Кмет осъди прокуратурата да му плати 9000 лева

Кмет осъди прокуратурата да му плати 9000 лева

Кметът на община Завет Ахтер Велиев спечели дело срещу прокуратурата за незаконно обвинение. Състав на Окръжен съд-Разград обаче уважи частично гражданския му иск за причинените вреди - 9000 вместо 50 000 лв, съобщи "Дарик". Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Варна.

Според магистратите заболяванията на Велиев - захарен диабет и хипертония, не се дължат само и единствено на продължилите 2 години и 7 месеца разследване и съдебен процес. Съдът приема, че върху здравето на общинския кмет са повлияли други неблагоприятни фактори - наследствена обремененост, тегло, начин на живот. В съдебното решение обаче се приема, че незаконното обвинение в длъжностно престъпление е нанесло неимуществени вреди, изразяващи се в психически стрес.

Съдебно-психиатричната експертиза по делото по Закона за отговорността на държавата за нанесени на гражданите вреди показа, че Велиев е получил протрахирана депресивна реакция - леко изразено депресивно състояние, настъпващо в отговор на продължително въздействие на стресова ситуация.

Именно заради тази диагноза съдът уважава частично гражданския иск на Ахтер Велиев.
Съдът реши прокуратурата да плати и още 9000 лв. на кмета на Завет за разходите за адвокати.

В хода на делото представителят на прокуратурата Сезгин Османов призна, че искът е частично основателен, според него обаче вместо 50 000 лв. държавата би трябвало да дължи 10 пъти по-малко. Според него искът за възстановяване на разноските за адвокати по делата срещу Велиев е прекомерен, а относно забавянето на правосъдието отговорност имали и съдиите в Районен съд-Кубрат, които са си направили отводи.

Обвинението срещу Велиев по наказателното дело срещу него бе заради това, че през 2009 г. при дейността си като кмет поискал и получил неправомерно 298 609 лв. от Комисията за бедствия и аварии за ремонт на джамията в село Прелез. Основанието било, че сградата е пострадала от буря, която според прокуратурата не се е случила.

В този процес обвиняеми и също оправдани на последна инстанция бяха и бивш директор на дирекция в община Завет и техническият ръководител на фирмата, извършила ремонта на джамията. И двамата също са завели подобни дела срещу прокуратурата, като едното вече е обявено за решение, а по другото предстои първо заседание.

Цацаров поиска от ВСС да отстрани окръжния прокурор на Плевен

Предишна новина

ВСС частично отмени конкурса за младши прокурори

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.