Кметът на Несебър се закле под конвой


Спечелилият четвърти мандат в Несебър Николай Димитров беше докаран под конвой, за да присъства на първата сесия на Общинския съвет. Той се появи пред зала "Мелсас", в която заседава местният парламент, окован с белезници.
 
Няколко стотин души посрещнаха новоизбрания градоначалник с издигнати транспаранти с надписи: "Искаме си кмета!", "Гласувахме без страх" и "Невинен". Щом конвоирания кмет се появи, народа започна да скандира "Свобода" и "Ники, с теб се". В първите редици на посрещачите беше съпругата на Димитров Нури, която се спусна емоционално към него, но не бе допусната от кордона униформени. Заедно с кмета под конвой беше доведен и новоизбраният общински съветник Петър Хрусафов. Неговата съпруга и детето му също бяха сред демонстрантите, събрали се да засвидетелстват своята подкрепа. "Искам да кажа на хората, че ги обичам", заяви пред журналисти кметът, докато беше съпровождан към залата. След тези думи той вдигна високо нагоре ръцете си, за да видят всички белезниците. Димитров бе отведен първо в гардеробната, където се преоблече и малко по-късно се появи в залата с костюм и вратовръзка, а конвоиращите го, свалиха белезниците.
 
Докато той произнасяше тържествената си реч и полагаше клетвата, голям видеоекран, поставен пред залата излъчваше пряко от заседанието. Близо хиляда души наблюдаваха отвън как протича сесията и периодично избухваха в емоционални овации. 
 
"Благодаря на моите съграждани, които не се поддадоха на тази провокация, на тази гнусна интрига и по достойнство оцениха работата, която вършим аз и моите колеги. На тези, които създадоха тази интрига, не пожелавам да преживеят това, което преживяваме аз и моето семейство. Мисля, че няма да го изтърпят. Благодаря на Господ, че закриля мен и семейството ми. Аз мога да гледам всеки в очите, друг е въпросът дали вие можете мен да ме погледнете. Благодаря на инициативния комитет, който издигна моята кандидатура, и на всички жители на Несебър, които за пореден път ми гласуват доверие. А на всички новоизбрани общински съветници и кметове на кметства - надявам се, че както по време на кампания заявяват, че ще работят за доброто на община Несебър, да докажат това през следващите години. Благодаря на съгражданите ни, че опазиха град Несебър и община Несебър", заяви кметът Николай Димитров при клетвата си.
 
Той беше арестуван броени дни преди изборите и обвинен като ръководител на престъпна група с цел купуване на гласове. След като стана ясно, че е спечелил изборите на първи тур и трябва да се закълне по процедура, от държавното обвинение дадоха разрешение да положи клетва на място в Несебър. Веднага след това той ще бъде върнат обратно зад решетките в столичния арест.
 
До момента временно изпълняващият длъжността кмет Виктор Борисов заяви, че на този етап няма сътресения в общинската администрация и, че преписките и работата се движат нормално.
 
На сесията в Несебър присъстваше областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който заяви: "Общо 47 кметове са управлявали Несебър от Освобождението досега. 47 са управлявали общината при различни условия – войни, бежански кризи, етническо напрежение. 47, чиито имена може да не си спомняме днес, но чиито дела ще останат в историята завинаги. Общото между тях е умението да обединяват, да се водят от обществения, не от личния интерес, да намират общо решение на проблемите. Вярвам, че въпреки ситуацията, с която стартирате своето управление, ще намерите правилния тон и действия, за да останат делата Ви в историята, като повод за гордост. Прожекторите на обществения интерес днес са насочени към тази зала. Нека това, което осветят, бъде достойнство, мъдрост и грижа за хората".
 
 С 11 гласа "за" за председател на местния парламент в Несебър беше избран Румен Кулев от местна коалиция "Нова алтернатива", а 7 гласа получи втория кандидат Пейчо Колев от партия "Море".
 
Повече от любопитен се оказа финалът на заседанието. Минути преди съветниците да напуснат залата, в нея прозвуча емблематичната песен "День победы". "Още днес ще сезираме главния прокурор, ВСС и ВКС  за това, че са нарушени правата на Николай Димитров. Считаме, че не Специализираната прокуратурата, а Районната в Несебър трябва да се занимава с разследването. Делото срещу Димитров е прецедент за страната, досега Спецпрокуратурата не се е занимавала с обвинения, свързани с купуване на гласове", заяви единият от защитниците на несебърския кмет, адвокат Петър Атанасов, който беше нетлъчно до него. 
 

Забраняват тротинетките да се движат по тротоара

Предишна новина

Изборът на Гешев и на Панов – приликите и разликите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.