Кой иска да върже ръцете на прокуратурата през микрофона на Румен Радев?

Кой иска да върже ръцете на прокуратурата през микрофона на Румен Радев?
Румен Радев - гласът на олигархията, снимка:БГНЕС

„От нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която е използвана от мафията за политически щит и репресии. В тази битка ще бъдем заедно - всички, които милеят за България. Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж. Ще си върнем България! Мутри, вън! ".

Не, цитираните думи не са на лидера на „Да, България“ Христо Иванова, не са дори и на този на БСП – Корнелия Нинова. Думите са на действащия президент на Република България Румен Радев, който преди няколко дни оглави организираните от цитираните по-горе личности протести против правителството, като с това наруши Конституцията. Малко по-късно, след патетичните революционни слова, Радев директно призова за оставките на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Дотук фактите са ясни, а едва ли има и български гражданин, който да не е запознат с тях. От това обаче произтичат поредица важни за ситуацията въпроси, на които вероятно няма по-подходящ човек от самия Румен Радев, който би могъл да даде отговор. Най-важният от тях е – кой даде микрофон в ръцете на президента, за да се опита от трибуната на институцията, която оглавява, да върже ръцете на държавното обвинение? И още – какво е обещано на Румен Радев в замяна на погазването на Конституцията и откровеното заплюване на държавността.

Отговорът на първия въпрос може би не е чак толкова сложен, особено като се има предвид, че именно Радев бе и държавническата фигура, която се ползваше с най-висок рейтинг в обществото напоследък. Неговото привличане като знаме на чужди за интересите на хората у нас каузи само по себе си означава успех за враговете на България, но и унищожаване на репутацията на един иначе славещ се с достойнството си военен. Слушайки същината на думите на президента, много ясно прозира едно – мантрата за „овладяната държава“ и „всевластната прокуратура“, принадлежаща на олигархията, която през последните години се повтаря от няколко свързани с нея партии и организации с точно определени имена, се възпроизведе през словото на държавния глава. Именно неуспешните опити на кръговете от обвиняеми и подсъдими лица с невероятен финансов ресурс да дискредитират до момента дейността на прокуратурата и на практика да вържат ръцете й, за да останат недосегаеми, вероятно са и основният мотив точно президентът Радев да бъде приласкан за техен говорител.

Последното обаче не следва да е толкова просто, колкото би било изваждането на Христо Иванов на площада или пращането му с гумена лодка на плаж, не е толкова лесно и като пращането по телевизионни студиа на адвокати, изградили си с годините славата на лични пресаташета на въпросните олигарси. Трябва да има доста по-сериозен ресурс и определен значителен личен интерес, за да бъде убеден държавният глава на България да наруши правомощията си, да загърби Конституцията и да поиска пълно овладяване на държавата от мафията. Защото безспорно точно това е целта, а служебно правителство, назначено от Радев, и предсрочни избори в този момент е равно на самоубийство. Това означава кабинет, в който ще бъдат назначени именно поръчителите на държавния преврат или техни представители, поне половин година неработеща държавна администрация и хаос и то само, за да се направи опит да бъде свален от поста му главният прокурор, да се измени Конституцията, както призовават олигархичните кръгове около подсъдимия Иво Прокопиев и политическата партия в съдебната система – Съюзът на съдиите в България – и да се вземе надмощие над съдебната система, която в крайна сметка ще решава съдбата на тези обвиняеми и подсъдими лица.

Иванов, Прокопиев и ССБ не успяха да постигнат тези цели, а само се дискредитираха в обществото и в професионалните си среди, но сега страшното и опасното е, че президентът е на път да го направи, макар последиците, които ще последват за него от това. Колкото до интереса на Радев – спорно е и не е коректно да се каже, че става дума за финансов аспект. Несериозно е обаче да се твърди, че агресията и злобата на президента, който именно назначи настоящия главен прокурор Иван Гешев преди около шест месеца, произтича единствено от акцията срещу членовете на администрацията му. Отговорът тук, който трябва да бъде даден лично от президента, едва ли ще се чуе в следващите месеци, а може би и години. Сигурното обаче е едно – ставайки слуга на олигархията Румен Радев не си прави добра услуга, а емоциите и омразата определено са доказали, че не са добър съветник.

Димитър Петров – единствен кандидат за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Предишна новина

Три години без достъп до класифицирана информация и служба, в която се работи с нея, чакат президентските приближени Илия Милушев и Пламен Узунов

Следваща новина

Коментари

26 Коментара

 1. 27
  Огнян Стефанов | нерегистриран
  0
  0

  Благодаря на Гешев, който е лъжец и позор за прокуратурата. Оставка!
  15.07.2020
  Горещо благодаря на главния прокурор Иван Гешев. Само за няколко часа той ме направи национално и международно известен. Това не е по силите дори на големи рекламни и ПР компании. Звездният тандем Гешев и Сийка обаче го могат.
  Вчера Специализираната прокуратура започва разследване по Глава първа от Наказателния кодекс – за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Съобщи също, че прокуратурата ще разпространи материали и доказателства, от които щяло да се разбере как обвиняеми, действащи политици и журналисти действали в синхрон срещу прокуратурата, като се опитвали да попречат на водени разследвания.
  Милева на няколко пъти повтори, че ще бъдат разкрити връзки между обвиняеми, политици и медии. За по-сигурно съобщи имената на бизнесмените Цветан Василев и Васил Божков, които са обвиняеми по различни дела.
  Веднага след това в медии, топло близко до прокуратурата бяха публикувани телефонни разговори на Васил Божков с политик, журналист и неизвестен мъж. Журналистът бях аз – Огнян Стефанов, създател на сайта Фрог нюз. Минута по-късно телефонът ми вече бе загрял…
  От медиите ме питаха участвам ли в организирането на протестите. Разочаровах ги, а много ми се искаше да им отговоря гордо, че „да” – организирам протестите. Питаха ме откога познавам Божков? И отново разочароващ отговор: Не го познавам, разговаряли сме два, три или четири пъти, откакто е обвиняем и в ОАЕ. За какво разговаряхте, продължаваха с въпросите колегите. Отговор: За каквото разговарят журналисти с хора, оказали се в топ 3 на информационния поток. А и с когото пожелаят.
  Междувременно в разговори с юристи разбрах, че мога да бъда задържан, ако ми бъде повдигнато обвинение по Глава първа на Наказателния кодекс. На какво основание, – питах настойчиво. Няма основание, има решение на Гешев и някой над него, вероятно Пеевски. Това ми казваха. И аз повярвах, защото нямаше да е първото подобно обвинение, нито първия арест. И се приготвих.
  Продължаваха въпросите от медии, включително от чужбина. Питаха, защо се намесва името ми и защо прокуратурата публикува разговори с мен. Това било незаконно, защото държавното обвинение осветява журналистически източници. „Не знам, за Бога. Нямам понятие, защо го правят”.
  Всъщност знам много добре. Във Фрог нюз са публикувани десетки критични материали за управлението, включително и това на прокуратурата. Още когато главен прокурор стана Сотир Цацаров, му изпратих есемес, с който го поздравявах и изразявах готовност да си партнираме в борбата с корупцията. Отговорът беше повече от положителен и покана да се видим и че той – главният прокурор ще разчита на нашата подкрепа. Повече не го чух, нито видях. По-късно, когато видях как прокуратурата действа избирателно и не срещу корупцията по високите етажи, а срещу тези, които искат да няма там корупция, разбрах че е искана подкрепа под формата на ПР и реклама. Е, не стана. Получи я от други. От същите я получи или им я наредиха и за Иван Гешев.
  Казвам ясно: Подкрепям с цялото си сърце протестите. Подкрепям искането на оставката на Иван Гешев, защото, според мен не притежава професионални и морални качества за високия пост и е зависим! Доказателства има. Този човек всеки ден изрича лъжи, твърдейки, че са истина. Замесва ме в твърдения, че съм организатор на протестите, че съм по някакъв начин свързан с Васил Божков. Това е лъжа! Твърди, че Божков и Василев финансират протестите. Ако това беше така, той вероятно щеше да има поне едно доказателство. Няма такова. Значи и това е лъжа. Прокуртурата твърди, че тези двамата изсипвали „милиони и дори милиарди” за водене на кампания срещу държавното обвинение. Покажете поне едно доказателство. Поне един лев изпратен до някого и предаден на организация, център, човеци някакви, които организират подобна кампания. Няма такова нещо. Пак лъже! Мога да продължа.
  И нещо извън протестите. Когато Гешев се кандидатира за главен прокурор в медии бяха публикувани документи, които доказват, как жената, с която живее, е придобила имоти в София на нереално ниски цени. Това било нормално и законно, – отговори Гешев. Нова лъжа, защото този трик се прилага, когато или се лъже с цената, или парите до истинската стойност се дават кеш и на тях не са начислени данъци. Сиреч мръсни пари.
  Да, Гешев е лъжец. Ще продължа да критикувам действията му, защото той копира Вишински и Ернст Лауц. Но дори това не му е по силите, защото пред тях е интелектуално джудже… На арогантност и бруталност обаче го докарва.
  Ако беше добър юрист и прокурор, щеше да обвинява и задържа с аргументи и доказателства на закона, а не с циркаджийски акции и нелепи изяви по медиите. Много са съмненията, че част от арестите му са по списък, спуснат от Делян Пеевски и мафиотското задкулисие. Доказателство №1: Заяви, че никъде в разследването по делото срещу КТБ не срещнал името на Пеевски. Как тогава да си обясним, че Пеевски е „консумирал” от банката над 500 млн лева, а заедно с майка му Ирена Кръстева – над милиард? Защо свидетели твърдят, че Пеевски е бил в банката почти всекидневно, а само Гешев не го е „срещал” в разследването? Дори не е смешно – тъжно е.
  Този човек ще си отиде от поста, опозорен от собствените си действия, защото този пост е много над неговите възможности. Затова десетки хиляди скандират: „Гешев е позор! Оставка!”. Те не са злобни хора, а хора, които виждат очевидното и то ги отвращава.
  Подготвям с юристи – истински, не на гешево ниво – сигнал до прокуратурата да бъде разследван случая с намесването на името му в прокурорския тюрлюгювеч от 13 юли и незаконното публикуване на разговори, в които се твърди, че участвам. Давам си сметка, че сигналът ще бъде разгледан от зависим от Гешев прокурор, казус, заради който Венецианската комисия критикува България отдавна, но нямам избор. Ще сезирам и международни институции за репресиите, на които съм подложен от години от държавното обвинение.
  Заявявам за пореден път: Не съм срещу прокуратурата, там има знаещи и можещи хора. Не приемам тяхното мълчание и страх, но това е въпрос на личен избор. Против милиционерщината съм и репресивния модел, налаган от Гешев.

 2. 26
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #24 от "Имигрант | нерегистриран":
  Хора, къде остана българската култура. Къде остана уважителния тон. Не може държавен мъж на най-високото стъпало в държавата да си позволява такъв език. Той не се намира в кръчмата или на улицата. Той седи пред трикольора на България и сипе жлъч и обиди към премиера и главния прокурор на републиката. Хора осъзнайте се ! Това е скандално !
  Президента е недосегаем от закона и в това си качество тотално дискриминира тези държавни мъже . Ако си е позволявал тези волности в армията, да унижава подчинените си, то премиера и главния прокурор не са му е подчинени. Утре може да започне и да псува. Трябва ли да търпите това? Гледам неговите думи на плакатите на младежите на протеста. Всичко което каже от своя висок пост се повтаря, като ехо в обществото. Такова поколение ли искате да израсте ? Това ли ще е морала на нацията ? Алеко би ли подкрепил такова говорене ?
  Хора, които сте в България. Протестирайте срещу медиите. Обърнете се с молба към тях, да не допускат повече такава улична и не уважителна реч от Президента. Никой не може да си позволява да нарушава етикета в държавата а да не говорим за Президента на Републиката.

  Ако се говори културно и възпитано, Боко и Каскета няма да разберат за какво става дума. Затова отношението към тях трябва да се изказва в брутална форма, за да може от чисто комуникационна гледна точка да се възприеме от силиконовите им "мозъци".
  В противен случай, ще си помислят че ги ласкаят.

 3. 25
  ХХХ | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #24 от "Имигрант | нерегистриран":
  Хора, къде остана българската култура. Къде остана уважителния тон. Не може държавен мъж на най-високото стъпало в държавата да си позволява такъв език. Той не се намира в кръчмата или на улицата. Той седи пред трикольора на България и сипе жлъч и обиди към премиера и главния прокурор на републиката. Хора осъзнайте се ! Това е скандално !
  Президента е недосегаем от закона и в това си качество тотално дискриминира тези държавни мъже . Ако си е позволявал тези волности в армията, да унижава подчинените си, то премиера и главния прокурор не са му е подчинени. Утре може да започне и да псува. Трябва ли да търпите това? Гледам неговите думи на плакатите на младежите на протеста. Всичко което каже от своя висок пост се повтаря, като ехо в обществото. Такова поколение ли искате да израсте ? Това ли ще е морала на нацията ? Алеко би ли подкрепил такова говорене ?
  Хора, които сте в България. Протестирайте срещу медиите. Обърнете се с молба към тях, да не допускат повече такава улична и не уважителна реч от Президента. Никой не може да си позволява да нарушава етикета в държавата а да не говорим за Президента на Републиката.

  И аз си мислех, че не може "държавен мъж ..." - ама на, виж Бойко какви ги приказва. Свикнахме му вече. Не че сме съгласни, обаче.

 4. 24
  Имигрант | нерегистриран
  1
  -3

  Хора, къде остана българската култура. Къде остана уважителния тон. Не може държавен мъж на най-високото стъпало в държавата да си позволява такъв език. Той не се намира в кръчмата или на улицата. Той седи пред трикольора на България и сипе жлъч и обиди към премиера и главния прокурор на републиката. Хора осъзнайте се ! Това е скандално !
  Президента е недосегаем от закона и в това си качество тотално дискриминира тези държавни мъже . Ако си е позволявал тези волности в армията, да унижава подчинените си, то премиера и главния прокурор не са му е подчинени. Утре може да започне и да псува. Трябва ли да търпите това? Гледам неговите думи на плакатите на младежите на протеста. Всичко което каже от своя висок пост се повтаря, като ехо в обществото. Такова поколение ли искате да израсте ? Това ли ще е морала на нацията ? Алеко би ли подкрепил такова говорене ?
  Хора, които сте в България. Протестирайте срещу медиите. Обърнете се с молба към тях, да не допускат повече такава улична и не уважителна реч от Президента. Никой не може да си позволява да нарушава етикета в държавата а да не говорим за Президента на Републиката.

 5. 23
  М | нерегистриран
  8
  -1
  До коментар #17 от " | нерегистриран":
  Подкрепям, но задължително трябва да закрият и специализираните. Направиха системата за срам

  те я превърнаха в система за рекет и спашване! просто трябва да се закрие тази институция и всеки, които от къде е !

 6. 22
  Венци К | нерегистриран
  10
  0

  защо Гешев на каже, че тези кюлчета са подарени на ББ за рождения му ден и едно е 50 000лв ? защо това се мълчи като всички го знаят и го пише ? защо не се самосезира кои и с какви пари му падарява такива предмети ? от коя обществена поръчка са кюлчетата ? как трите записа се оказаха на 100% автентични ? никога ама никога няма да се оправи нашата държава докато не се премахне всичко старо от 95 година назад!

 7. 21
  Tribus Verbis | нерегистриран
  17
  -1

  Правен свят, МНОГО СТЕ ПРОСТИ. Бягайте да миете дупетата, защото идва нов господар. Настоящите ви такива са вече в канализацията. Обръщайте дупарата и хващайте палците бързо :-)

 8. 20
  ххх | нерегистриран
  15
  -1

  Гешев,имаш няколко часа,за да излезеш от"тупик"-а,в който сам влезе.Заповядай арестите на ,,на "трите прасенца",вг,мс,дк,ад,дп,цц,и поне още десетина гербаджийски престъпника,иначе и ти си отиваш.

 9. 19
  Протестер от САЩ | нерегистриран
  13
  -3

  Официално съобщение на посолството на САЩ в РБългария:
  Правото на мирно събиране е основна демократична ценност. Демонстрациите и протестите са знак за цветущо и жизнено гражданско общество. Това съобщиха от американското посолство в специално съобщение за пресата.. В него се казва още:
  Мирните протести са играли ключова роля в 244-годишната демокрация на Съединените щати. Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона. Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.

  Току що Американското посолство у нас пласира тази официална информация!
  Очевиден шамар върху Бойко Борисов и Иван Гешев! Очевадно е вече защо Боко Тиквата още се пъне да подаде оставка – дават му шанс това да стане „елегантно“ /хахахаха!/, на 16 -ти, когато е вота на недоверия в парламента.
  Още по-ясно е, че дотогава и ДПС ще „узрее“ да гласува вота. Ако питате, те отдавна са узрели, а след Росенец – хептен.
  На 16-ти мача на Боко Тиквата приключва.
  С две думи: Come on, you fuckers! / в превод: Разкарай се, шибаняк!/
  ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОКУПИРАН ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОТА! И ДА НЕ ПУСНАТ НИКОГО ДА ИЗЛЕЗЕ, ДОКАТО НЕ БЪДЕ ПОДАДЕНА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА!
  А дотогава, кой знае, може да станем свидетели и на брутален арест на Боко от Гешев: „Ти си абсолютен престъпник! Долу на земята!“.

 10. 18
  Ния | нерегистриран
  19
  -13

  Никой не е над закона...дори президенските съветници.

 11. 17
  | нерегистриран
  18
  -6

  Подкрепям, но задължително трябва да закрият и специализираните. Направиха системата за срам

 12. 16
  | нерегистриран
  20
  -9

  Щом и САЩ обърнаха палеца надолу герберунгелите са аут. Трябва обаче и този ВСС да си ходи, защото е тяхна креатура, която съсипа съдебната власт

 13. 15
  нерегистриран | нерегистриран
  21
  -8

  Тази вечер на сайта си Американското посолство е написало , че подкрепя протестите на българският народ. Как се тълкува това Гешев и Борисов да си отговорят.Няма мърдане и двамата са аут

 14. 14
  Адвокат | нерегистриран
  17
  -7

  Току що посолството на САЩ качи на сайта си официална позиция, че подкрепя протестите. За можещите да четат дипломатичен език не е лесно да прочетат издадената от американците присъда на едни двама тулупи чиято оставка народа иска. Правен свят, търсете нови задници за... че тук хранилката свърши.

 15. 13
  Георги Велков | нерегистриран
  20
  -1

  Каскет гошефф, не си ли на протеста, не те виждам нещо. Но най-добре се покрий някъде, че ако те изловят, отидоха половината от целите ни. И бай Хуй, без да иска, вземе та отърве кожата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.