Килията на Иванчева е 16 кв. м с тоалетна, вода и парно

Килията на Иванчева е 16 кв. м с тоалетна, вода и парно
Десислава Иванчева и Биляна Петрова, снимка:БГНЕС

Килията на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова е 16,4 кв. м. Вътре имало собствен санитарен възел, течаща вода, постоянно парно отопление и прозорец. Това заявиха комисар Росен Милотинов - началник на Областна служба "Изпълнение на наказанията" в София и Маргарита Дойчинова - шеф на сектор "Арести" в същата служба по "Нова телевизия".

Двамата отрекоха твърденията на Иванчева и Петрова за лоши условия в ареста. Бившата кметица и заместничката й са задържани по обвинения в искане на подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, за да придвижат документите за строителство на жилищен комплекс. Двете бяха задържани при показен арест на столичния бул. "В. Левски" през април.

Условията в ареста са еднакви за всички, увери Дойчинова. След жалбите на Иванчева и Петрова килията била дезинфекцирана, а прозорецът - измит. "В менюто на арестантите задължително има месо, риба, включително и десерти. Застояла, мухлясала и негодна храна не се дава. Краставиците, които бяха показани, вероятно са подхвърлени по време на свиждане. Ненарязани краставици в ареста не се дават", заяви комисар Милотинов.

Той отрече и твърденията, че след всяко свиждане двете са събличани чисто голи, за да бъдат проверени."Няма такова нещо. Проверката се прави с металодетектор, без да се събличат", каза комисар Милотинов.

Дойчинова пък обясни, че задължително веднъж седмично на всеки арестант се прави медицински преглед, а при неотложност - незабавно.

И МП потвърди, че условията в ареста съответстват на закона

 

От Министерството на правосъдието (МП) също опровергаха информацията, че условията в ареста, в който пребивават Десислава Иванчева и Биляна Петрова, не съответстват на законовите изисквания.

 

Според изнесената от правосъдното ведомство информация:

 

Арестът на бул. „Г.М. Димитров“ №42 и арестът на ул.“М-р Г.Векилски“ №2 са съобразени и отговарят на условията за пребиваване на задържани лица, в съответствие с чл.43 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража /ЗИНЗС/. Всички задържани лица в двата ареста са поставени в еднакви условия за пребиваване, които са необходими за поддържане на физическото и психическото им здраве, и уважаване на човешкото им достойнство.

 

Спалните помещения /килии/ в арест „М-р Г. Векилски“ №2 са еднотипни като изграждане и оборудване. Те отговарят на изискванията за минимална жилищна площ от 4 кв. м. в спално помещение за всяко задържано лица и са оборудвани със самостоятелни легла за настаняване, метални маса и столове, метални шкафчета за съхранение на разрешени вещи и предмети. Във всяка килия има достъп до дневна светлина чрез два прозореца, укрепени със защитни решетки, които се демонтират през лятото, а през зимата достъпът до свеж въздух се осъществява чрез метални клапи. Във всички спални помещения се осигурява изкуствено осветление – постоянно и резервно. Изградена е аспирационна система, която осигурява непрекъсната циркулация на въздуха в килиите и общите помещения.

 

Всички помещения разполагат със собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Санитарният възел е отделен от останалата част на килията с масивна преградна стена с височина 1,2 м. Подът на санитарния възел е с трайно подово покритие – плочки теракота, а стените са облицовани с фаянсови плочки, което дава възможност хигиената в помещението да се поддържа на необходимото ниво. Хигиената в килиите се поддържа от задържаните под стража лица, на които се предоставят необходимите препарати и средства за поддържане – кофи, метли, парцали и др.

 

На всяко задържано лице най-малко два пъти седмично се осигурява време за къпане. Всекидневно, при тяхно желание, се осигурява достъп до топла вода за хигиенизиране на помещенията, в които пребивават, личен тоалет и пране на дрехи и бельо, както и други нужди по тяхно искане.

 

Всяко задържано лице има право на храна – закуска, обяд и вечеря, като в двата ареста тя се доставя три пъти на ден от Затвора - София. Храната отговаря на разпоредбите на ЗИНЗС, според които следва да е достатъчна по химически и калориен състав, съгласно таблици, утвърдени от министъра на правосъдието, съгласувани с министъра на здравеопазването и министъра на финансите.

 

За нуждите на задържаните лица в двата ареста има обособени лавки, в които е предоставена възможност с лични средства да пазаруват хранителни и битови продукти по избор. Задържаните под стража лица могат да получават хранителни пратки и други разрешени вещи по време на свиждане, които могат да съдържат до 5 кг. хранителни продукти и до 5 кг. плодове и зеленчуци. Според нормативната уредба, те биват подлагани на проверка от надзорно-охранителния състав на ареста.

 

В двата ареста се осигурява ежедневен престой на открито на задържаните лица през светлата част на денонощието. В ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ № 2, престоят на открито се осъществява в обособени три отделни заграждения във вътрешния двор на ареста, с цялостен достъп до външна среда с пряка слънчева светлина, естествен достъп и циркулация на свеж въздух, гимнастически уреди.

 

Задържаните под стража лица имат право на телефонни разговори за времето от 08:30 ч. до 17:00 ч. на определените за целта места - престой на открито и арестните коридори.

 

Обискът на задържаните лица и претърсване на помещенията, съгласно ЗИНЗС, се извършва планово и извънредно при наличие на основания за откриване на неразрешени вещи и предмети. Обискът на задържаните лица се извършва от длъжностни и поемни лица от същия пол, по начин, който не уронва достойнството на задържаните лица.

 

Към двата ареста има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице. Центърът се състои от директор, който се намира в ареста на ул.“М-р Г.Векилски“ №2, лекар ординатор, отговарящ за задържаните лица в ареста на бул. “Г.М.Димитров“ № 42, лекар по дентална медицина, който обслужва задържаните лица от двата ареста, фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен. Задържаните лица при необходимост и по съответен законоустановен ред биват настанявани за лечение във външни болнични заведения.

 

Всяка жалба и сигнал на задържано в ареста лица се проверява от горестоящия административен ръководител. За последните шест месеца в ареста на ул. „М-р Г.Векилски“ №2 са постъпили 109 жалби и сигнали само от три задържани лица с претенции относно битовите условия в ареста. Задържаните лица са уведомени по надлежния ред за резултатите от проверките. Проверки се извършват и от Инспектората по чл.46 от Закона за администрацията към министъра на правосъдието.

Още по темата

Сотир Цацаров и Иван Гешев в Турция

Предишна новина

Решението за започване на Брекзит няма да бъде отменено

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 7
  | нерегистриран
  1
  -1

  Видимо Иванчева е лишена от достъп до професионален фризьор! Достатъчно е да се видят снимките й и веднага става ясно. А щом е пъпчасала - значи и от козметик. За какво е взимала тия големи рушвети, ако ще я показват по медиите чорлава и пъпчасала?

 2. 6
  Поручик Ржевски | нерегистриран
  2
  -1

  Всички вярваме на мутрата Милотинов.

 3. 5
  Ана | нерегистриран
  7
  -2

  Чак се размечтах да попадна в ареста. Въпросът ми е обаче следният: Защо след като двете арестантки пребивават в ареста почти луксозно, беше отказан достъпът до килията им на журналистите. Нали няма от какво да се притесняват, защо медиите да не влязат вътре, да направят снимки на лукса и ни запознаят с него?

 4. 3
  ? | нерегистриран
  14
  -4

  Килията на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова е 16,4 кв. м. Вътре имало собствен санитарен възел, течаща вода, постоянно парно отопление и прозорец...килията била дезинфекцирана, а прозорецът - измит. "В менюто на арестантите задължително има месо, риба, включително и десерти. Застояла, мухлясала и негодна храна не се дава... има обособен Медицински център, който осъществява медицинска помощ и грижа за всяко задържано лице...лекар ординатор..., лекар по дентална медицина..., фелдшер и медицинска сестра. Към Медицинския център са привлечени външни специалисти-консултанти: невролог, кардиолог и дерматолог, които осъществяват консултации на място, без да е необходимо допълнително извеждане на задържаните лица. На задържаните лица всяка седмица се осъществява амбулаторен медицински преглед. При спешна необходимост, прегледът е незабавен...  Ами то това не е ли непостижима мечта за милиони пенсионери, цял живот работили неуморно и плащали безотказно всякакви данъци, осигуровки и издръжки? Ами ако тези милиони пенсионери разберат за тези условия и се втурнат и те да искат такива условия с претенцията, че никога през живота си не са нарушавали никакви закони, какво ли ще стане? Да очаквам ли изтриване на въпросите и цитатите от статията?

 5. 2
  | нерегистриран
  6
  0

  "Краставиците, които бяха показани, вероятно са подхвърлени по време на свиждане. Ненарязани краставици в ареста не се дават"  Ето какъв бил проблемът!

 6. 1
  ************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.