Киев ще съди Порошенко за измяна


Районен съд на Киев постанови Службата за безопасност на Украйна (СБУ) да заведе дело срещу президента Петро Порошенко.
Това съобщи във фейсбук бившият зам.-ръководител на Генералната прокуратура Ренат Кузмин.
Делото ще бъде заведено с обвинение за държавна измяна. Бившият прокурор твърди, че през периода 2013-2017 година Порошенко чрез принадлежащата му Липецка фабрика Roshen е финансирал руската армия, с която той по собствените му думи воюва в Донбас като върховен главнокомандващ въоръжените сили на Украйна. Въпросната фабрика се намира в руския град Липецк.
Според Кузмин навремето спецслужбата се бе отказала от разследване срещу Порошенко с довода, че работата на фабриката на Roshen в Русия не е забранена от украинската страна.
Roshen е една от най-големите в света компании за производството на сладкарски изделия. Годишно тя пуска 450 тона продукция. В корпорацията влизат фабрики в Украйна, Литва, Унгария и Русия.
Когато през 2014 година издигна кандидатурата си за президент, Порошенко обеща при избирането му да продаде този свой основен актив. Това обаче до момента не се е случило. С продажбата се занимава инвестиционната компания "Ротшийлд", която в условията на конфликта в Донбас не може да намери купувач. През април производството на Липецката фабрика бе спряно заради "политико-икономически причини", в предприятието започна съкращение на персонала.
Междувременно Украйна изгони руската журналистка Мария Князева и й забрани да влиза в страната за период от три години. В съобщение на спецслужбите на Украйна се твърди, че Князева, която е сътрудник на телевизионните канали "Россия-1" и "Россия-24", водила "деструктивна дейност под псевдонима "Саушкина". Князева, използвайки връзките си с проруски настроени представители на медиите и експерти, събирала информация за ситуацията в Украйна, както и за работата на властовите и силовите структури на държавата. След това тя използвала събраната информация, за да отразява по тенденциозен според украинските власти начин случващото се в страната.

Еврокомисията даде на Полша месец преди да задейства процедура за отнемане на гласа ѝ в ЕС

Предишна новина

В Малайзия: Да откажеш секс на мъжа си е злоупотреба

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.