Китайски хакери атакуваха Ватикана

Китайски хакери атакуваха Ватикана
Снимка: Pixabay


Редица китайски кибератаки насочени срещу компютърните мрежи на Ватикана са засечени от ИТ специалисти през последните месеци. Хакерските набези се случват в навечерието на следващия кръг от преговори, планиран за септември 2020 г., относно назначаването на епископи от папа Франциск в Китай, съобщава в. „Ню Йорк Таймс”,позовавайки се на данни на американската компания за киберсигурност „Recorded Future”.

Според изданието освен да засегнат компютърните мрежи на Ватикана, кибератаките са и срещу тренировъчната мисия на Светия престол, която  „де факто представлява интересите на Ватикана в Хонконг“.

''Ню Йорк Таймс'' не посочва дали предполагаемите интернет измамници са успели да получат достъп до някаква класифицирана информация. В същото време се обръща внимание на факта, че атаките са извършени в навечерието на следващия кръг от преговори, планиран за септември тази година за назначаването на епископи в Китай.

В КНР има хроничен недостиг на епископи от доста време: според статистиката към 2019 г. около една трета от 98-те католически епархии в континенталната част на страната нямат епископи. Много от хората, заемащи най-високите постове в църковната йерархия са възрастни хора, които са готови да се пенсионират. Това се отразява негативно върху дейността на храмовете. Общо в Китай има около 6,5 милиона католици, 7 хиляди свещеници и около 6 хиляди църкви, признати от папата.

Светият престол е единственият европейски субект на международното право, който пряко поддържа дипломатически отношения с Тайван, което предизвиква остро недоволство в Пекин. Контактите между външните служби на Ватикана и КНР са от специфично естество: всички двустранни преговори се водят на ниво официални представители на религиозните кръгове.

Ще облагодетелства ли недобросъвестните длъжници абсолютната давност от 10 години?*

Предишна новина

Нови центрове по медиация във Велико Търново, Враца, Добрич, Пловдив и Сливен представя публично ВСС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.