежда не са пожелали да участват в Общото събрание, свикано по повод номинацията от миналата седмица на Георгиев. Не е ясно и защо то се провежда две седмици преди крайния срок, в който могат да се правят номинации за председател на съдебната инстанция. Не е ясно и дали ще има друго Общо събрание на СГС, на което кандидатурите си да представят и други номинирани за поста.

В крайна сметка Георгиев е получил подкрепата на 53 от съдиите от СГС или малко над 40% от всички имащи право на глас магистрати в най-големия окръжен съд в страната. 11 от присъствалите на Общото събрание са гласували "против". Гласуването се е провело тайно, съобразно правилата, приети от Общото събрание на СГС, уточняват от институцията.

Георгиев се кандидатира за втори път за председател на Градския съд. При първата процедура, съдията се самономинира, но не успя да получи достатъчно гласове сред членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. През март месец, когато се проведе първата процедура, кадровиците не подкрепиха и другия кандидат – съдията от СГС и бивш негов председател Светлин Михайлов.

"Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването й, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата ви", заявил пред колегите си преди гласуването съдия Георгиев, цитиран от пресслужбата на СГС

Очакванията са, че до настъпването на крайния срок, в който може да се издигат кандидати за председател на СГС – 7 юни, ще има още номинирани за отговорния пост. Първоначално се очакваше претендентите да са поне трима, но по всяка вероятност членуващият в Съюза на съдиите в България съдия Петър Л. Сантиров от Гражданското отделение, няма да участва в процедурата. Почти сигурно е, че като кандидат за председател на Градския съд ще се включи друг уважаван магистрат от системата.

Крайното решение за избора на председател на СГС е на съдийската колегия, която по закон, не е задължена да се съобразява с мнението на част от магистратите в съответния съд. Най-големият окръжен съд в страната остана без титуляр за административен ръководител през есента на 2017 г., когато бившият му председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка и по-късно се регистрира като адвокат.

Още по темата

Борисов поставил казуса с Желяз Андреев и другите четирима българи

Предишна новина

Спряха дисциплинарка за куп забавени дела срещу бившия съдия Мариян Марков

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 20
  | нерегистриран
  12
  -10

  Това се случва и с Даниела Дончева, нежелан от кликата председател. Свидетели сме на постоянни интриги по отношение на нея. Вероятно обстановката в САС не е приятна. Там отидоха основните интриганти. Друга част от интригантите отидоха в СГС и там обстановката е неприятна, защото същите са на власт, но надявам се временно. Тежко на работещите там, ако тази клика остане на власт.

  Например в СРС обстановката е много спокойна, след като всички интриганти бяха повишени. Браво на новото ръководство на СРС. Там в момента се работи спокойно и не се взимат решения, които постоянно да скандализират и да създават повод за напрежение и интриги. Така е защото ги няма интригантите.

 2. 18
  | нерегистриран
  14
  -6
  До коментар #17 от "До 15 | нерегистриран":
  Имам усещането, че Евгени Георгиев няма да бъде избран. От сигурен източник ми е усещането.

  Алексей Трифонов е вероятно да го изберат , но лично му препоръчвам да не се кандидатира . Янева я наложиха силово и се сдоби с присъда . Да си председател на съд без да те искат е тежко бреме и няма да си полезен нито на себе си , нито на избралите те , нито на хората в съда …..

 3. 17
  До 15 | нерегистриран
  16
  -12

  Имам усещането, че Евгени Георгиев няма да бъде избран. От сигурен източник ми е усещането.

 4. 16
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 15
  | нерегистриран
  15
  -11

  Имам усещането, че ако Алексей Трифонов има неблагоразумието да се кандидатира ще го сполети съдбата на Светлинчо Михайлов! Пт сигурен източник ми е усещането :) Е, освен ако няма нещо да връща, тогава глупостта ще е пренебрежима

 6. 14
  Виц | нерегистриран
  12
  -1

  Президентът на САЩ Роналд Рейгън посетил СССР по времето на Леонид Брежнев. Между другото, пожелал домакините му да му осигурят подходящо място, където да може да тича рано сутрин. Като научил за това, Леонид Брежнев изявил желание и той да тича рано сутринта заедно с президента на САЩ. Рейгън нямал нищо против и на следващата сутрин те били заедно. Устроили си състезание по бягане и Рейгън, като по-спортна натура, изпреварил Брежнев.

  Тогавашната съветска преса отразила събитието приблизително по следния начин: "Нашият генерален секретар на ЦК на КПСС другарят Леонид Илич Брежнев завоюва почетното второ място, докато неговият съперник, президентът на Съединените Американски Щати Роналд Рейгън, за голямо съжаление, успя да се класира едва предпоследен."

 7. 13
  Няколко думи говорят много повече от една снимка | нерегистриран
  9
  -1  Ти си много гнусен и мазен трол. Но и снимката ти ще публикувам, в подкрепа на думите си:[[_71531_]]

 8. 11
  | нерегистриран
  12
  -4

  Да , изключително бързото кариерно израстване на лицето Трифонов не е много случайно....И рано или късно трябва да се плати чрез заемане на отговорен пост и съответните услуги.

 9. 9
  да | нерегистриран
  5
  -12

  Цанова да се кандидатира ! Има и други !

 10. 8
  ! | нерегистриран
  17
  -17

  Този Георгиев не става ! Точка по въпроса. Друг ще е !

 11. 7
  Правен свят | нерегистриран
  23
  -11

  Правен свят и медиите на Пеевски не харесват Евгени Георгиев. Същите не харесват и съдийското самоуправление. Пречи им

 12. 6
  | нерегистриран
  16
  -9

  А кой ще е другият "уважаван магистрат от системата" , за който "Правен свят" мечтае . Сигурно ще е някой изпитан кадър-ченге , който цял живот е бил началник нейде из картофения или царевичния пояс ….но ако слуша , значи него ще изберат …...

 13. 5
  112 | нерегистриран
  20
  -16

  Защо да е неубедително? 53 човека от присъствалите 64 са гласували за него!!! Останалите, щом не са присъствали, de facto са въздържали се (все им е тая). Това е доста сериозен резултат, според мен.

 14. 4
  Неубедително | нерегистриран
  23
  -16

  Неубедително и направо невярно този именно сайт писа нещо по темата миналата седмица. Вместо да се извини, продължава с манипулациите. Резултатът е формиран от законно проведено общо събрание, на което решението е взето по надлежния начин. Ако има "уважаван" или какъвто и да е друг читав кандидат, да се беше явил пред ОС на ССГ, за да получи по-убедителен резултат

 15. 3
  Ясно е всичко | нерегистриран
  19
  -14

  Уважаваният не знам кой е, но въпросният е ясно чий кандидат е. Язък за читавите съдии, които са принудени от години да работят под натиска на кликата. Каквито вреди нанесоха на системата умнокрасивите типове и насън не съм си го представял. А може да е толкова просто - решавайте си делата според закона и вътрешното си убежедение, не се занимавайте с политика и теглете една нашенска на всеки, който плете интриги в системата. Ама не.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.