Кьовеши поиска допълнителна информация за 7 от нашите делегирани прокурори

Кьовеши поиска допълнителна информация за 7 от нашите делегирани прокурори
Лаура Кьовеши, снимка:БГНЕС

Eвропейският главен прокурор Лаура Кьовеши е поискала допълнителна информация за 7 от излъчените от България делегирани прокурори. Това е станало с писмо, получено в Министерството на правосъдието в края на миналата седмица, като информацията беше потвърдена от източници от Висшия съдебен съвет.

От прокуратурата не дадоха коментар по случая, тъй като реално информацията, която Кьовеши иска, ще й бъде предоставена от Прокурорската колегия към кадровия орган. Тъй като заседанията на Колегията се провеждат в сряда, а тази седмица тя се пада по време на Националния празник на България, се очаква въпросът да бъде обсъден идната седмица.

България излъчи 10 делегирани прокурори, колкото бяха поискани от Европейската прокуратура.

По регламент обаче, делегираните прокурори във всяка страна, която се е присъединила към новосъздадената институция може да са само двама, но от България Кьовеши поиска 10 представители. В този смисъл няма пречка Европейската прокуратура да заработи у нас и с тримата, спрямо които не се иска допълнителна информация.

Според сайтът Euractiv тримата oт магистратите, за които се искат повече данни, са Вероника Трифонова, Божидара Димова и Венцислав Фердинандов. Основният мотив на Кьовеши да поиска допълнителна информация е, че част от делегираните прокурори досега са работили като следователи и затова не можели да поддържат обвинението в съда. При самото изслушване обаче, един от най-задаваните въпроси към кандидат-следователите беше за обвинението в съда и писането на обвинителни актове. Другото възражение на европейската прокуратура било, че някои от делегираните прокурори нямали дълъг стаж, а идвали от районни прокуратури. На изслушването пред Прокурорската колегия се явиха 31 кандидати, като на 13 февруари бяха избрани 10. Магистратите, които до момента са приети безкритично от Европейската прокуратура са Светлана Шопова – Колева, Бойко Калфин и Димитър Беличев

Процедурата по официалния избор от страна на Европейската прокуратура на делегирани прокурори от страните, които са се присъединили, в това число и България, още не е приключила.

Още по темата

След отваряне на ресторантите - 27 акта за неспазване на мерките в София

Предишна новина

Разследват атака с нож в Швеция като терористичен акт

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 22
  Събирала била информация? Друго се казва там - чакат се нови кандидатури! | нерегистриран
  1
  0

  Ето конкретна информация за причините - опровергайте я, ако можете:
  https://fakti.bg/bulgaria/558505-kyoveshi-othvarli-7-ot-10-te-delegirani-prokurori-ot-balgaria
  "Нe cмятaмe, чe бългaрcкитe cлeдoвaтeли ca пoдхoдящи зa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa. Увaжaвaмe тяхнaтa рaбoтa, признaвaмe, чe cпoрeд бългaрcкия зaкoн тe ca чacт oт cъдeбнaтa cиcтeмa, нo нe cмятaмe, чe тaкивa хoрa имaт нeoбхoдимaтa квaлификaция зa Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa. Тъй кaтo бългaрcкитe cлeдoвaтeли никoгa нe плeдирaт прeд cъдa, a тoчнo тoвa e чacт oт зaдaчaтa нa eврoпeйcкитe прoкурoри, нe cмятaмe тeзи кaндидaтури зa пoдхoдящи”, кaзa Ярoн.

  Във втoрaтa кaтeгoрия ca кaндидaти, кoитo ca рaбoтили кaтo cъдии.

  “Тoвa ca хoрa, кoитo ca били cъдии пo грaждaнcки и търгoвcки дeлa, бeз oпит в криминaлнo прaвo. Хaйдe дe! Кoитo никoгa нa ca вoдили криминaлнo рaзcлeдвaнe. И никoгa нe ca рaзcлeдвaли прecтъпления c фoндoвe нa EC и нямaт прoкурoрcки oпит. Хaйдe дe! Ceриoзнo ли?”, възкликнa тoй.

  “Нa ocнoвaтa нa инфoрмaциятa, кoятo ни бeшe прeдocтaвeнa и нa пoзнaвaнeтo ни зa бългaрcкaтa cъдeбнa cиcтeмa, cрeд кaндидaтитe имa хoрa c мнoгo мaлък или никaкъв oпит. Тe ca били aктивни нa ниcкo мecтнo нивo (рaйoннo), дoкaтo нaшeтo рaзбирaнe зa типa прecтъплeния, c кoитo щe ce бoрим, e зa тaкивa нa oкръжнo нивo. Мoгa дa cпoмeнa три имeнa, г-жa Вeрoникa Бoриcлaвoвa Трифoнoвa, г-жa Бoжидaрa Eвгeниeвa Гaнeвa – Димoвa и г-н Вeнциcлaв Дaнeв Фeрдинaндoв.“
  В пиcмoтo нa Eврoпeйcкия прoкурoр ce кaзвa яcнo, чe бългaрcкaтa cтрaнa трябвa дa нoминирa хoрa cъc cъoтвeтния oпит и oтгoвaрящи нa вcички изиcквaния зa нeзaвиcимocт и мoрaлeн интeгритeт”, oбяcни Ярoн.

  Зaпитaн дaли тoвa oзнaчaвa, чe Eврoпeйcкaтa прoкурaтурa oчaквa ceдeм нoви кaндидaти oт бългaрcкaтa cтрaнa, тoй oтгoвoри: “Aбcoлютнo!”
  ...
  И нека се надяваме, че този път кандидатите ще имат достатъчно опит в наказателни дела и в разглеждането им в съд.

 2. 21
  Георги Готев, журналист | нерегистриран
  2
  -1

  Тази седмица ще се запомни. Видяхме Гешев по бели гащи. Защото тези седем кандидат-европейски прокурори, тези седем джуджета-гешевчета, както ги нарисува Христо Комарницки, бяха лично негови назначения, те са лично негови протежета.
  Гешев изобщо не очакваше такъв удар. Той си мислеше, че може да будалка Брюксел както баламосва българите. Затова казвам и повтарям, Гешев е по бели гащи. Той сега е сърдит и на министерството на правосъдието, което не го е информирало накъде духа вятъра. Не изключвам оставки в това ведомство.
  Но най-важното е, че Гешев най сетне и той разбра, че не само в България не го искат и му искат оставката, но НЕ ГО ИСКАТ И В ЕС. За него има достатъчно информация, и тя говори само едно: Гешев олицетворява и обслужва мафиотизирането на България.
  Казвам го, защото го знам.
  Помним, а аз бях свидетел на живо, Гешев дойде в Брюксел в Европейския парламент и направи плонж да влезе в телевизионен кадър заедно с Лаура Кьовеши, Европейския главен прокурор. Беше докарал няколко български телевизии да заснемат този момент. Само че тя се усети и напусна залата преди той да осъществи жалкия си план.
  Службата на Европейския прокурор има късмет, че се ръководи от Лаура Кьовеши. Тя няма да бъде излишно дипломатична, нейната цел е да си върши работата, а не да търси да се хареса на този или на онзи. С недопускането на кандидатите на Гешев тя си извоюва още по-голям авторитет.
  Всъщност службата на Европейския прокурор не харсва не седем от десет кандидати, тя не харесва нито един от предложените от Гешев делегирани прокурори. Единствения правилен ход на България е да започне процедурата отново и да я направи прозрачна. А Гешев да помисли как по-деликатно за него да слезе от сцената.
  05.03.2021 г.

 3. 20
  | нерегистриран
  8
  0

  Днес няма сила, която да вдигне от тежките народни софри Колегията и я събере на заседание.
  Когато празнува прокурорът, всеки трябва да се събразява с този факт, независимо кой е и за какво става дума.

  Хронично болни.

 4. 18
  Алеко | нерегистриран
  31
  0

  Не ние да избираме прокурори за Европа, а Европа да избира прокурори за нас.

 5. 17
  Възмутително | нерегистриран
  33
  -10

  Тая Кьовеши, как може барем Божидарка да не вземе.
  Млада майка, мъж и началник. Е, не вдява нищо от работата ама ще се научи.

 6. 13
  | нерегистриран
  32
  -2

  И тия, както и президентът, им правят саботаж. Нали така "Правен свят".
  Да не пропусна - поредното манипулативно заглавие. Срамна работа. Още по-срамна реакция.

 7. 12
  Гран плас | нерегистриран
  45
  0

  Тук си мислят, че в Европа не им знаят магариите...

 8. 11
  | нерегистриран
  53
  -2

  Право в целта уцели г-жа Кьовеши! Подготвила си е домашното! Грозно бяха отхвърлени от колегията значително по-опитни прокурори от СГП.

 9. 10
  Уникални | нерегистриран
  46
  -2

  "Шeфът нa ĸaбинeтa нa Kьoвeши e ĸaтeгopичeн, чe  Eвpoпeйcĸaтa пpoĸypaтypa oчaĸвa ceдeм нoви ĸaндидaти oт бългapcĸaтa cтpaнa. Ha въпpoc дaли cлyжбaтa нa Kьoвeши ce e cблъcĸaлa c пoдoбни пpoблeми c ĸaндидaти oт дpyгa cтpaнa, тoй oтгoвopя oтpицaтeлно"....

 10. 9
  Ами сега? | нерегистриран
  34
  -2

  Значи 30% само ще настъпи светлото бъдеще, краят на прехода, лъчът на надеждата и другите райски прелести, които се привиждаха на авторката Цветелина с избора на Прокурорската колегия.

 11. 8
  | нерегистриран
  28
  -3

  Много умна рестриктивна тактика от страна на екипа на Кьовеши. Категорично, без никакво съмнение, не са имали предвид изначално да бъдат повече от двама или трима. И то - хора, които не са били прокурори. Иначе броят би бил в дисонанс с квотите на останалите и дискриминативен. Но така поднесено решението им влиза ребром в България, ефектно и сигурно ефективно. Целенасочено. Просто грубо казано „гледат ни сеир” и добиват популярност . Нормално е.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.