Каракачанов предотвратил джендър обучение в детските градини


Министърът на отбраната от квотата на Обединените патриоти Красимир Каракачанов е предотвратил въвеждането на джендър обучение за деца в предучилищна възраст и детските градини, научи "Гласове" от свои източници.

Текстовете (с доста правописни грешки) били заложени по настояване на ЛГБТ и джендър-организации в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за 2017 - 2018 година. 

Очакването на инициаторите било заради предстоящото - според тях – ратифициране на скандалната Истанбулска конвенция да минат незабелязано текстовете за джендър обучение на малки деца при гласуването в Министерски съвет (МС). 

Документът бил внесен за обсъждане в МС от вътрешния министър Валентин Радев. В първоначалния вариант на програмата, с който "Гласове" разполага, е записано буквално следното: Раздел II - Ранна превенция на насилието, основано на пола в т.ч. и домашното насилие, чрез джендър обучения на деца в предучилищна възраст. Като отговорен орган е посочено Министерството на образоването и науката. Партньори: НПО.

В графата "Описание на целта" е вписана думата "постоянен". 

В графата "Очаквани резултати от изпълнението на целта" пише: "Въведени обучителни модули по джендър проблематика в предучилищни групи в детски градини и в училища. Повишени знания и умения (курсивът е на "Гласове") на децата в ранна възраст за преодоляване на половите стереотипи и изграждане на здрави отношения. 

В графата "Финансиране" е записано: По бюджетите на съответните институции. Проектно финансиране.

В Раздел III на програмата е записано следното: Повишаване на квалификацията на учителите в областта на справяне с агресията и насилието в образователните институции, както и за работа по проблема "домашно насилие" с учениците, по национална програма на МОН и въвеждане на джендър проблематиката в програмите и предметите на обучение. Като отговорен орган е посочен МОН, а партньори: НПО. Финансирането на този раздел се извършва в рамките на държавния бюджет

В раздел V от програмата е записано следното: "Изготвени предложения за законодателни промени в българското законодателство, регламентиращо защита правата на жертвите на домашно насилие и насилие, основано на полов признак във връзка с ратифицирането на Истанбулската конвенция.

Според източниците на "Гласове", Красимир Каракачанов реагирал остро срещу цитираните текстове и настоял за тяхното премахване. Поради това приемането на Националната програма за превенция и защита от домашното насилие се отложило за 17 януари, а на гласуване била подложена само Истанбулската конвенция. Припомняме, че всичките министри от Обединените патриоти и четирима от ГЕРБ гласуваха "против" нея. 

Показателно е, че един от тях е и министърът на образованието и науката. Този факт поставя под съмнение всички обещания на Цецка Цачева, че в учебните програми няма да влиза джендър-обучение – явно самият образователен министър не вярва на тези обещания.

Междувременно на предстоящото заседание в сряда програмата отново ще бъде внесена за гласуване, но по настояване на Патриотите и Каракачанов от нея са изключени всички текстове, свързани с джендър обученията. Според нашите източници, първоначалният проект на тази програма е приет след публично обсъждане между заинтересованите държавни институции и неправителствени организации на 24 ноември в Министерството на вътрешните работи. Това обаче никъде не е публично обявено и никъде не се открива информация за самото обсъждане. Според източниците на "Гласове" в него са участвали основно неправителствени организации, които се занимават с гей права, джендър обучение, ЛГТБ и подобни.

Не е ясно защо точно тези НПО са предпочитани от държавата за дискусия по темите за домашно насилие и насилието над жените, както беше и при обсъждането на Истанбулската конвенция. Документът, с който "Гласове" разполага, ясно показва стратегията на ЛГТБ организациите за въвеждането на джендър обучение в училищата и промяна на законодателството - нещо, което те упорито отричат в споровете около Истанбулската конвенция. Освен това от програмата се вижда, че точно тези НПО имат пряк финансов интерес от приемането на подобни документи, защото си осигуряват солидно бюджетно финансиране от държавата за години напред.

Румъния остана без премиер

Предишна новина

Надзиратели във френски затвори излязоха на протест

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.