Кьовеши се оказа реалист от плът и кръв - започва търсенето на нов Месия

Кьовеши се оказа реалист от плът и кръв - започва търсенето на нов Месия
Лаура Кьовеши даде пресконференция у нас, снимка:БГНЕС

Опит за скалъпване на „протест“ против главния прокурор Иван Гешев, черни списъци на българското правителство срещу произволни врагове, мощни закани от политически лидери и лица и безброй надежди за едно посещение в България на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Това е обобщението от седмицата, която донесе много страсти, но и няколко равносметки.

По стара традиция от незапомнени времена, българинът обича да търси някой отвън, който да му решава проблемите и да му чертае посоките. Точно на това ставаме свидетели и сега, 5 дни след старта на новата Европейска прокуратура и последвалото я посещение на европейския главен прокурор в България. Още от първите мигове на съобщаването на новината за пристигането на Кьовеши у нас, вълненията придобиха лавинообразни измерения, а конспирациите, че тя ще си замине от страната с главата на Иван Гешев в сака си не се забавиха и секунда. Заваляха коментари от политически лица, ретранслирани в обслужващите ги медии, че ей сега е дошъл Денят на страшния съд, а след него няма да остане нито един нереформиран прокурор и нито един корупционер в държавата.

Какво обаче стана?

Това, което обаче стана беше далеч от очакванията на желаещите дискредитирането и политизирането на прокуратура, с цел собственото им спасяване от ударите на закона. Веднага след пристигането си в София, европейският главен прокурор не отиде пред Съдебната палата в София, за да подкрепи Георги Георгиев от БОЕЦ и двадесетината му приятели в битката за отстраняването на главния прокурор. Кьовеши дори не се срещна с лидерите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов, за да им каже колко силен привърженик е на идеята за закриването на специализираните съдилища и прокуратури, както и на тази за промени в Конституцията, с които прокуратурата да стане политически аксесоар на управляващите. Всъщност Кьовеши се срещна с правосъдния министър в служебното правителство проф. Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев в кабинета му, както и с членовете на Прокурорската колегия в сградата на ВСС, с които е обсъдила въпроса за откриването на нова процедура за подбор на европейски делегирани прокурори от България, за да бъдат излъчени още шестима до десет, каквото е и споразумението между страната ни и новата европейска институция.

Последва и пресконференция на Лаура Кьовеши, за която почти всички медии бяха предварително известени. Очаквано, на събитието присъстваха десетки журналисти, като на всеки от тях бе дадено по мъничко време да попита европейския делегиран прокурор за нещата, които вълнуват обществеността около създаването на Европейската прокуратура. Последва обаче залп от въпроси, редуващи се един след друг от представители на иначе различни медии, но с отявлено идентична политика в посока на подигравка и дискредитиране на българската прокуратура. Всички тези въпроси целяха да измъкнат от микрофона на Кьовеше поне две думи против Иван Гешев или ако не, то поне само едно изречение с критика към разследванията на държавното обвинение и резултатите на българските прокурори. Уви! Лаура Кьовеши не каза, че е дошла на посещение в България, за да реформира прокуратурата, нито, че има намерение да дава указания на главния прокурор как да си върши работата. Точно обратното – каза, че е дошла, за да си сътрудничи с Гешев и прокуратурата и за да доуточни с ВСС детайлите по критериите за излъчването на новите шестима делегирани прокурори.

Въпреки опитите на журналистите от „обективните“ и „критични към прокуратурата“ медии да подлъжат Кьовеши да влезе в политическата реторика и да охули дейността на обвинението, тя дипломатично, кратко и ясно отговори: „Не мога да коментирам конкретни дела и разследвания на българската прокуратура на база твърдения, които съм прочела във вестниците“. И макар че изглежда, че повече от това нямаше какво да се каже, с цялото си поведение и отговори европейският главен прокурор даде да се разбере, че не е тук извънредно и за да обслужва политическите интереси на някоя група, а за да си върши работата, в партньорство с българското държавно обвинение и неговите представители.

На въпрос на „Правен свят“ относно това дали и с какви средства Европейската прокуратура би разследвала санкционираните по американския закон „Магнитски“ Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, Кьовеши отново беше категорична – в момента Европейската прокуратура не се занимава конкретно с никой от тях, а институцията ще използва цялата информация на вселената, за да се бори с незаконни операции с финансови средства на Европейския съюз. Ако има обаче доказателства за това.

Лаура Кьовеши даде да се разбере и, че няма да коментира политическите протести и от лятото на 2020 г., и опитите за техен, макар и неуспешен, римейк от последните няколко дни. Запитана как е приемала самата тя като прокурор в Румъния протестите и атаките срещу нея както от икономически, така и от медийни кръгове, европейският главен прокурор припомни, че е спечелила заведеното от нея дело в Европейския съд по правата на човека срещу родината си, а резултатът от решението, по думите й, е недвусмислен: „Много е важно главните прокурори да бъдат независими и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да говорим за независимост на съдебната система". 

На финала се оказа, че Кьовеши всъщност няма да участва ПР-а на някои политически формации, подпомагани от медиите им, обругавайки българската прокуратура и главен прокурор. Оказа се, че европейският главен прокурор е на мнение и, че няма „по-чиста от останалите държави“, както и че е по-притеснена от държавите, в които се твърди, че няма корупция и всичко е наред, отколкото от тези, като България и Румъния, в които определени групи не спират да обясняват, че именно те са „най-корумпираните“. Кьовеши не пропусна да отбележи и че разликите в постиженията относно присъдите за корупция по високите етажи на властта в различните държави членки често пъти се дължат и на разликите в инстументариума даден от политиците, с който националните прокурори боравят, за да доказват такъв тип престъпления, намеквайки вече познатата от десетките изказвания на различни прокурори от България теза за формалния характер на нашия Наказателен кодекс. Последното безспорно потвърждава и че европейският главен прокурор е реалист от плът и кръв – слуша повече, говори малко и не дава вяра на манипулациите. Това обаче явно този път не свърши работа на тези, които искат да отрежат ръцете на българската прокуратура, за да не попаднат в "прегръдките й".

Така че  - търси се нов Месия.

Още по темата

Служебният правосъден министър организира дискусия за Модел 4

Предишна новина

Румънската полиция спря 21 тона пластмасови отпадъци, превозвани от български гражданин

Следваща новина

Коментари

15 Коментара

 1. 15
  Eric Jones | нерегистриран
  0
  0

  Hello, my name’s Eric and I just ran across your website at legalworld.bg...

  I found it after a quick search, so your SEO’s working out…

  Content looks pretty good…

  One thing’s missing though…

  A QUICK, EASY way to connect with you NOW.

  Because studies show that a web lead like me will only hang out a few seconds – 7 out of 10 disappear almost instantly, Surf Surf Surf… then gone forever.

  I have the solution:

  Talk With Web Visitor is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. You’ll know immediately they’re interested and you can call them directly to TALK with them - literally while they’re still on the web looking at your site.

  CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try out a Live Demo with Talk With Web Visitor now to see exactly how it works and even give it a try… it could be huge for your business.

  Plus, now that you’ve got that phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation pronto… which is so powerful, because connecting with someone within the first 5 minutes is 100 times more effective than waiting 30 minutes or more later.

  The new text messaging feature lets you follow up regularly with new offers, content links, even just follow up notes to build a relationship.

  Everything I’ve just described is extremely simple to implement, cost-effective, and profitable.

  CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to discover what Talk With Web Visitor can do for your business, potentially converting up to 100X more eyeballs into leads today!

  Eric
  PS: Talk With Web Visitor offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
  You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
  CLICK HERE https://talkwithwebvisitors.com to try Talk With Web Visitor now.

  If you'd like to unsubscribe click here http://talkwithwebvisitors.com/unsubscribe.aspx?d=legalworld.bg

 2. 14
  Да започнем с това! | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #1 от "Сбогом на рупорите на безправието! | нерегистриран":
  Изграждането на демокрация и независима държава ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ – за ограбеното през последните години, за пропиляните съдби, за прогонените млади хора, за възрастните, починали в мизерия и самота, за загиналите поради липса на здравеопазване, заради опростачването на българския народ! ДОКАТО НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ, НЯМА ДА ИМА НОВО НАЧАЛО! Възмездие и за онези, които продължават да се опитват да промиват мозъците ни, включ. и чрез този сайт. Нека са наясно за нещо съвсем просто. Досегашният им спонсор Пеевски е под удара на закона "Магнитски" и много скоро съставът на този рупор на мафията, кръстен с име, което изобщо не отговаря на съдържанието му - правен свят, просто ще остане извън борда...А това е една добра новина за всички, които искат правото да бъде възстановено в РБ.

  Борисов, Пеевски и Гешев да бъдат съдени за тероризъм и геноцид, ако станем правова държава
  14.06.2021
  Насилието срещу обикновените граждани най-често е осъждано като проява на „тероризъм“. Терористичните актове могат да бъдат извършени от отделни хора, от групировки, или дори от държави, чрез властта в тях, като за управлението това е вид диктатура. Терорът служи като средство за натиск, насаждайки несигурност и страх, като в същото време се опитва да предизвика симпатия или готовност за подкрепа.

  В женевската декларация срещу тероризма от 1987 година съдържа следните определения за тероризъм:

  Отмяна или нарушаване на гражданските права и свободи, записани в конституцията и законите под предлог, че се противодейства на тероризма.

  Превръщането в полицейска държава се изразява в: наблюдение, подслушване и следене на неудобни граждани, манипулация на новините, необосновани арести, фалшиви обвинения и извънредни съдилища.

  Кои от тези условия не са „изпълнени“ от модела „Борисов-Пеевски“? Нима този модел не гарантираше безгранична власт на управлението чрез подчинение на уж независимата прокуратура? Държавното обвинение се превърна в придатък на изпълнителната власт плюс задкулисната такава, а силовите и контролиращите структури като МВР, тайни служби, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, КЗК, АДФИ и пр. са инструментите за натиск, преследване и „размазване“, както се изразява Борисов в някои изтекли към медиите негови разговори. Преследвани и репресирани са не само бизнесмени с цел да плащат такса „спокойствие“, но и политици, журналисти и граждански активисти, които са неудобни или считани за врагове на властта. Арести, повдигане на обвинения, ограничаване на възможностите за работа и бизнес, подслушване, следене, заплахи…

  Всичко това характеризира модела „Борисов-Пеевски“, който е усъвършенстван вариант на Ахмед Доган, който проповядва разпределение на баницата, т.нар. “библиотекари“ и представители на някогашната ДС.

  ***

  Геноцидът е организираното унищожаване на хората с основна цел да сложи край на тяхното колективно съществуване. Следователно за прилагането на геноцида са необходими централизирано планиране и вътрешен механизъм за неговото прилагане, който превръща геноцида в държавно престъпление, тъй като само държавата е снабдена с всички ресурси, които могат да бъдат използвани за изпълнение на подобна политика. Обикновено геноцид се извършва под лозунги за патриотизъм и бъдещо благоденствие и стабилност.

  Една от проявите на геноцид е влошаването на условията за живот на части от населението или на повече групи. Това от своя страна ограничава и възпрепятства възпроизвеждането и води до демографска криза.

  През последните 10 години България е рекордьор по намаляване на населението и брой емигранти на глава от населението. Според британското издание „Икономист“, „Балкан Инсайт“ и ООН, страната ни е задминала по тези тъжни показатели дори Босна и Херцеговина, която е била няколко години във война. По броя напуснали страната водим дори на Сирия, където се водят бойни действия от над десет години.

  Над 2,5 млн българи живеят в чужбина, като 49 на сто от тях заявяват, че са напуснали родината заради лошото управление, невъзможност за кариерно развитие и неудовлетвореност от условията за труд и ниско заплащане. Всички тези спънки са плод на некачествено управление. Една от основните причини за търсене на по-добри условия за живот, образование и работа навън е огромната корупция в България. Заслугата, без съмнение, е на модела „Борисов-Пеевски“, довел до безконтролност на управлението и прокуртурата и разпад на ценностната система.

  У нас няма бомбени атентати, нито от възродителния процес насам някой е сменял имена и прогонвал по етнически признак. Но бяхме подложени на управление, което използваше методи на геноцида и тероризма, за да държи в подчинение и страх големи групи от населението с цел облагодетелстване на малки кръгове. В интерес на тези „избрани“ кръгове е и обезлюдяването на цели области, довеждането на чести от населението под чертата на бедност и превръщането на България в територия. Прибавете към това предателската политика в услуга на интересите на други държави.

  Обществото трябва да е наясно, че давност и прошка за подобно управление не може да има, защото рискуваме да се повтори. Вече допуснахме такава грешка.

  Емил Азар

 3. 13
  Felicia Velez | нерегистриран
  0
  0

  Здравствуйте.

  Можем предложить вам услуги повышения узнаваемости вашего проекта, товаров , а также услуг среди возможных новых клиентов, путем публикации рекламных материалов о вас либо вашей фирмы в лидирующих средствах массовой информации.

  Более подробно познакомиться с нашей фирмой возможно на данном сайте https://outreachpro.online

  Помимо прочего, при заказе сообщите нашей поддержке промокод WebContact и получите скидку вплоть до 20% на самый первый заказ.

  Объем промокодов ограничено.

  С наилучшими пожеланиями, Ирина

 4. 11
  Стига с тази прокуратура! | нерегистриран
  1
  -1

  В БГ- то съд няма !

 5. 10
  | нерегистриран
  2
  -5
  До коментар #9 от "Мартин Карбовски | нерегистриран":
  БЕЗПОЛЕЗНАТА КЬОВЕШИ, БЕЗПОЛЕЗНАТА ЕВРОПА
  Всеки гражданин у нас е виждал на живо чиновник, който няма да му свърши работа. Ако гледате телевизия, знаете за какво става дума – телевизията непрекъснато дава чиновници, които няма да ви свършат работа.Общи приказки, няма да коментирам, ще работим в сътрудничество и взаимопомощ. Тия празни приказки се отрониха от устата на Главния европейски прокурор. А тук имаха надежди за вас, госпожо!
  Безполезната Европа е пречка пред Българската промяна. Още повече – в Европа са съучастници на българския разпад. Меркел е съучастник на Борисов. Вьорнер е съучастник в краденето на парите на европейските данъкоплатци, както и Вебер.
  Свинските черва стигат до Брюксел и оттам мирише рибата. Много тъжно и много антиевропейско става. Магнитски е американски закон.
  Европейските закони са неми и глухи за чаканата у нас справедловост. За какво си ни, Европо, ако лъжеш, мълчиш и мажеш като наш бай Ганьо? Европа трябваше да е надежда и решение. Безполезна е. А и корумпира. Спрете тая Европа!
  .

  Защо не заминете в „другата“ Европа, в Евразия? Там всичко ще ви е наред.

 6. 9
  Мартин Карбовски | нерегистриран
  9
  -3

  БЕЗПОЛЕЗНАТА КЬОВЕШИ, БЕЗПОЛЕЗНАТА ЕВРОПА
  Всеки гражданин у нас е виждал на живо чиновник, който няма да му свърши работа. Ако гледате телевизия, знаете за какво става дума – телевизията непрекъснато дава чиновници, които няма да ви свършат работа.Общи приказки, няма да коментирам, ще работим в сътрудничество и взаимопомощ. Тия празни приказки се отрониха от устата на Главния европейски прокурор. А тук имаха надежди за вас, госпожо!
  Безполезната Европа е пречка пред Българската промяна. Още повече – в Европа са съучастници на българския разпад. Меркел е съучастник на Борисов. Вьорнер е съучастник в краденето на парите на европейските данъкоплатци, както и Вебер.
  Свинските черва стигат до Брюксел и оттам мирише рибата. Много тъжно и много антиевропейско става. Магнитски е американски закон.
  Европейските закони са неми и глухи за чаканата у нас справедловост. За какво си ни, Европо, ако лъжеш, мълчиш и мажеш като наш бай Ганьо? Европа трябваше да е надежда и решение. Безполезна е. А и корумпира. Спрете тая Европа!
  .

 7. 8
  | нерегистриран
  11
  -2

  Проблемът на българската прокуратура е, че от години е в задушаващата прегръдка на Пеевски и рупорите му от "Пропаганден свят", "Блиц", "Пик",, "Труд" и т. н.
  Месията Пеевски икономически умря. Търси се нов месия.

 8. 7
  | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #1 от "Сбогом на рупорите на безправието! | нерегистриран":
  Изграждането на демокрация и независима държава ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ – за ограбеното през последните години, за пропиляните съдби, за прогонените млади хора, за възрастните, починали в мизерия и самота, за загиналите поради липса на здравеопазване, заради опростачването на българския народ! ДОКАТО НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ, НЯМА ДА ИМА НОВО НАЧАЛО! Възмездие и за онези, които продължават да се опитват да промиват мозъците ни, включ. и чрез този сайт. Нека са наясно за нещо съвсем просто. Досегашният им спонсор Пеевски е под удара на закона "Магнитски" и много скоро съставът на този рупор на мафията, кръстен с име, което изобщо не отговаря на съдържанието му - правен свят, просто ще остане извън борда...А това е една добра новина за всички, които искат правото да бъде възстановено в РБ.

  Така е. Да започнем изчегъртването сега.....

 9. 6
  ? | нерегистриран
  9
  -2

  Защо е необходимо да се правите и на умни? Вашата роля е да обслужвате. Колкото повече се напъвате, по-смешни ставате.

 10. 5
  | нерегистриран
  12
  -10

  Никой не може да обругае и дискредитира българската прокуратура повече от самата нея. Действията и особено бездействията и са достатъчно позорни.
  Най-вече при Цацаров и Гешев.

 11. 4
  И | нерегистриран
  35
  -5

  следва на възмездието възмедие. Как искам да те срещна тогава!!!!!

 12. 3
  | нерегистриран
  89
  -9
  До коментар #1 от "Сбогом на рупорите на безправието! | нерегистриран":
  Изграждането на демокрация и независима държава ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ – за ограбеното през последните години, за пропиляните съдби, за прогонените млади хора, за възрастните, починали в мизерия и самота, за загиналите поради липса на здравеопазване, заради опростачването на българския народ! ДОКАТО НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ, НЯМА ДА ИМА НОВО НАЧАЛО! Възмездие и за онези, които продължават да се опитват да промиват мозъците ни, включ. и чрез този сайт. Нека са наясно за нещо съвсем просто. Досегашният им спонсор Пеевски е под удара на закона "Магнитски" и много скоро съставът на този рупор на мафията, кръстен с име, което изобщо не отговаря на съдържанието му - правен свят, просто ще остане извън борда...А това е една добра новина за всички, които искат правото да бъде възстановено в РБ.

  Бля, бля, бля... Пфу!

 13. 1
  Сбогом на рупорите на безправието! | нерегистриран
  20
  -64

  Изграждането на демокрация и независима държава ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ С ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ – за ограбеното през последните години, за пропиляните съдби, за прогонените млади хора, за възрастните, починали в мизерия и самота, за загиналите поради липса на здравеопазване, заради опростачването на българския народ! ДОКАТО НЯМА ВЪЗМЕЗДИЕ, НЯМА ДА ИМА НОВО НАЧАЛО! Възмездие и за онези, които продължават да се опитват да промиват мозъците ни, включ. и чрез този сайт. Нека са наясно за нещо съвсем просто. Досегашният им спонсор Пеевски е под удара на закона "Магнитски" и много скоро съставът на този рупор на мафията, кръстен с име, което изобщо не отговаря на съдържанието му - правен свят, просто ще остане извън борда...А това е една добра новина за всички, които искат правото да бъде възстановено в РБ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.