Когато си номинирал убиец за Човек на годината, рецидивистите бягат от затвора

Когато си номинирал убиец за Човек на годината, рецидивистите бягат от затвора

Правата на затворниците са повече от задълженията!?

До този извод стигнаха директорите на българските затвори след разговор с правосъдния министър Цецка Цачева. Дискусията на високо ниво трябваше и да очертае първоначални мерки за справяне с хроничните проблеми на пенитециарната система у нас. Е, дотук видимите резултати се ограничават до две оставки – с постовете си се разделиха Свилен Цветанов, и.д. директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство и Петър Кръстев, ръководител на Софийския затвор – и 15-те милиона, които премиерът обеща да осигури за увеличаване на надзирателските заплати. И все пак – защо се стигна до момента, в който все още незаловените рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев се подиграха с пазачите на най-охранявания затвор у нас? Само уволнените Цветанов и Кръстев ли носят цялата вина за случилото се? Не съм съвсем убеден. Поради три основни причини:

Първата. Правата на затворниците в България наистина са твърде много. В опита си да въвеждаме шведски или норвежки модел, ние допуснахме местата за лишаване от свобода у нас да се превърнат в разграден двор. Но нека си дадем сметка, че сме на Балканите, не на Скандинавския полуостров. Ще припомня, че с поправки в Закона за изпълнение на наказанията (януари 2017г.) два дни преди изтичането на мандата на предишния парламент бе дадена възможност на затворниците лично да пишат молба до съда, искайки предсрочно освобождаване. Този текст позволи на един-двама от "Наглите" без малко да се измъкнат на свобода. Ще припомня и промяната (внесена от тогавашния правосъден министър, днес вицепремиер по съдебната реформа) в Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията (също от януари миналата година), според която телефонните разговори на затворниците вече не подлежат на контрол. Ще припомня и допълнителните колети с храна, които ежемесечно имат право да получават отвън (нищо, че всички ние като данъкоплатци осигуряваме храната на лишените от свобода). Ще припомня и допълнителните пари, които получават отвън (нищо, че за работата си в затвора получават заплата), ще припомня и абсолютно безконтролната им комуникация с уж защитаващите ги служебни лица (с поправка в закона през 2012-а). Тоест един осъден затворник може съвсем спокойно да си движи (вкл. престъпния) бизнес от мястото, където уж изтърпява наказание. Съвсем спокойно може да реши и кога да избяга. Или да си почива зад решетките. Защото описаното дотук прилича повече на курорт, отколкото на място за лишаване от свобода.

Втората. Почти без съпротивление приехме сбъркания неолиберален модел за отношение към затворниците. Купища фондации и сдружения усвояват купища пари, за да правят анализи и предложения за защита правата на лишените от свобода. Нищо, че същите пари, могат да отидат вместо за наръчници, за подобряване на материалната база на охранителния състав. Но, нали от нещо трябва да се издържат рояците НПО-активисти и адвокати, водещи дела на затворници за нарушения им комфорт пред ЕСПЧ. Криворазбраният ни хуманизъм позволи Джок Полфриймън, убил в центъра на столицата 20-годишния Андрей Монов да бъде номиниран в Годишната класация на БХК за "Човек на годината". Повярвахме, че рецидивистите могат да се превъзпитават. Да, ама не. Рецидивист посягал на полицай не може да е на общ режим. А лишените от свобода не са жертви на системата, а справедливо наказани за нарушение на закона лица.

Трето. Не само парите за надзирателите са малко. Малко са затворите, малко са и надзирателите. За това сигнализира и главният прокурор, който в края на миналата година представи пред обществото следните резултати (По негови думи нееднократно е обръщал внимание на бившите правосъдни министри Христо Иванов и Екатерина Захариева за проблемите в затворите, но сигналите му са останали без резултат): Критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица. Това се констатира особено в следните три затворнически общежития от открит тип: Пловдив (един надзирател охранява 97 лишени от свобода), Стара Загора (един надзирател срещу 84 затворници), Плевен (един служител пази 102-ма затворници). Съотношението на надзиратели спрямо затворниците в София е: 1 към 21 през деня и 1 към 28 през нощта.

Без съмнение днес има крещяща нужда от запълване на незаетите щатни бройки в системата на затворите, от увеличение на заплатите им, от изграждане на нов затвор за опасни престъпници (по възможност не в центъра на София).

В този ред на мисли ще попитам – помним ли известните с 2,96% подкрепа "реформатори", които искаха да уволняват надзиратели, да закриват затвори, да сливат ГДИН и "Охрана"? Добре, че не им се случиха "реформите" на случайно попадналите в правосъдното министерство лица. А помним ли им идеите:

Опит за съкращаване на над 720 души от гореспоменатите структури и сливането им в изпълнителна агенция към МП;

Преобразуване на затвора в Белене в затворническо общежитие, гарнирано с манипулативни статии в манипулативни издания;

Закриване на затворническо общежитие "Средна гора";

Съкращаване на щата на Поправителния дом в Бойчиновци;

Петкратно намаляване на областните служби по изпълнение на наказанията;

Преструктуриране на пробационните служби и арестите и т.н.

Днес същите тези "реформатори" сменят за пореден път политическите си дрехи, морализаторстват и менторстват, опитват се да кадруват по върховете на правосъдието, но гузно мълчат за оставеното наследство от краткия им престои във властта. И добре, че беше кратък, иначе и малкото останали рецидивисти в затворите, сигурно вече щяха да са "помилвани" и наградени от поредната фондация, усвояваща пореден грант. Защото, когато вчера убиец е номиниран за "Човек на годината", то няма нищо по-логично от това днес Пелов и Колев да избягат през парадния вход на Централния затвор.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са в областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

След публикуването на статията от Българския хелзинкски комитет изпратиха до редакцията на "Правен свят" становище относно твърдения в нея. БХК посочват, че не организацията, а граждани правят номинациите за наградите. Полфрийман е бил номиниран от своя австралийска сънародничка за неговата работа по подобряване на условията в затворите в България в рамките на Българското затворническо сдружение за реабилитация. По решение на журито на наградата "Човек на годината" 2015 г. номинацията на Полфрийман е била отстранена.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.

Още по темата

Желяз Андреев: Някой иска да си измие ръцете с мен

Предишна новина

СГС се обясни за преюдициалното запитване до Съда на ЕС

Следваща новина

Коментари

28 Коментара

 1. 28
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #22 от "Даниела | нерегистриран":


  Господине, и на вас умът не ви е най-силната черта! Какво означава НПО по дефиниция? Какви милиарди от бюджета ви се привиждат изливащи се към НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ организации?? Хем грантаджии, тоест ползващи чужди грантове, хем на хранилка към бюджета?! Нещо не сте много в час. Да ви успокоя за Българското затворническо сдружение - подпомага се от волни пожертвувания на обикновени граждани предимно от Западна Европа, Америка и Австралия. Така че, спете спокойно - не ви къса от залъка. Но виж присвояваните милиони публични средства от администрациите на затворите определно го правят!  Даниелке, изобщо не си в час! Във всеки смисъл на този израз.

  В Задунайска губерния непревителствените организации са на бюджетна, т.е. на правителствена издръжка. Сиреч са си правителствени или както още се казва - казионни. Някои си ги има още от преди 1989г. и тогава пак си бяха казионни, и сега продължават да са такива.

  Вземи се позавърти из нета, попрочети малко на разните НПО-та из докладите дето ги подават какво пише в раздела: "Начини на финансиране", пък после показвай колко си руса.

 2. 27
  Даниела | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #26 от "Просветна ми! | нерегистриран":
  Вече не е модерно да се казва "ще скова кочина", а се казва "ще реализирам кочина". Та тъй -- ФАБ взеха да се изтъркват, пък и някак си съвсем не върви, та затова е по-добре неутралното "съграждани от Австралия" -- Даниелке! Айде сега преброй до 30 със сребърен оттенък.

  Просветнало ви е друг път! Все по-неадекватен ставате! Не бях чувала какво е ФАБ до този момент, та трябваше да го напиша в Гугъл...И какво общо трябва да има Федерацията на анархистите с организацията на Джок? ..Поразрових се малко и открих този интересен текст, от който не лъха на особено дружески чувства между Джок и ФАБ...Та за какво сребро ставаше въпрос?

  http://bpra.info/v-otgovor-na-teksta-zatvor-darzhava/

 3. 26
  Просветна ми! | нерегистриран
  3
  -1
  До коментар #24 от "Даниела | нерегистриран":
  Кой реве и на чий чужд гроб? Аман от неадекватни коментари! Няма правителство по света, което да подпомага НПО-та - те затвова са НПО-та! Хайде малко от малко се образовайте. Нашето едвам издържа пенсионерите, какво останало за НПО-та? Още по-малко пък ще се занимава с едно затворническо сдружение, което е първото по рода си у нас. Създадено е от Джок Полфрийман и затова се финансира главно от негови съграждани от Австралия. Просветна ли ви малко повече сега?

  Вече не е модерно да се казва "ще скова кочина", а се казва "ще реализирам кочина". Та тъй -- ФАБ взеха да се изтъркват, пък и някак си съвсем не върви, та затова е по-добре неутралното "съграждани от Австралия" -- Даниелке! Айде сега преброй до 30 със сребърен оттенък.

 4. 25
  Ivan | нерегистриран
  3
  0

  "Рецидивист посягал на полицай не може да е на общ режим."  ne sa bili na Ob6t rejim, te sa bili na strog rejim

 5. 24
  Даниела | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #23 от "Айде, айде | нерегистриран":
  Все оттам ... и Австралия. Ако може и от държавния бюджет! Няма да откажете. Но не сте се доредили. Милите те! Ще се разплача! Що не ревете за Желяз бе юди, ами на чужди гробове и после си го пише ... в евангелията.

  Кой реве и на чий чужд гроб? Аман от неадекватни коментари! Няма правителство по света, което да подпомага НПО-та - те затвова са НПО-та! Хайде малко от малко се образовайте. Нашето едвам издържа пенсионерите, какво останало за НПО-та? Още по-малко пък ще се занимава с едно затворническо сдружение, което е първото по рода си у нас. Създадено е от Джок Полфрийман и затова се финансира главно от негови съграждани от Австралия. Просветна ли ви малко повече сега?

 6. 23
  Айде, айде | нерегистриран
  6
  -3
  До коментар #22 от "Даниела | нерегистриран":


  Господине, и на вас умът не ви е най-силната черта! Какво означава НПО по дефиниция? Какви милиарди от бюджета ви се привиждат изливащи се към НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ организации?? Хем грантаджии, тоест ползващи чужди грантове, хем на хранилка към бюджета?! Нещо не сте много в час. Да ви успокоя за Българското затворническо сдружение - подпомага се от волни пожертвувания на обикновени граждани предимно от Западна Европа, Америка и Австралия. Така че, спете спокойно - не ви къса от залъка. Но виж присвояваните милиони публични средства от администрациите на затворите определно го правят!

  Все оттам ... и Австралия. Ако може и от държавния бюджет! Няма да откажете. Но не сте се доредили. Милите те! Ще се разплача! Що не ревете за Желяз бе юди, ами на чужди гробове и после си го пише ... в евангелията.

 7. 22
  Даниела | нерегистриран
  3
  -6
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  "Позицията на Българско затворническо сдружение във връзка с бягствата от Софийския затвор"  И такова ли НПО имало (туй е ирония - специално пояснение за грантаджиите, че природно не са много умни). При щедро изливащите се милиарди от бюджета явно нашите НПО-та никнат като гъби след дъжд.

  Пък то нашето правителство няма пари за държавните органи, но има пари за финансира дейността на неправителствените организации. А едно време на неправителствена организация, която се издържа от правителството с пари от данъците й се викаше казионна организация.  Господине, и на вас умът не ви е най-силната черта! Какво означава НПО по дефиниция? Какви милиарди от бюджета ви се привиждат изливащи се към НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ организации?? Хем грантаджии, тоест ползващи чужди грантове, хем на хранилка към бюджета?! Нещо не сте много в час. Да ви успокоя за Българското затворническо сдружение - подпомага се от волни пожертвувания на обикновени граждани предимно от Западна Европа, Америка и Австралия. Така че, спете спокойно - не ви къса от залъка. Но виж присвояваните милиони публични средства от администрациите на затворите определно го правят!

 8. 21
  Ангел Калинов /не е от ВАС/ | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #19 от "Калин Ангелов | нерегистриран":
  Тази организация не се финансира по никакъв начин от българския данъкоплатец.  Разбира се. Само едно пояснение от $КОЙ се финансира - ФАБ.

 9. 20
  Здравке, Здравке! | нерегистриран
  5
  -5
  До коментар #14 от "zdravka.kalaydjieva | нерегистриран":


  Драга редакция,  Изглежда за вашето издание никому неизвестният "докторант по Политология" се е превърнал в основен източник на истина.  Освен "грантаджийските НПО-та", мнение за безобразните условия в нашите затвори, за насилието между затворниците и извращенията, за очевидната необходимост от повече, по-добре обучен и оборудван персонал в местата за лишаване от свобода са изказвали и нашите родни власти. За читателите ви може би ще е интересно да прочетат дълго неосъществената Стратегия на българското правителство за реформа в затворите, докладите и обещанията на българското правителство в отговор на редовните препоръки на Комитета за превенция на изтезанията и неговите наблюдения в продължение на двадесет години, преди да се стигне до днешния зловещ, но предизвестен резултат.

  Затворите се превърнаха в развъдници на престъпност, а бюджетните средства за реформа все не стигаха, та се наложи правителството да ползва едни норвежки грантове.  Като говорим за пари и реформи, може ли все по-ограничената ви публика да се надява, че редакцията ще намери средства за разнообразяване на източниците на информация и привличане на компетентни автори? Така ще дадете и време на всезнаещият "докторант" най-сетне да стане доктор по някаква конкретна наука?  Никой не защитава този доктор по политология и всичкознание. Лошото е друго. Погледни в огледалото, и ще го видиш! Аз не съм висококомпетентен като теб и Тръмп, но знам само едно - който нож вади /номинираният/, той от нож умира. Така пише в Библията. Ножът беше изваден отдавна на всички нас - от искащите екстрадицията на Желяз. Сега проблясна и острието му. Понеже си го пише, че не може да служиш едновременно на Господа, и на Мамона. Изборът е твой и смятам, че вече си го направила.

 10. 19
  Калин Ангелов | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  "Позицията на Българско затворническо сдружение във връзка с бягствата от Софийския затвор"  И такова ли НПО имало (туй е ирония - специално пояснение за грантаджиите, че природно не са много умни). При щедро изливащите се милиарди от бюджета явно нашите НПО-та никнат като гъби след дъжд.

  Пък то нашето правителство няма пари за държавните органи, но има пари за финансира дейността на неправителствените организации. А едно време на неправителствена организация, която се издържа от правителството с пари от данъците й се викаше казионна организация.

  Тази организация не се финансира по никакъв начин от българския данъкоплатец. 11. 18
  Веселина | нерегистриран
  8
  -6

  Как може да пишете само глупости явно автора не е достатъчно компетентен по много въпроси но въпреки всичко пише. Господине първо се информирайте и тогава пишете, защото заради такива като вас е в това положение цялата държава.

 12. 17
  | нерегистриран
  7
  -4

  "Позицията на Българско затворническо сдружение във връзка с бягствата от Софийския затвор"  И такова ли НПО имало (туй е ирония - специално пояснение за грантаджиите, че природно не са много умни). При щедро изливащите се милиарди от бюджета явно нашите НПО-та никнат като гъби след дъжд.

  Пък то нашето правителство няма пари за държавните органи, но има пари за финансира дейността на неправителствените организации. А едно време на неправителствена организация, която се издържа от правителството с пари от данъците й се викаше казионна организация.

 13. 16
  ЗАКОНА следва да чегари съдебната власт отгоре на доле,а не обратното | нерегистриран
  0
  -4

  1.решението по н.д.№50/2000г. е произнесено на 10 март 2000г.,видно от писмо вх.№307 от 06.06.2000г.на председателя на първо н.о.ВКсъд,Б.П.,оставили в сила възз.решение по в.н.о.х.д.№358/99г на окръжен съд Враца ,ЛОС за престъпление по чл.148,ал.2,вр.ал.1,т.1 и 2,вр.чл.147,ал.1 от НК,.Не е спазен закона ,че мотивите и диспозитивът се постановяват заедно.В случая процесът по изготвянето на мотивите е след два месеца отделно от диспозитива ,й е разкъсан във времето.,което прави съдебният акт на ВКсъд незавършен.Но с решение № 166 от 10 май 2000г. по н.д. №50/2000г.ВКсъд ,присъдата ЛС незаконно е влязла в сила и е изпълнена . .

  2.Въпреки ,че няма молба от н-к Грао за довършване на нак.производство пред ВКсъд .по досегашния стар ред,,.съгласно д.в. бр.21/2000г,,. , ВКсъд го довършва по стария ред.,и оставя в сила решението по внох.д. №358/99г. на окръжен съд Враца.портвърили присъда ЛС №245 от 9.7.99г. по нох.д. № 522/98г.Рс Враца Гл. прокурор внася искане №1377/08г.за възобновяване на осн. чл.78а НК,оставено без разглеждане, от второ нак. отделение ВКсъд,,поради вече касационна проверка на присъдата ЛС 14. 15
  P.KEHAYOV | нерегистриран
  2
  -1

  6to za tapotii,za glupaci ni vzehte otnovo.V Turciya nqma takiva zatvori,a parite za zatvorite otivat za bonusi kam sadii i prokurori. IZVERGI

 15. 14
  zdravka.kalaydjieva | нерегистриран
  10
  -6  Драга редакция,  Изглежда за вашето издание никому неизвестният "докторант по Политология" се е превърнал в основен източник на истина.  Освен "грантаджийските НПО-та", мнение за безобразните условия в нашите затвори, за насилието между затворниците и извращенията, за очевидната необходимост от повече, по-добре обучен и оборудван персонал в местата за лишаване от свобода са изказвали и нашите родни власти. За читателите ви може би ще е интересно да прочетат дълго неосъществената Стратегия на българското правителство за реформа в затворите, докладите и обещанията на българското правителство в отговор на редовните препоръки на Комитета за превенция на изтезанията и неговите наблюдения в продължение на двадесет години, преди да се стигне до днешния зловещ, но предизвестен резултат.

  Затворите се превърнаха в развъдници на престъпност, а бюджетните средства за реформа все не стигаха, та се наложи правителството да ползва едни норвежки грантове.  Като говорим за пари и реформи, може ли все по-ограничената ви публика да се надява, че редакцията ще намери средства за разнообразяване на източниците на информация и привличане на компетентни автори? Така ще дадете и време на всезнаещият "докторант" най-сетне да стане доктор по някаква конкретна наука?Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.