Кой ще отговаря за 144 млн. лв. невърнати в хазната заради мълчанието на ВКС по тълкувателно дело № 1/2018?

Кой ще отговаря за 144 млн. лв. невърнати в хазната заради мълчанието на ВКС по тълкувателно дело № 1/2018?
Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и Лозан Панов, снимка:БГНЕС/архив

Върховният касационен съд (ВКС) е блокирал дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) по десетки искове на обща стойност 144 175 472. 88 лв., а отговорът кой ще отговаря за невръщането им в хазната е с няколко въпросителни. Това, че ВКС затруднява работата на КПКОНПИ стана ясно от писмо на ръководителя на Антикорупционния орган до председателя на съда Лозан Панов, изпратено в четвъртък, в което Сотир Цацаров му напомня, че тълкувателно дело № 1/2018 г. на Гражданската колегия, по повод противоречива съдебна практика относно характера на предвидения в закона срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за имущество, за което има данни, че е придобито от престъпна дейност (дали срокът е преклузивен или инструктивен), бе образувано в далечната 2018 година.

Тълкувателното дело е ключово по множество висящи производства пред Антикорупционната комисия, но въпреки това решението на ВКС се бави вече близо две години, при това в нарушение на чл. 130 ал. 1 от Закона за съдебната власт, според който тълкувателните решения се приемат и обявяват в тримесечен срок от постъпване на искането, а при особена правна сложност - до 6 месеца.

„Правен свят“ събра някой от най-популярните дела, които КПКОНПИ води за отнемане на имущество за доста сериозни суми, които обаче не могат да бъдат разгледани именно заради бездействието на ВКС. Такова е делото по искове на Антикорупционната комисия срещу бившия кмет на Галиче Ценко Чоков, подсъдим за организатор на престъпна група за извършване на редица тежки криминални престъпления. В случая, заради липсата на решение по тълкувателно дело № 1/2018 г., КПКОНПИ е блокирана да претендира отнемане от Чоков на имущество за колосалните за един провинциален кмет 3 192 784 лв.

Блокирано остава и делото за отнемане на имущество на бившия кмет на Неделино Стоян Беширов за 421 425 лв. Беширов е привлечен като обвиняем за това, че като кмет на гр. Неделино умишлено не изпълнил и нарушил служебните си задължения във връзка със Закона за обществените поръчки и от това са настъпили значителни вредни последици за общината. КПКОНПИ претендира отнемане от Стоян Беширов, съпругата му и контролираните от тях търговски дружества на земеделски земи и гори на територията на с. Загорски, общ. Кирково, гр. Неделино и гр. Ракитово, както и суми, преминали по банкови сметки и лични парични вноски в търговски дружества.

Значителна е и сумата в делото, заведено по иск на КПКОНПИ, за отнемане на имущество и на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, която е в размер на 2 616 024 лв. Блокирани са още и делата за отнемане на имане от бившия главен архитект на Каварна Юлиян Илиев -  за 4 690 825 лв., както и на подсъдимите Радко Ганчев - 8 030 544 лв., Веселин Данов - 4 908 782 лв, Иван Езерски - 12 840 339 лв., Красимир Калинкин - 11 056 014 лв., Милко Милков - 11 056 014 лв.

Предвид цитираните цифри и огромният интерес, който държавата има суми от подобен мащаб да се върнат обратно в хазната, изглежда изключително интересно и неясно каква е причината Гражданската колегия на ВКС все още да не се е произнесла с тълкувателно решение по въпроса. Нещо повече – конкретният случай по настоящото тълкувателно дело остро противоречи на твърденията на председателя на съда Лозан Панов, който в четвъртък представи доклада си за дейността на ВКС за 2019 година и изтъкна като основно постижение и главна причина за забавянето от страна на върховните съдии при разглеждането на хиляди дела за изминалата година, именно с ангажиментите им по тълкувателната дейност и уеднаквяване на съдебната практика.

Изглежда, че докато председателят Лозан Панов се занимава с политически анализи, вместо със задълженията си на административен ръководител на върховната съдебна инстанция и докато единствените му интереси са насочени към критики към властта, съдът, който ръководи, бави тълкувателни решения с години, като по този начин затруднява дейността на държавните органи.

Подобно съмнително отношение на ВКС спрямо дейността на Антикорупционната комисия не е прецедент. Историята добре помни скандалното тълкувателно решение № 4/2016 на ОСГК на ВКС – което постави под риск множество дела за десетки милиони, които можеше да бъдат прекратени, ако парламентът не беше приел спешни изменения в Антикорупционния закон.

Отсега е ясно, че и ако по това дело ВКС вземе решение в ущърб на държавния интерес, то почти сигурно ще се стигне до поредна законодателна промяна, но на този фон би изглеждало меко казано тенденциозно Общото събрание на Гражданска колегия да направи поредния си опит да твори закони, вместо да ги тълкува.

Още по темата

ВАП: МОСВ да засили контрола по премахването на незаконните сметища

Предишна новина

Първото дело за предоставяне на неверни данни пред КПП не тръгна

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Спиране на дела | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #4 от "гошо юриста | нерегистриран":
  КОлега, пред КОГО да обжалват ОКОНЧАТЕЛНИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ?
  Над ВКС няма друг съдебен орган.
  След като е спряно делото, образуването на тълкувателно дело Е ПРЕЧКА за разглеждане на обусловеното дело!
  Няма проблем с никакви 144 млн. лева, защото това са искови претенции, които ВСЕ ОЩЕ ДОРИ НЕ СА УВАЖЕНИ от съда, пред който са предявени.

  Колега, спират се само делата, висящи пред ВКС, но не и тези, които са висящи пред по-долните съдебни инстанции. По спомен има ТР по този въпрос.

 2. 6
  Това правен сайт ли е? | нерегистриран
  3
  -4

  Не изглежда така.

 3. 5
  ГРАД КОЗЛОДУЙ | нерегистриран
  5
  -2

  ИВАН КОСТОВ съсипа икономиката на БЪЛГАРИЯ

 4. 4
  гошо юриста | нерегистриран
  9
  -2
  До коментар #1 от "Emii | нерегистриран":
  Ми да са обжалвали спирането от КПКОНПИ, тълк. дело не е пречка за развитие на производството.

  КОлега, пред КОГО да обжалват ОКОНЧАТЕЛНИ ОПРЕДЕЛЕНИЯ?
  Над ВКС няма друг съдебен орган.
  След като е спряно делото, образуването на тълкувателно дело Е ПРЕЧКА за разглеждане на обусловеното дело!
  Няма проблем с никакви 144 млн. лева, защото това са искови претенции, които ВСЕ ОЩЕ ДОРИ НЕ СА УВАЖЕНИ от съда, пред който са предявени.

 5. 3
  Спиране на едно дело заради образувано тълкувателно дело | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #1 от "Emii | нерегистриран":
  Ми да са обжалвали спирането от КПКОНПИ, тълк. дело не е пречка за развитие на производството.

  Образувани по касационни жалби на КПКОНПИ
  С разпореждане от 25.07.2018 г. е образувано тълкувателно дело № 1/2018 г. на ВКС, ОСГК, за произнасяне с тълкувателно решение по въпроса: „Какво е правното значение на изтичането на срока за проверка по чл.15, ал.2 ЗОПДИППД отм. ;, съответно по чл.27, ал.1 и 2 ЗОДНПИ отм. ; и чл.112, ал.1 и 2 ЗПКОНПИ, за възникването надлежното упражняване и съществуване правото на иск и материалното право на държавата за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и на незаконно придобито имущество, т.е. преклузивен или инструктивен е предвиденият в чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД отм. ; съответно по чл.27, ал.1 и 2 ЗОДНПИ отм. ; и чл.112, ал.1 и 2 ЗПКОНПИ срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за установяване на произхода и местонахождението на имущество, за което има данни, че е придобито пряко или косвено от престъпна дейност, и съответно допустимо ли е образуване на производство по чл. 28 ЗОПДИПДП отм. ; чл.74 ЗОПДНПИ отм. ; и чл.153 ЗПКОНПИ след изтичане на този срок?“.
  Предвид гореизложеното и на основание чл.229, ал.1, т.7, вр. чл.292 ГПК производството по настоящето дело следва да се спре до приемане на тълкувателно решение по тълк. дело № 1/2018 г. на ОСГК на ВКС.
  Воден от изложеното Върховният касационен съд, състав на ІV г.о.
  О П Р Е Д Е Л И:
  СПИРА производството по частно гр.д. № 216/2020 г. на Върховния касационен съд, ІV г.о. до произнасяне с тълкувателно решение на Общото събрание на Върховния касационен съд по тълк. дело № 1/2018 г.
  Определението е окончателно.
  Настоящият съдебен състав на Върховния касационен съд, Трето гражданско отделение, намира че настоящото касационно производство следва да бъде спряно по аргумент на чл. 292 ГПК до произнасяне на тълкувателно решение по висящото тълкувателно дело № 1/2018г. на ОСГК на ВКС, образувано с разпореждане на Председателя на ВКС от 25. 07. 2018г. по следния правен въпрос: „Какво е правното значение на изтичането на срока за проверка по чл.15, ал.2 ЗОПДИППД отм. , съответно по чл.27, ал.1 и 2 ЗОДНПИ отм. и чл.112, ал.1 и 2 ЗПКОНПИ, за възникването, надлежното упражняване и съществуването на правото на иск и на материалното право на държавата за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност и на незаконно придобито имущество, т.е преклузивен или инструктивен е предвиденият в чл. 15, ал. 2 от ЗОПДИППД отм. , съответно по чл.27, ал.1 и 2 ЗОДНПИ отм. и чл. 112, ал. 1 и 2 ЗПКОНПИ срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за установяване на произхода и местонахождението на имущество, за което има данни, че е придобито пряко или косвено от престъпна дейност, и съответно допустимо ли е образуване на производство по чл. 28 ЗОПДИПДП отм. , чл. 74 ЗОДНПИ отм. и чл. 153 ЗПКОНПИ след изтичане на този срок?“. Този въпрос е обусловил изхода на конкретния правен спор, доколкото въззивният съд е приел, че срокът по чл. 27, ал. 1 ЗОПДНПИ отм. за извършване на проверка в производство за отнемане на незаконно придобито имущество е преклузивен и с изтичането му се преклудира правото на КПКОНПИ да предяви иск по чл. 74 ЗОПДНПИ отм. , Именно с този решаващ правен довод е прекратил исковото производство по чл. 74 ЗОПДНПИ отм. като недопустимо.
  На основание изложеното, Върховният касационен съд, Трето гражданско отделение
  ОПРЕДЕЛИ:
  СПИРА на основание чл. 292 ГПК производството по делото до постановяване на тълкувателно решение от Общото събрание на гражданска колегия на Върховния касационен съд по тълкувателно дело № 1/2018г., образувано с разпореждане на Председателя на ВКС от 25. 07. 2018г....и така са спрени 128 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, по които КПКОНПИ е ищец.
  На 25.07.2018 г., с разпореждане на председателя на ВКС г-н Лозан Панов е образувано тълкувателно дело № 1/2018 г. на Гражданската колегия, по повод противоречива съдебна практика относно характера на предвидения в закона срок за извършване на проверки и събиране на доказателства за имущество, за което има данни, че е придобито от престъпна дейност /дали срокът е преклузивен или инструктивен/.
  До произнасянето на ВКС по това тълкувателно дело, в окръжните съдилища в страната са спрени 128 дела за отнемане на незаконно придобито имущество, по които КПКОНПИ е ищец.
  Общата цена на исковете е в размер на 144 175 472. 88 лв.

 6. 2
  Господин Голяма работа | нерегистриран
  10
  -9

  Тази комисия има нужда от основен ремонт- на хардуера и софтуера.

 7. 1
  Emii | нерегистриран
  17
  -9

  Ми да са обжалвали спирането от КПКОНПИ, тълк. дело не е пречка за развитие на производството.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.