Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов е участвал в избора на настоящия ВСС

Кандидатът за кмет на София Борислав Игнатов е участвал в избора на настоящия ВСС
Борислав Игнатов с партийните си началници - Христо Иванов и Владислав Панев, снимки: официална фейсбук страница на кандидата за кмет

Фирмата "БИГНАТОВ Студио Ню Йорк" на издигнатия от "Демократична България" като кандидат за кмет на столицата архитект Борислав Игнатов е участвала в избора на настоящия Висш съдебен съвет (ВСС). Това става ясно от информация в интернет-страницата на кадровия орган, от която е видно, че през пролетта на 2017 г. ВСС е провел процедура по избор на доставчик за временно ползване на система за безжично гласуване за нуждите на общите събрания на следователите, прокурорите и съдиите, които се проведоха по-късно същата година.
 
Прогнозната стойност на поръчката е била в размер на 54 670 лв., като изрично е посочено, че сумата не трябва да надвишава 70 000 лв. Документи подават две фирми: един от лидерите на пазара за осигуряване на техническо оборудване за конгреси, събрания и масови мероприятия – "Конгресинженеринг" и фирмата на архитекта от Варна – "БИГНАТОВ Студио Ню Йорк". Заради дребна техническа грешка, представляваща разминаване от 6 стотинки, "Конгресинженеринг" е отстранена, а фирмата на Игнатов получава поръчката с оферта за изпълнението й от 60 000 лв. Срещу тази сума фирмата на Игнатов се наема да осигури пултове и презентационно оборудване, както и устройства за безжично гласуване, според броя на участниците в общите събрания на магистратите, както следва: за 13 май 2017 г. в зала "Универсиада" – 450 устройства за следователите, за 27 май 2017 г. в зала "Универсиада" – 1500 устройства за прокурорите и за 10 юни 2017 г. в Интер Експо Център – 2250 устройства за съдиите.
 
Така се оказва, че фирмата "БИГНАТОВ Студио Ню Йорк", чийто едноличен собственик е Борислав Игнатов, е имала ключова роля в организирането, провеждането и взимането на решения с безжично гласуване на общите събрания на магистратите, на които през 2017 г. бяха изслушвани кандидатите от съдебната власт за членове на ВСС. При самото гласуване за кадровици от квотата на следователите, прокурорите и съдиите, магистратите имаха опция да гласуват електронно или с бюлетини от хартия.
 
В навечерието на гласуването през 2017 г. ръководството на Съюза на съдиите в България (ССБ), неправителствената организация с бивш председател Христо Иванов – Български институт за прави инициативи (БИПИ), както и представители на партията на бившия правосъден министър "Да, България" и той самият, атакуваха електронния вот на магистратите. Любопитна подробност е, че тогава обект на негативна кампания се оказа единствено системата за прякото електронно гласуване, при която нямаше никакви неизправности, изградена от фирмата "Абати" и собственост на кадровия орган, но не и фирмата на Борислав Игнатов, за която става ясно, че е предоставяла устройствата за общите събрания на магистратите от цялата страна.
 
Обстоятелството, че именно фирма на неизвестния доскоро в публичното пространство варненски архитект е имала пряко участие в решаващия етап на избора на част от състава на кадровия орган на съдебната власт, само потвърждава, че политическите сили и свързаните с тях лобистки, икономически и медийни кръгове, издигнали Игнатов за кмет на София, винаги са имали силен интерес към кадруването по върховете на правосъдието у нас.
 
И още един куриоз – Борислав Игнатов, който преди малко повече от две години сключва договор с тогавашния представляващ на ВСС Димитър Узунов, за да получи сумата от 60 000 лв. за отдаването под наем за тридневно ползване на технически устройства, наскоро бе забелязан да протестира срещу процедурата по избор на следващия главен прокурор. Отговорност за провеждането на процедурата има ВСС, в чието съставяне участие е имала собствената фирма на протестиращия кандидат за кмет Игнатов.
 

Бивши полицейски шефове плашат със смърт журналистка в Румъния

Предишна новина

ВСС е домакин на среща с Европейската мрежа на съдебните съвети

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  Спас | нерегистриран
  3
  -1

  И Игнатов а намесен отдавна в игрите. Съвсем не случаен, нито пък добронамерен

 2. 8
  Калин | нерегистриран
  4
  -1

  Игнатов показа на всички, че е едно объркано момче и кукла на конци на хора като Христо Иванов, известни с това, че не стават за нищо.

 3. 6
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 5
  До 3 | нерегистриран
  15
  -6

  Системата, която беше използвана за избор на членове на ВСС няма нищо общо с устройствата, използвани на общите събрания за избор на комисии. Това естествено е премълчано в статията

 5. 4
  Неговото Данчи | нерегистриран
  6
  -13

  ади Боренце, идвай си да почваме наште игри, че съм зажъдняла от снощи за три...

 6. 3
  Съдия | нерегистриран
  15
  -10

  Ихаа, а Лалов обжалва системата за избор на членовете на ВСС, щото не била сигурна и била манипулирана. А сега двамата са кандидат за кмет и водач на листата за общински съветници на една и съща партия. Пхахах, ще падна от смях!

 7. 2
  So fu...ng what? | нерегистриран
  4
  -4

  .

 8. 1
  Неграмотно и манипулативно | нерегистриран
  19
  -7

  С устройствата, използвани на Общите събрания, бяха избирани членове на изборните комисии и нищо друго. Така че не знам за каква "ключова роля" се говори. Гласуването за членове на ВСС няма нищо общо с тези устройства. А "правният" сайт нещо за вчерашното становище на Висшия адвокатски съвет няма ли да напише? Или неизгодните факти не се съобщават. Пееф - достоен ученик на Гьобелс

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.