Кой се страхува от медийното присъствие на Иван Гешев?*

Кой се страхува от медийното присъствие на Иван Гешев?*
Eвгени Петров, журналист, главен редактор на Vevesti.bg

Онзи ден попаднах на мнение в сайт, собственост на изключително богат бизнесмен, който е силно отдаден на позициите на условното извънпарламентарно градско дясно. Цитирайки по смисъл заглавието там се питаше иронично колко пъти на ден свободните медии /не е поставено в кавички/ могат да обслужват Иван Гешев.
 
Искате обективност? Ами хайде тогава… Като започнем от една червена линия на даскалска поучителност към колегите, която беше премината, да видим какво става с Иван Гешев.
 
От години каквото каже Гешев, се отразява. От всички сериозни медии, включително и тази със съответното заглавие. Също от години действията на Гешев и прокуратурата се цитират масово при всяко съобщение на държавното обвинение, особено в последно време за операциите около Митьо Очите, Бенчо, Миню, Иванчева, Баневи, Арабаджиеви, кметове на общини и кой ли още не. За КТБ да не говорим. Същото се отнасяше за телефони измамници, наркоразпространители и всякакви бандюги, контингент на спецпрокуратурата.
 
В последно време всичко, свързано с хакването на НАП се отразява в детайли, както и фактите и доказателствата срещу ТАД Груп. И всичко това беше нормално и съвсем в реда на нещата да се отразява, защото е с висок обществен интерес. Но тогава Иван Гешев не беше кандидат за поста главен прокурор и всичко беше приемливо.
 
Изведнъж, след като Гешев беше издигнат от прокурорите във ВСС, определени медии започнаха да роптаят защо толкова често се отразява дейността на Гешев и съответно спецпрокуратурата… Тоест – какво излиза – че когато Гешев се кандидатира, трябва да спрем да отразяваме неговите и на прокуратурата позиции, след като го правим години наред, само защото евентуално му правим реклама?
 
Аз мисля точно обратното – точно сега е времето да следим всяка стъпка, всяка изява, да отразяваме всяко изказано мнение на Гешев и прокуратурата.
 
И защо ли? Ами да го видим колко струва. Защото именно оттам идват и поводите за атаки, упреци и критики срещу него и самата прокуратура. Затова, че не е достатъчно "обран" в говоренето, че нещо имал проблем с разделението на властите, заради "онлайн пръскачките" и други излагации. Или защото не е разпитал Пеевски по делото КТБ, при толкова много поводи, например. И най-важното – защото така всичко излиза на светло и прозрачно. И защото е в интерес на обществото. Ето това е обективно, според мен. Останалото е удобно обслужващо политиканстване.
 
Защо ли? Защото симпатизиращите на условно градското дясно медии с право се опасяват, че с отразяването си по медиите Гешев може да трупа точки и да получава одобрението на обществото. Тогава много трудно, дори вредно би било медийните атаки и протести срещу него да срещнат нарастваща подкрепа и гражданско одобрение.
 
Обратното – отново биха поставили извънпарламентарното дясно само срещу всички, както е и в момента. И сигурно това би дало поредния повод на Евгений Дайнов да обиди сънародниците ни с позиция като тази в "Дневник": "Българите, както виждаме всеки ден, са смайващо страхлив народ. Обиколил съм доста страни и единственият народ, който съм виждал да живее в по-голям страх от българите, е беларуският". Припомням го, защото на 14 юни 2013 година и цяла година след това народът не беше страхлив, хич даже. А тръгнем ли да подбираме по лични вкусове и убеждения кое да е първа новина – това вече не е журналистика, а партиен бюлетин.
 
 

Адвокати vs. прокурори*

Предишна новина

Стажът - фарс или пародия?

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.