Ключов поддръжник на "Белите каски" е открит мъртъв в Истанбул


48-годишниият Джеймс Льо Межър е бивш британски армейски офицер. В последните 20 години е работил на различни длъжности в държавни и частни компании в различни страни. Той е и основател на организацията "Мейдей", която от 2013 г. насам е обучавала активистите на противоречивата сирийска организация Сирийска гражданска отбрана, по-известна като "Белите каски".
 
Според самата организация тя помага при евакуирането на цивилни след бомбардировки срещу контролираните от въоръжените метежници райони. Редица наблюдатели обаче обвиняват организацията, че е използвана като пропагандно прикритие от радикални ислямистки организации, действащи в тези райони и че е фалшифицирала свои видеа. Един от основните критици на "Белите каски" е Москва, която ги обвинява в постановки и връзки с терористични организации.
 
Льо Межър има награда от кралица Елизабет II за работата си с "Белите каски". Той е работил и за ООН и е сочен за основател на сирийската организация. През 2016 г. "Белите каски" са номинирани за Нобел за мир. Но сирийското правителство и съюзниците му Русия и Иран твърдят, че те открито са сътрудничели с терористи.
 
Миналата седмица руското МВнР писа в Туитър, че Льо Межър е бивш офицер на МИ-6, който действал в рамките на конфликти в целия свят, включително Балканите и Близкия изток.
 
Според съпругата му Льо Межър е имал психологически проблеми и е ползвал антидепресанти. Тя не е станала свидетел на последните два часа от живота на съпруга си, защото малко преди той да бъде открит мъртъв е взела сънотворни. 
 

Вече имам съмнения, че се цели дестабилизиране на прокуратурата

Предишна новина

Забраняват тротинетките да се движат по тротоара

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.