Кой ще отговаря за правосъдието в Европейския съюз?

Кой ще отговаря за правосъдието в Европейския съюз?
Белгиецът Дидие Рейндерс е новият комисар по правосъдието

Във вторник новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи своя екип и новата структура на комисията, която е адаптирана към поставените цели.

Белгийският политик Дидие Рейндерс бе предложен да поеме един от най-тежките и важни ресори в Съюза – този на правосъдието. Ако неговото назначение бъде потвърдено от Европейския парламент, Белгия ще наследи един от потенциално най-основополагащите профили в бъдещата Европейска комисия. Рейндерс, който към момента е вицепремиер в правителството на Белгия, също ще наследи Вера Йоурова (Чешка република) по въпроси, свързани с борбата срещу престъпността, създаването на бъдеща Европейска прокуратура, защита на потребителите - поверителност, защита на данните (GDPR) и етичните аспекти на изкуствения интелект. Номинираният комисар ще работи под надзора на зам.-председателя по ценностите и прозрачността - самата Йоурова.

Освен това, френскоезичният либерал ще поеме от холандския социалист Франс Тимерман и поста на надзирател на Комисията в областта на върховенството на закона, задача, в която неговият предшественик се отличи през последните години, тъй като в Европа се появиха много популистки и антилиберални правителства. Това означава, че от него ще се очаква да представя годишните доклади за състоянието на върховенството на закона в ЕС. Това е иновативен подход от страна на Фон дер Лайен от гледна точка, че до този момент тези две позииции не се концентрираха в лицето на един изпълнител, при това надзорът за върховенсто на закона се даваше на някой от заместник-председателите на Комисията.

Бъдещият правосъден комисар беше единствената предложена номинация от Белгия за пост в Комисията, въпреки правилото, че всяка държава трябва да определи мъж и жена. При първоначалните спекулации се предполагаше, че той ще поеме бюджетния ресор.

Белгиецът е роден и завършва право в университета в Лиеж, след което целият му професионален път преминава в служба на държавата още от студентската скамейка. В родината си той е известен с това, че често получава трудни задачи по чувствителни въпроси. Последната от тях все още не е завършена - Рейндерс е част от преговорния екип, назначен от крал Филип за съставянето на следващото белгийско федерално правителство след изборите от края на май.

Дидие Рейндерс е адвокат по професия, но според автобиографията му практикува само за 4 години след завършването си, след което се насочва към политиката. Той е личност със значително богат опит, натрупан от постовете му на национален министър на финансите, застраховането, хазарта, институционалните реформи, министър на външните работи и европейските въпроси и министър на отбраната.

По-рано тази година Рейндерс бе и сред двамата съперници за председателското място в Съвета на Европа. След като не спечели това състезание, той беше посочен от служебния премиер Шарл Мишел, бъдещ председател на Европейския съвет, да бъде белгийския представител в следващата ЕК.

Рейндерс заявява, че възнамерява да "повиши проверката за спазване на принципите на правовата държава до същото ниво като това на икономическите критерии от Маастрихт", и посочва такова спазване като условие за получаване на европейски субсидии.

В писмото, в което му възлага бъдещите задачи, Фон дер Лайен отбелязва, че от бъдещия правосъден комисар се очаква да ръководи съставянето на общ за ЕС механизъм за наблюдение на спазването на върховенството на закона, което е в унисон с представения от нея документ през юли "Политически насоки за следващата комисия". Това е въпрос, който засяга всички ни, пише бъдещият председател на ЕК. По нейните думи се предвижда да бъдат полагани усилия и да бъде предлагана помощ на държавите с предизвикателства пред върховенството на закона, за да бъдат недостатъците преодолени рано. Като последен изход Фон дер Лайен предвижда "съразмерен и разубеждаващ" отговор от страна на комисията в случаите на нарушения.

Новоизбраният председател на ЕК настоява за по-добро приложение на решенията на Съда на ЕС. Тя възлага на Рейндерс задачата европейските граждани да бъдат по-добре запознати с въпроса за върховенството на правото.

В писмото се допълва, че Рейндерс ще отговаря също за защитата на потребителите, за електронното свързване на европейските съдебни системи, за подобряването на обмена на данни за терористи, за обособяването на европейската прокуратура. Неговите правомощия ще включват още защитата на данните онлайн, на правата на европейските граждани, развитието на изкуствения разум, правилата за работата на дружествата. В политиката си Фон дер Лайен предвижда "нов пакт за миграцията", който ще включва по-здрави външни граници и модернизирана система за убежище, което означава, че засегнат ще бъде и правосъдният ресор.

Новият колегиум ще се състои от осем заместник-председатели, в това число върховният представител на Съюза по въпросите на външната политика и политиката на сигурност (Жозеп Борел). Трима изпълнителни заместник-председатели ще имат двойна функция. Те ще бъдат едновременно заместник-председатели, отговарящи за една от трите основни теми в дневния ред на новоизбрания председател, и членове на Комисията. Заместник-председателите отговарят за водещите приоритети в Политическите насоки. Те ще ръководят работата по най-важните хоризонтални въпроси, като например Европейския зелен пакт (Франс Тимерманс, Нидерландия), подготвеността на Европа за цифровата ера (Маргрете Вестегер, Дания), икономиката в интерес на хората (Валдис Домбровскис, Латвия), съхраняването на европейския ни начин на живот, по-силна Европа на световната сцена и новия тласък за европейската демокрация.

Новоизбраният председател Урсула фон дер Лайен заявява при представянето на Комисията: "Искам Европейския зелен пакт да се превърне в отличителния белег на Европа. В основата му е ангажиментът ни да бъдем първият континент на света, който е неутрален по отношение на климата. Това е и дългосрочен икономически императив: тези, които действат първи и са най-бързи, ще се възползват от възможностите, които предлага екологичният преход. Искам Европа да води надпреварата. Искам Европа да бъде износител на знания, технологии и най-добри практики."

Предстои Европейският парламент да проведе изслушвания на отделни комисари от 30 септември до 8 октомври, след което ще има възможност да одобри или отхвърли целия предложен екип.

Прокурорите от Златоград, полицаите от София и Кюстендил и ръководството на ГДБОП също подкрепиха Иван Гешев

Предишна новина

Приключи разследването срещу бургаския общински съветник Бенчо Бенчев

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.