Кметът Ралев първо поискал 60 000 евро, а не лева подкуп, оставиха го в ареста

Кметът на пловдивския район "Северен" Ральо Ралев първо е поискал 60 000 евро от строителен предприемач, за да може да му се издаде разрешително за строеж. След преговори сумата паднала на 60 000 лева. Това заяви в апелативния спецсъд прокурор Биляна Дукова, която се позова на свидетелски разпити. Ралев е обвинен в търговия с влияние, заедно с него под отговорност е привлечен и Иван Делевски, сочен за посредник при искането на подкупа от бизнесмена Здравко Ангелов.
 
От прокуратурата съобщиха, че неведнъж Ралев е нареждал на служители в общината "да търсят под вола теле", за да открият нередности в проекта на Ангелов така, че главният архитект на района да постанови отказ за строеж.
 
Освен това свидетели са разказали, че са присъствали на срещи между Ралев и Делевски, на които се обсъждала сумата от 60 000 лева. Пред съда адвокатът на Ралев Христо Ботев казва, че зад решетките клиентът му е отслабнал с 6 кг заради проблеми с черния дроб и кръвта. Юристът изтъкна, че кметът вече е подал уведомление в общината, че излиза в едномесечен отпуск.
 
Според защитата Здравко Ангелов е човекът, коъто е притискал кмета да му издаде разрешително. Кметът не знаел дори, че сумата от 60 000 лева била поискана от негово име. "Социологиите, които излизаха преди ареста, показаха как съм работил 7,5 г. като кмет", изтъкна пред магистратите качествата си Ралев. Делевски поиска размерът на гаранцията от 60 000 лева да бъде намален, тъй като нямал възможност да я плати.
 
Апелативен спецсъд потвърди ареста на кмета на район "Северен", като задържа и соченият за негов съучастник Делевски. Тримата съдии обаче не бяха единодушни в решението. Съдия Даниела Росенова обяви, че обвиняемите трябва да излязат от ареста с по-леки мерки за неотклонение. Тя посочи, че прокуратурата трябва да установи и дали няма провокация към подкуп от страна на Ангелов. 
 

Обявиха конкурси за 46 свободни места в окръжните съдилища

Предишна новина

Руските власти снеха обвиненията срещу разследващия журналист Иван Голунов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.