Кое е правото, което вие знаете, че имате, преди съдът и светът да са го узнали?

Кое е правото, което вие знаете, че имате, преди съдът и светът да са го узнали?

Българският хелзинкски комитет обяви началото на втория ежегоден конкурс за правозащитно есе. Тази година темата е: Кое е правото, което вие знаете, че имате, преди съдът и светът да са го узнали?

В конкурса участие могат да вземат студентите по право от българските университети. Участниците трябва да напишат свое есе в обем до 800 думи и до 31 март да го изпратят по електронна поща, на адрес: konkurs@bghelsinki.org. Организаторите напомнят на участниците, задължително да посочат имената си, телефон за връзка, учебно заведение и курс.

Победителят в конкурса получава възможност за 3-месечен стаж със стипендия (еднократна, в размер 400 лв.) в Правната програма на БХК. Втора и трета награда са правна литература на правозащитна тематика и възможност за участие в обучения на БХК. И трите наградени есета ще бъдат публикувани в "Правен свят", официален медиен партньор на конкурса, със снимки и кратки биографии на авторите.

"Надяваме се да срещнем аналитично правозащитно мислене, подчинено на нравствен ангажимент към основните ценности на правото и социалната справедливост. Ценим добрия изказ и правилното писане", заявиха организаторите от БХК.

Тази година изборът на тема изхожда от историята на Гидиън – обикновен, беден човек с начално образование, който променя правосъдието. Неговото естественоправно вътрешно убеждение, че има право на правна помощ по наказателно дело, преди петдесет години довежда – през искрената му сигурност в себе си – до признаване на това право от Върховния съд на Съединените щати. Право на служебен адвокат в американското позитивно право преди това няма, освен за най-тежките престъпления или при особени обстоятелства. Върховният съд към оня момент казва, че щатите не са длъжни да осигурят адвокат на всеки беден подсъдим. Гидиън, който няма никакво правно образование, е убеден в обратното: "Винаги съм вярвал в това и мислех, че наистина такъв е законът. Мислех, че това е конституционно право. За мен то е въпрос на здрав разум и няма спор по него".

Върховният съд единодушно променя практиката си вследствие неговата вяра, с ефект върху съдбите на стотици хиляди. Вижте вълнуващ филмов разказ за скромния герой на неправилното правилно убеждение, Гидиън, тук: http://vimeo.com/61814841. Бъдете за малко като Гидиън – знайте правото, вместо да знаете закона.

Миналата, първа, година на конкурса темата бе "Пренапишете притчата "Пред закона" на Кафка. Как бихте искали Вие да се развие този сюжет?". Тук можете да намерите оригинала на Кафка.

Началото на конкурса тази година съвпада с Международния ден на социалната справедливост, който се чества днес. Световният ден на социалната справедливост е обявен от Генералната асамблея на ООН през 2007 г. Той отбелязва основните права на човешките същества в общество: почтен труд, полово равенство, достъп до социално благополучие и правосъдие за всички.

Обявяването на победителите ще стане в Деня на юриста и Конституцията, 16 април.

Следователят Петьо Петров преднамерено и злонамерено е подтиквал към подкуп Сантиров, Цонев и Попов

Предишна новина

Съдът в Страсбург - арменски поп или пазач на пазачите?

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  модерацията | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#4] от "":
  спамаджия, майка ти някой модерира ли я?

 2. 4
  | нерегистриран
  1
  -1

  Правен свят, някой модерира ли тези коментари?

 3. 3
  ******************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 2
  Спрете | нерегистриран
  6
  -2

  държавното субсидиране на тези боклуци!

 5. 1
  Няма хем български хем хелзинкски комитет | нерегистриран
  4
  -3

  Българският хелзинкски комитет е неправителствена организация от групата на Международната хелзинкска федерация. Дейността на организацията се финансира от американски организации между които и Отворено общество на Джордж Сорос. Но Международната хелзинкска федерация е със седалище във Виена и е неправителствена организация - майка, носеща името на задкулисни съглашения (на английски: еntente) от Хелзинки. Започва да действа през 1976 година като американска частна неправителствена организация за наблюдения в бившите социалистически републики под името Хелзинки Уоч (Helsinki Watch – “Хелзинкски наблюдател”). Международната хелзинкска федерация за правата на човека е обявена в несъстоятелност. Международната хелзинкска федерация е регистрирана в Австрия и следователно това е предмет на австрийското законодателство. Както се вижда от писмото, било е взето решение в светлината на тежката финансова криза,която е причинена от икономическа престъпност. Според Фишер, бивш финансов директор МХФ е изпратила молба за задържане на лица - служители за присвояване на голяма сума пари в продължение на няколко години. Историята на международната хелзинкска федерация е прелюбопитна. На 7 декември 2007 г. президентът на МХФ Улрих Фишер е изпратил отворено писмо до всички организации, с които федерацията е работила. Писмото е публикувано в оригинал в няколко международни сайта. С него Фишер уведомява, че е обявена несъстоятелност в Търговския съд на Виена заради финансови злоупотреби на счетоводителя на организацията. Международната правозащитна организация вече не съществува. Тя прекрати дейността си през 2007 г. след сведения за финансови измами и обявения фалит. Според тези съобщения обаче групата в България продължава да използва името в продължение на години след ликвидацията на централата, което поставя под съмнение целта и статута й. За да се избягнат недоразумения, Българският хелзинкски комитет трябва ясно да заяви пред обществеността, че действа като независима местна НПО, а не като клон на международна организация от соросути, която вече не съществува. Българският хелзинкски комитет трябва първо ясно да заяви пред обществеността, че действа като независима местна НПО, а не като клон на международна организация, която вече не съществува и като второ, че получава финансиране от държавния бюджет от българския данъкоплатец. Моля БХК, това да не го забравя като ощетява държавния бюджет !
  Този Хелзинкски комитет се ръководи от „българина” Красимир Кънев, а се финансира от „големия филантроп и хуманист” Джордж Сорос. Унгарецът с рождено име Дьорд Шорош е отявлен човекомразец, крупен спекулант, финансов измамник и далавераджия. Схемаджията поде инициативата за "Десетилетие на ромското включване", а правителствената инвестиционна програма за декадата е оценена за 1.2 милиарда лева, около 100 милиона годишно, от които 40 % или над 500 млн. лева трябва да осигури държавния бюджет на Р. България. Чрез соросоидите в България, в това число и антибългарския хелзинкски комитет, Шорош си ги присвоява.
  Отделно са му парите от държавните субсидии на тези негови неправителствени организации в България, финансирани от държавния бюджет на страната. Соросиада. Атанас Буров
  е обичал да казва: „Пари при пари отиват, но не многото при малкото, а малкото при многото."

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.