Кой поръча на хакера да му осигури ЕГН-та на 2099 следователи и прокурори?*

Кой поръча на хакера да му осигури ЕГН-та на 2099 следователи и прокурори?*
Кристиян Бойков от "ТАД Груп" в момент на изпращане на заблуждаващ мейл до медиите, представяйки се за руски хакер, снимка: Специализираната прокуратура 

Не, прокуратурата не е пускала личните данни на 2099-ма следователи и прокурори, както от четвъртък се опитват да внушат медии и персони, особено загрижени разследването срещу хакерската група на "ТАД Груп" да не достигне до техните съучастници от сайта "Биволъ" и най-вече до поръчителите на целия престъпен заговор.
 
В случая прокуратурата е поредната жертва, подобно на над 5 млн. българи, чиито лични данни бяха източени от НАП и пуснати в интернет пространството. Защото, както стана ясно от безпрецедентно разпространените доказателства от Специализираната прокуратура, не друг, а 20-годишният Кристиян Бойков е този, който първо е селектирал имената на над две хиляди следователи и прокурори, сред които са настоящият и бившият главни обвинители, шефове на следствието, заместник-главни прокурори, множество административни ръководители и прочие, та дори и на вече пенсионирани прокурори и следователи. Втората стъпка на Бойков е била да качи цялата информация на интернет платформа, която позволява отдалечен достъп до базата данни, но не само от него, а от всеки, на когото той е трябвало да осигури достъп, вероятно по нареждане на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров.
 
Това, че папката с незаконно придобитата информация за прокурори и следователи Бойков кръщава NE SE CHISTIIIIII изглежда е демонстрация, с която младият хакер е искал да изрази съпричастност към бившата председателка на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова за това, че в имуществената й декларация, публикувана от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), личната й информация не бе заличена заради недоглеждане на системните администратори.
 
Дали от съпричастност към всички съдии или по-скоро по нечие нареждане, в публикуваните в платформата Pastebin данни присъства единствено информация за следователи и прокурори. Точно така – задачата на Кристиян Бойков е била да осигури ЕГН-та, трите имена и заеманите длъжности на държавни обвинители и разследващи, за да може някой след това да започне да ги проучва. При това далеч не само личното имущество на магистратите, а и бизнеса, ако има такъв, на членовете на техните семейства, т.е. да организира стройна и целенасочена компроматна кампания срещу работещите в прокуратурата и следствието.
 
Очевидно, поне на този етап, за поръчителите не е представлявал интерес да знаят личните данни на съдии, иначе Бойков можеше поне веднъж "да сгреши" и да остави поне едно ЕГН и на съдия, заедно с тези на 2099-ма следователи и прокурори. Но изглежда той съвестно си е изпълнил задачата. Грешката му е, че е оставил следи в телефона си и заядливо послание към началника на "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев в папката с личната информация за обвинители и разследващи. Каква ирония само, вероятно именно Колев е бил сред първите, които са разкрили престъпните действия на Бойков и неговите шефове.
 
Освен че е невярно, но е и лицемерно да се внушава, че Специализираната прокуратура е пуснала личните данни на колегите си. В случая следователи и прокурори са мишените, защото изглежда са неудобни за поръчителите на действията на "ТАД Груп" и техните съучастници от сайта за компромати "Биволъ".
 
Кой е поръчителят?
 
Изглежда името му вече е известно, ако се съди по анонса на директора на ГДБОП. Въпрос на време е и поръчителят, неговите адвокати и обслужващите го журналисти да започнат да го представят като поредната жертва на прокуратурата.
 
 

Още по темата

Педофили примамвали жертви по фейсбук, снимали деца в морската градина в Бургас

Предишна новина

ВАС даде зелена светлина на измененията в Наредбата за касовите апарати

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 17
  | нерегистриран
  1
  0

  Мдааа, абе поръчителят си е важен въпрос, и като стане ясно кой е, веднага ще има поне 162 теории за световната конспирация срещу България и (най-вече) сегашното правителство, ще стане ясно точно как е застрашена националната сигурност, и ще ударим 100 (сто) тояги на голо на този, дето ни я е застрашил, наговата верица (това последното извън протокола...)  Иначе, това че НАП (наред с другите малоумници от държавния апарат) очевидно няма капацитета да контролира изпълнението на софтуерните проекти, които възлага, изобщо не застрашава националната сигурност.  Не застрашава националната сигурност и селекцията на некадърници в държавната администрация, благодарение на чийто мързел и некомпетентност в момента всички треперят дали някой няма да им вземе къщата или колата чрез някоя шашма.  Не застрашава националната сигурност и това, че съдебната система е практически безполезна на хората, които (поне според едно дребно книжле) и се явяват нещо като, разбирате ли, суверен...  Не застрашава националната сигурност и това че съдии, прокурори, и полицаи са практически безотчетни пред обществото, и са свободни да ни се подиграват по всевъзможни начини, стига да на са в конфликт с началството си.  Не застрашава националната сигурност и това че в съда фактите се представят от технически некомпетентни "органи" във формата на свободен преразказ, който си разбират помежду си само съдии, адвокати, и (понякога) полицаи.  Не застрашава националната сигурност и това, че решенията на съда рядко са ясни и убедителни (или понякога -- дори смислени) за обществото.  Изобщо, това че държавата е малоумна и некадърна, и не прави нищо полезно и смислено за данъкоплатците си, по никакъв начин не застрашава националната сигурност -- не, заплахите идат от съвсем други места.  Така че, ако продължавате да се чувствате национално застрашени, просто оставете "компетентните органи" да вдигнат (и отчетат) докрай пушилката, която вече се надига във ваша защита.  "Relaxen und vatch das blinkenlights!!!"

 2. 16
  Как няма име на съдия ? | нерегистриран
  2
  0

  Защо тогава НАП уведомява със СМС съдии ,че имат неправомерно разкрити лични данни ? А ? А ? А ? Я стегнете коланите и първо вижте фактите,после пишете..

 3. 15
  RRR | нерегистриран
  4
  -4

  Какво да ми ревизират, след като не подавам декларация-заплатата ли.

 4. 14
  политнекоректен въпрос | нерегистриран
  9
  -5

  А защо НАП поддържа нарочен регистър , НАПЪЛНО НЕЗАКОННО на следователи и прокурори-дали НАП поддържат нарочни списъци например на шлосерите и асансьорните техници-очевидно не? това е информация ,която разбрахме благодарение на файловете , които прокуратурата публикува. Браво прокуратуро!

  Дали целта на този списък е това са лица ИМУНИЗИРАНИ от данъчни проверки и ревизии, освен, ако не дойде нареждане за противното?  Какъв е броя на прокурорите, резивизирани от НАП-за последните 10 години, например. Дали отговорът не е нула, благодарение на този-очевидно забранителен списък?

 5. 13
  ПИТАМ, | нерегистриран
  2
  -10

  Кой от правоохранителната,и правараздавателната власт от Враца разпореди,зверско преследване на семейството ни от 1991г. и до сега,след което Закона, разпореди осъждане на прокуратурата на РБ,по ЗОДВПГс гр.д.№493/00г.САС,осъждане на “съда” Враца ,по ЗОДВПГс гр.д. №2757/03г.ВКС,4г.о.,осъждане по ЗОДВПГ на ОСлС Враца ,осъждане на Държавата в ЕСПЧ с Решение от 23.10.2003г.

  Във връзка с уведомителни писма на ЕСПЧ ,до министерството на правосъдието имаме сключени СЕМЕЙНО ТРИ СПОРАЗУМЕНИЯ:,ПЪРВО- споразумение №93-00-37.03.02.14г.., ВТОРО , -№93-00-344/25.6.2015г , ТРЕТО 93-00-382 от 14.7.15г.,С Решение на ЕСПЧ от 2019г. е осъдена държавата за въвеждане в заблуда при реституция на имот,по жалба на съпругата ми.

  Абсурд и цинизъм е съдебната власт да се самопроверява, има ли съсипан живот ,й зверско преследване на семейството ни , тъй като са безотговорни.

 6. 12
  **************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 11
  Как кой ? | нерегистриран
  18
  -3

  Елементарно.Поръчал ги е КОЙ !

 8. 10
  Милиция | нерегистриран
  26
  -4

  Спиридонов в поредно медийно участие от днес в Нова тв бил категоричен, че службите имали достатъчно данни за това, кой е поръчителят, но дали ще бъде доказано, било друг въпрос. Във всяка една нормална държава полицай, който говори по този начин, би напуснал немедлено съответната служба, защото явно демонстрира игнориране на задачите към него, а те са именно да бъде доказано кой е извършител, подбудител и помагач на престъплението. В БГ обаче е важно да се захранват с "данни" съответните "медии". Същото правят и прокурори, за съжаление.

 9. 9
  х | нерегистриран
  23
  -2

  С това на име на папката търсете хакера в ИВСС. Жалки сте...

 10. 8
  Значи | нерегистриран
  40
  -5

  Значи хакерът излиза от ареста на 18.07 и първата му работа е на служебния си компютър "да изрази съпричастност към бившата председателка на ССБ" за "недоглеждането" на ИВСС. Но не само изразява съпричастност, но изпълнява и задача (сигурно от ЦРУ или Иван Костов) като създава база с данните на прокурори и следователи. Обаче вместо да предаде базата данни на поръчителите, я качва на платформа, където всеки да има достъп. Другари от Труд и ПРБ, това с пръскачките беше по-достоверно и забавно.

 11. 3
  атонимен | нерегистриран
  21
  -8

  В списъка има именна на прокурори и следователи, напуснали системата в началото на 2007г., имена на хора - умрели преди четири-пет години, хора -пенсионери отпреди десет години, така че този списък е правен от вътрешен човек преди началото на 2007г., като е пуснат сега.Липсват имената на неколцина, които са работили в службите, от които са тези прокурори и следователи в списъка, и много лесно могат да бъдат открити, защото там е заровен ключът от бараката. Друга вероятност е да са изтрити сега.

 12. 2
  *************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.