Кметът на Шабла отива на съд за престъпление с евросредства

Кметът на Шабла отива на съд за престъпление с евросредства
Кметът на община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд 

Кметът на община Шабла Мариян Жечев е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Добрич за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз, съобщиха от държавното обвинение. 

Според прокуратурата, на 13 ноември 2015 г. в качеството си на кмет, представляващ община Шабла, Жечев представил неверни сведения за изпълнени строително-монтажни работи по Програмата за развитие на селските райони пред Регионалната разплащателна агенция. В заявка за окончателно плащане подсъдимият представил като изпълнени дейности, които не били извършени от избраната измежду 6 фирми като изпълнител ДЗЗД "Шабла спорт 2015". Целта била да се получат средства в размер на 525 488 лева без ДДС, предоставени от фондовете на Европейския съюз на българската държава. Към 21 декември 2015 г. вече са били отпуснати 267 836 лева без ДДС от заявените средства.

Неизпълнените строително-монтажни работи са описани в 86 позиции в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Добрич. Те са били установени и при проверка на експерт и били описани детайлно в приложен контролен лист, извършена е и допълнителна проверка на място. С уведомително писмо за изплащане на средствата от държавен фонд "Земеделие" – Разплащателна агенция, са били описани сумите, които не са били допустими за финансиране, както и е направена промяна на плащанията заради несъответствието между заложените в договора елементи на инвестицията и реално изпълнените дейности. По проекта е трябвало да бъдат изградени стадион, помощно игрище, игрище за волейбол, баскетбол и тенис, водна площ за гребни спортове, паркинг, ограда, вертикална планировка, обслужваща сграда с трибуни, СОТ и пожароизвестителна система. Някои от вече платените дейности и към момента не са изградени. Делото за извършено престъпление по член 248а, ал. 5, във връзка с ал. 2 и ал. 1 от НК срещу Жечев е насрочено за разглеждане на 6 декември тази година в Добричкия окръжен съд.

По делото срещу действащия и в момента кмет на община Шабла са назначени 2 експертизи, разпитани са десетки свидетели. Причинените имуществени вреди се изчисляват на 267 836 лева, които не са възстановени.

Делото за престъпление със средства от фондовете на Европейския съюз е насрочено за разглеждане на 6 декември тази година в Добричкия окръжен съд.

Избират председател на СГС на 27 ноември

Предишна новина

Съдийската КАК блокира, не може да взима решения с квалифицирано мнозинство

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  НА СЪД ,държавни чиновници злоупотребили с парични средства на семейството ни ,в нарушение на закона! | нерегистриран
  0
  -4

  .. факт е за неизпълнена от публичния изпълнител процедурата 2002г. за уведомяване с ПДИ и СДИ за образувани изпълнителни дела №№21936/02г.и 21938/02г.АДВ –НАП Враца , ,абсолютна процесуална предпоставка – без която , независимо от по-нататъшните действия, налагане на държавна принуда по тях е невъзможно..,тъй като след като , ПДИ и СДИ не са били оформени и редовно връчени през 2002г. ,те не са й стабилизирани с наше възражение , й съдът е бил в невъзможност да проконтролира тези ИД. Ето как АДВ.НАП Враца,без, ДТ да е била в полза на Държавата, и чрез лишаването ни от съдебен контрол заграби,чрез опис и възбрана на недвижим имот сумата 13хил. 385 лв., главница 4%ДТ по ГПК,с лихва , в полза на окръжните съдилища Враца ,Видин и Монтана,.,

  След което публичния изпълнител превежда сумата с разпореждане на висшия съдебен съвет,без да има изпълнително основание в негова полза ,й без ВСС да страна в исковото и изпълнителното производство

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.