Кой се страхува от активността на прокуратурата?

Кой се страхува от активността на прокуратурата?

Преди повече от две години, нескромно казано, "Правен свят" написа това, което българските граждани очакват от съдебната система. А именно – да бъде отчетна, публична, прозрачна, с лице към гражданите. Просто защото Темида не е частна. Със сигурност не става дума за затворена система, работеща на кастов принцип, която не дължи никому отговори или обяснения за (не)свършената работа. Темите "Съд" и "Прокуратура" не са запазена марка, предавана по наследство на политико-икономически кръг, претендиращ да говори от името на цялото общество. Заплатите на магистратите ги плащаме всички ние, като данъкоплатци, точно както осигуряваме възнагражденията на нашите избраници в законодателната и изпълнителната власт. Вследствие на което ще задаваме въпроси и ще търсим отговори.
 
Парадоксално е, че горепосоченият фундаментален постулат на правовата държава такава, каквато я познаваме в модерните демократични общества, се превърна в основен принцип, следващ работата на прокуратурата през последните няколко месеца. Парадоксално, защото точно обвинението години наред бе клеймено и етикетирано като сенчеста, тъмна и задкулисна институция, съзнателно страняща от светлината на прожекторите.
 
Днес се оказа, че главният прокурор Иван Гешев на практика отговори на вече превърнали се в клише упреци към дейността на червените тоги. И изведнъж "обвинител №1" се превръща в обект на критика от критици, които вчера критикуваха, че прокуратурата не говори с обществото. А днес критикуват, че прокуратурата говори с обществото. И реакцията не закъсня. Група адвокати поиска от президента де факто да озапти активността на обвинението. Заедно с това те обявиха за извънредно, привременно правосъдие, действията на прокуратурата относно корупцията по високите етажи на властта, както и тези, нарушаващи интереси за милиарди, срещу които 30 години никой управленец не е имал кураж да се изправи. Нека обобщим:
 
1. Президентът Радев, без да покани представител на прокуратурата, обсъжда с меко казано спорни в обществото личности евентуални промени в Конституцията, касаещи функциите и мястото на държавното обвинение. Тоест – обединителят на нацията, с одобрение над 50%, според социологическите агенции, волно или неволно се включи в редиците на политико-икономически кръг, от години считащ овладяването на неудобната прокуратура за своя първостепенна политическа задача. Апропо – този въпрос отдавна е решен. Както от волята на суверена, така и що се отнася до основите на магистратското самоуправление. Скоро Асоциацията на прокурорите отново заяви – за да си вършим работата, трябва да сме магистрати, мястото ни е в съдебната власт.
 
2. Представителите на антипрокурорския политико-икономически кръг върнаха жеста на президента и му изпратиха писмо, в което поискаха от него да ограничи магистратската независимост на обвинението. И се получава класически нонсенс – първият според Конституцията трябва да наруши философията на приетия преди почти 30 години Основен закон, съзнателно слагайки прът в колелата на призвания да пази върховенството на закона и принципите на правото в държавата.
 
3. Противниците на обвинението се обявиха и срещу борбата с корупцията във властта и битката срещу мръсните пари, която Иван Гешев и неговите колеги решително поведоха през последните години. Според критиците на Гешев, той не трябвало да иска арести. Явно увреждането на държавните интереси, ощетяването на хазната с колосални суми и застрашаването на живота и здравето на милиони българи са незначителни деяния. Обвинените в изредените престъпления, често нарицателни за Прехода, забогатели от криминалната приватизация, не заслужавали престой в ареста, правата им са нарушени. Трябва да очакваме скоро добре известните дежурни адвокати да започнат да отправят искове срещу прокуратурата пред Европейския съд за правата на човека, за да искат обезщетения за "клетите" престъпни приватизатори, корумпирани властници и рецидивисти. Ако питаш в затвора, особено някой "смъртник" (така се наричат осъдените на най-тежкото наказание извършители на убийства и изнасилвания), ще ти каже – справедливост има само в Страсбург. Заради това стана модерно извършителите на най-гнусните и зловещи престъпления да съдят държавата, разбирай – прокуратурата, я по ЗОДОВ или пред съда на Сорос, както напоследък придоби популярност ЕСПЧ.
 
И още един парадокс – тези, които години наред размахваха мониторинговите доклади от Брюксел като панацея за всички болести, сега се обявяват срещу основната препоръка на ЕК, която неизменно присъстваше във всички официални документи – липса на воля и решителност за битка с големите риби, липса на присъди по знакови дела, липса на борба с гранд корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност.
 
4. Прокуратурата светна с прожекторите върху немислими до скоро лица – от най-богатия българин, през действащ министър до феодализирани от години на местно ниво институции. Последното дори предизвика трус в управленската коалиция заради недоволството, че кадри на единия от коалиционните партньори попаднаха в ареста след действията на спецпрокуратурата.
 
5. Прокуратурата се зае с битовата престъпност – бич особено за възрастните хора в малките населени места, където от десетилетия държавата липсва. Нещо, което политиците преди всички избори обещават, но никога не изпълняват.
 
Резултатът от работата на държавното обвинение е измереният от социолозите рейтинг, според който общественото доверие към прокуратурата се е повишило със 7% вследствие активната дейност на Иван Гешев и неговите колеги. На този фон изключително странно изглеждат действията на президента Радев, който дотук не изглежда, че подкрепя желанието на обвинението да възстанови дефицита на справедливост в обществото. Но може и да е бил подведен от антипрокурорския политико-икономически кръг, за който той до вчера беше агент на Решетников, получил заповед от Кремъл да саботира сделката за Ф-16.

Още по темата

Унгария забрани Грета Тунберг в държавните медии

Предишна новина

Оспорваната пенсионна реформа бе одобрена от парламента на Франция

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 10
  ! | нерегистриран
  2
  -1

  Правилният въпрос е защо прокуратурата се плаши от становища, оценки и предложения на хора и особено на юристи /адвокати/, свързани с необходимостта от подобряване на дейността й, по-широката й публичност и възможност за поставяне на корективи при грешки.

  Не иска да се подобри тази дейност?

  Плаши се да не й излязат кирливи ризи на яве?

  Твърди, че не греши?

  И в трите случая не говори добре за нея.

 2. 9
  възмутен | нерегистриран
  4
  0

  Колегите прокурори да не "реват" неоснователно.Покуратурата като структура не е собственост на работещите в нея,и те не са там вечно.Тя/прокуратурата/обслужва обществото,и е правилно цялото общество да има претенция да си даде мнението.Разбира се,че е съблазнително прокурорите да се чувстват велики,безконтролни и особенно важни,но това е недопустимо.И да не забравят,че дори и да си прокурор,може да попаднеш под ударите на прокуратурата.И тогава?!Така,че г.да прокурори-ПО-КРОТКО И УМЕРЕНО С РЕАКЦИИТЕ!

 3. 8
  Аскеров | нерегистриран
  2
  0

  Лилипути.

 4. 7
  | нерегистриран
  7
  0

  Ей не мога да го разбера това вайкане за липса на представител на прокуратурата в дебат, който , не че го следя, ама май по формата си е широк граждански:) Да го кажа по—грубо, че това е Конституция, а не Наредба все пак,нещо като обществена консултация и никакви органи нямат място в нея, не само прокуратурата.Колко ефект и резултати ще има—друга бира.Професионалните магистратски организации и преподаватели по право и процес са си точно на място в такъв дебат обаче.В случая даже и за проект не става дума.Нещо като„ другите за нас”:).Всеки има право на мнение, може да не са еднакви, както и да не си ги харесваме, ама нали това е идеята?Ама някои мнения били по—кресливи.Ами, според медийния ресурс:) Професионалната организация си взема под ръка цялото знание,гордост и достойнство, сяда и пише стегната мъжка концепция, ако не може сама се консултира с преподаващи право.С прости разказни изречения сочи защо мястото на прокуратурата да е там дето си е, откъде докъде да се простира съд.контрол, визията си за правомощията на прокуратурата от гл.т. на правата, дето ще ги брани и защитава,вкл.на пациентите си, защото това е конст.текст все пак и толкова. Иначе изглежда отстрани като оплакване как ще ни я вземат лошите прокуратурата.Ами тя е народна, така да се каже.Аман от мрънкане, от прокуратурата точно не се очакваше.Когато и ако настане време тържествено за институционално становище, тогава такова.

 5. 6
  Кой? | нерегистриран
  9
  0

  Кой се страхува от критики до степен да трие безследно коментари? Явно не е много смел

 6. 3
  13 | нерегистриран
  8
  -17

  Това, което прави прокуратурата, е абсолютно законосъобразно и разумно. Дори и - хипотетично казано- да е изтекла давността, истината трябва да се знае. А истината е най-важният принцип на правото и на съществуването на света. Главният прокурор би трябвала да възложи проверка и на общинската приватизация, там давността за някои деяния не е изтекла. Става дума за времето на Софиянски- заменки, продажба на общинско имущество на крайно занижени цени, апортирането на общинска собственост в "смесени" дружества и маса други поразии. Абсолютно сигурно е, че от този храст ще излязат доста зайци !

 7. 2
  ****************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.