Колко спешна се оказа операцията, накарала Първи въззивен състав на АСпНС да прати вкъщи ръководител на ОПГ за пране на пари

Колко спешна се оказа операцията, накарала Първи въззивен състав на АСпНС да прати вкъщи ръководител на ОПГ за пране на пари

Нуждата от "спешна" операция от дискова херния, която бе един от доводите състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСпНС) да измени мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест" на обвиняемия сирийски гражданин от български произход Амир Мохамед Ал Хусаини, се оказва вече не чак толкова "спешна". Това установи проверка на "Правен свят". Оказва се, че вече повече от месец, след като Ал Хусаини бе освободен от следствения арест и почти два месеца след заключението на съдебно-медицинската експертиза, хирургическа интервенция не е извършвана.

Заради противоречивите решения на два състава на АСпНС, разкрити в публикация на "Правен свят" от 23 април, сайтът бе подложен на поредна институционална атака. По искане на Съюза на съдиите в България (ССБ), в качеството му на председателстващ заседанията на Съдийската колегия на ВСС, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов провокира дебат, чиято цел се оказа заклеймяване на журналистическите разкрития, но не и изясняване на фактологията.

На 20 март 2018 г. състав на АСпНС, в който влизат съдиите Емилия Петкова, Красимира Костова и Красимира Райчева, приемат съдебно-медицинска експертиза, в която се посочва, че на Ал Хусаини трябва да бъде осигурена възможност за спешно оперативно лечение в рамките на 30 дни. Това обаче не е достатъчно основание апелативните магистрати да изменят мярката за неотклонение нито в "парична гаранция", нито в "домашен арест".

Второинстанционният съд потвърждава най-тежката мярка за неотклонение и задължава прокуратурата да осигури спешната операция на задържаното лице в столична болница. Докато документите по делото се връщат от съда в прокуратурата, два дни след "окончателното решение" на АСпНС, защитата на Ал Хусаини внася ново искане за изменение на мярката за неотклонение. Първоинстанционният съд отново отказва освобождаване от ареста, но когато на 5-ти април т.г. искането бива разгледано от друг състав на Апелативния специализиран наказателен съд, в който влизат съдиите Петя Колева, Димчо Георгиев и Даниела Врачева, на база на абсолютно същите материали по делото и на същата съдебно-медицинска експертиза, разгледани подробно от апелативните съдии на 20 март, следва съвсем друго окончателно решение. На Ал Хусаини е наложена исканата от него и от защитата му мярка за неотклонение "домашен арест".

От протокола на съдебното заседание на 5-ти април става ясно, че именно "спешният порядък" на операцията е един от основните доводи на защитата и на обвиняемия да искат пускането от следствения арест. "От приложените по делото документи е видно, че ние сме много активни като желание за лечение. Правим всичко необходимо. Днес представителят на държавното обвинение ми вмени вина, че не правим нищо… Нека прокуратурата ни предложи клиника по "Неврохирургия", която е съгласна да извърши такава операция. До този момент глас в пустиня…видно от приетата съдебно-медицинска експертиза, която се развява в момента, вещите лица казват: "Спешен порядък до тридесет дни. Състоянието му е обострено". Ние в момента сме в хипотеза да обикаляме всички болници. Отговарят ни, че не е възможно, тъй като има специални изисквания за охраната на задържани лица. В момента търсим лечебно заведение, полагаме неимоверни усилия без никакво съдействие от страна на държавното обвинение. Извинявайте за вложените от мен емоции", обръща се към съдиите Колева, Георгиев и Врачева защитничката на Ал Хусаини адвокат Аделина Натина.   

В последната си дума пред съда и обвиняемият изтъква тежкото си здравословно състояние: "От три месеца не съм добре, изтръпнали са ми и двата крака. Не си усещам кръста… Закараха ме в затвора на болницата и ми казаха, че не могат да се занимават с такъв случай и ме върнаха. Искам да ми позволите да се лекувам. От 4 месеца съм на болкоуспокояващи…Искам да отида до болница. Искам да си избера доктор. Казаха ми, че операцията е доста опасна…Моля да ми дадете възможност да си избера добър доктор и болница."

Съдиите Колева, Георгиев и Врачева удовлетворяват искането за изменение на мярката от "задържане под стража" в "домашен арест", като в решението също се позовават на необходимостта от "спешна операция в срок до 30 дни" и така на 5-ти април, в последния работен ден преди Великденските празници, Ал Хусаини се прибира вкъщи.

В кориците по делото все така присъстват фактите, че Ал Хусаини е с постановена през 2017 г. условна присъда за тежко умишлено престъпление, чийто изпитателен срок не е изтекъл, че срещу сириеца с български произход има друго висящо дело пред Специализирания наказателен съд за участие в организирана престъпна група, както и че е в ролята на обвиняем по настоящото производство – за ръководене на организирана престъпна група, занимаваща се с финансови престъпления, включващо и "пране на пари". Ал Хусаини бе арестуван през декември 2017 г. в операция на властите срещу нерегламентирана търговия със скъпоструващи лекарства, част от които заради извършван реекспорт се оказват неналични в аптечната мрежа и рискуват живота и здравето на нуждаещите се пациенти. Материалите по разследването бяха дискутирани лично от ресорните министри и от премиера на среща в Министерския съвет.

Приемайки фактите за престъпната дейност на Ал Хусаини, позовавайки се на Конвенцията за защита на правата на човека и съдебната практика на Съда в Страсбург, съдиите Колева, Георгиев и Врачева намират за правилно искането за налагане на "домашен арест", което би осигурило "спешната" необходимост от оперативно лечение.

След като на 23-ти април т.г. "Правен свят" разкри как два състава на Апелативния специализиран наказателен съд, при напълно идентични доказателства и материали по делото, в рамките на период от само две седмици, взимат две диаметрално противоположни решения, което най-логично следва да предизвика проверка на действията на магистратите от втория съдебен състав, още на 25-ти април сайтът бе подложен на поредната атака от ССБ. Ползвайки за параван "защитата на независимостта и доброто име на съдиите", съсловната съдийска организация постави за пореден път ултиматум на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да окаже натиск върху независимостта на медиите и свободата на словото. Очаквано, доколкото вече е практика, всяко становище на въпросния съдийски съюз да бъде официализирано от председателя на Върховния касационен съд, ултиматумът бе включен в дневния ред на колегията от самия Лозан Панов, в качеството му на председателстващ заседанията.

И докато във вторник (8-ми май), след два часа и половина дискусия, включваща обсъждането и на напълно различен казус, нямащ нищо общо с темата "АСпНС-Ал Хусаини", колегията прие да излезе с едно общо становищe (макар за членовете на Съвета да би трябвало да е ноторно известно, че отговорността е строго индивидуална – бел.ред.), справка на "Правен свят" установи, че "спешната операция" на Ал Хусаини всъщност все още не е извършвана, нито има индикации за подготовка за такава.

През изминалата седмица Ал Хусаини е посещавал лечебни кабинети, но не заради "дисковата херния", а за козметични и други процедури, свързани с лицето и заради нуждата от стоматолог, установи проверката на "Правен свят". Вероятно след настоящата публикация операцията от дискова херния отново ще придобие "спешен" порядък, което ще доведе до искане на разрешение за напускане на дома, с цел консултации със специалист. Рано или късно обвиняемият пациент ще трябва да представи документ, удостоверяващ хирургическа интервенция. Разбира се, право на разследващите е на по-късен етап да поискат експертиза дали изобщо операция е извършвана. 

Във вторник (8-ми май), докато течеше обсъждането на двата медийни казуса в съдийската колегия на ВСС, няколко от кадровиците изрично подчертаха, че в случая се касае за коренно различни публикации, като тази в "Правен свят" от 23 април 2018 г. би следвало дори да е повод за възлагането на проверка на изнесените факти за действията на част от съдиите. Такова решение обаче не бе прието. Засега. Но пък в стенографския протокол от заседанието ще останат записани думите на един от членовете на колегията, доскорошен върховен съдия, избран с прекия вот на съдиите от цялата страна, който в опит да запази достойнството на институцията Висш съдебен съвет, призова колегите да не приемат прибързани декларации, давайки си сметка, че така биха се превърнали в изпълнители на чужда воля, а и за да не им се налага после да се извиняват на журналистите.

"Правен свят" научи, че серията от публикации за "специфични" решения на състав на АСпНС все пак е провокирала спешно посещение от най-високо ниво в сградата на ул. "Черковна". Изненадани от визитата магистрати твърдят, че посещението на председателя на ВКС Лозан Панов е включвало и проверка на случайното разпределение на делото на Ал Хусаини, както и по друго дело, станало обект на публикация на сайта. В нито една от двете статии, обаче, "Правен свят" не е обсъждал системата за случайно разпределение на делата. Действията на висш представител на съдебната власт по публикациите на сайта може да се тълкуват и като опит за търсене на "спасителен изход" от натрупалите се казуси, като се прави проверка там, където предварително се знае, че проблем няма да бъде открит. Но е факт, че Съдийската колегия на ВСС не е давала мандат за проверка на АСпНС, нито за старта на такава официално са информирали от най-висшата съдебна инстанция. "Правен свят" ще потърси позицията на председателя на ВКС по посещението му в АСпНС.

Този вторник членовете на Съдийската колегия на ВСС се готвят да приемат "принципно становище" срещу медиите, формално провокирано от "Правен свят", заради разкритията по обсъждания казус. Действия, които по своята същност представляват институционален натиск и опит за налагане на цензура заради разкрития като тези за "противоречивите" решения на Първи въззивен състав на АСпНС. В такава ситуация не ни остава нищо друго, освен да оставим фактите "да говорят сами".

Още по темата

ГДБOП с испанската полиция разби иновативен механизъм за "изпиране" на пари

Предишна новина

Танцьорката, помляла 10 коли, пак в ареста за разбит нос

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  | нерегистриран
  9
  -3

  А тези двете "съдийки" защо още са на свобода?

 2. 18
  BRAVO na Panov ! | нерегистриран
  4
  -14

  Ne samo tova delo e za proverka ,grqbva da se sazdade organ sas zadna data za tova ama chitav ! Togava Panov shte se hvane za glavata samo ot signali za ,, specialno ,, pravosadie za ,,specialni ,, hora !

 3. 17
  Наминаващ оперативен ! | нерегистриран
  2
  0

  Др.Радулов...правя асоциация (може би грешна) с един постоянен експерт по всевъзможни въпроси...Та меко казано...както винаги далеч от темата !

 4. 16
  | нерегистриран
  21
  -6
  До коментар #14 от "ВКС никога не е имал толкова жалък председател | нерегистриран":
  Не се учудвай! И не го прави само в този съд.

  В петък имахме тържество по случай двете годишнини на САС. Панов се появи, отношението към него беше изключително хладно и ризервирано. Отиде и се натрапи на две-три места, на които колегите от едното уважение към ранга го изтърпяха. Панов се повъртя-повъртя и ни освободи от присъствието си.

 5. 15
  | нерегистриран
  9
  -3

  "Очаквано, доколкото вече е практика, всяко становище на въпросния съдийски съюз да бъде официализирано от председателя на Върховния касационен съд, ултиматумът бе включен в дневния ред на колегията от самия Лозан Панов, в качеството му на председателстващ заседанията."  Ами пак случайност! Да не си помисли случайно някой, че става дума за зависимост!

 6. 14
  ВКС никога не е имал толкова жалък председател | нерегистриран
  22
  -4
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Аз съм изумен как лозанчо защитава все най - корумпираните.

  Не се учудвай! И не го прави само в този съд.

 7. 13
  | нерегистриран
  19
  -5

  Този Арабин върти далавери за милиарди. Единствено делото КТБ му съперничи по размах на щетите. Заради него годишно умират стотици болни хора, понеже лекарствата не стигат до тях, а парите от тях влизат в неговия джоб. Дали да оставим това на съвестта на Врачева и Колева или понятието съвест и посочените две имена са оксиморони?

 8. 12
  | нерегистриран
  16
  -8
  До коментар #10 от "Спешно | нерегистриран":
  Единственото спешно нещо е било да се напълнят банковите сметки на Колева И Врачева.

  Аз съм изумен как лозанчо защитава все най - корумпираните.

 9. 11
  изумен, втрещен, отвратен... | нерегистриран
  12
  -12

  Напоследък често Ви задават въпроса: "Що не си смените името на Прокурорски свят?", та реших и аз да попитам... Превърнахте се в гнусна прокуроска подлога!!!

 10. 10
  Спешно | нерегистриран
  13
  -12

  Единственото спешно нещо е било да се напълнят банковите сметки на Колева И Врачева.

 11. 9
  точно така | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #5 от "Бий, за да те уважават ! | нерегистриран":
  Обсъждането на принципното становище на съдийската колегия на ВСС едва ли ще е свързано с публикации в "Правен свят" , а по-скоро с други събития от света на правото в последните дни , които "Правен свят" не забеляза.Понеже напоследък някои медии забравиха дължимото институционално уважение към магистратите и съд.власт като цяло, може да им се наложи да си спомнят максимите "Бий, за да те уважават" или "Като не щеш мира ,на ти секира".  бой по ушите докато се изправят и станат вълча порода

 12. 8
  Ivaylo Radulov | нерегистриран
  1
  -3
  До коментар #6 от "Наминаващ оперативен ! | нерегистриран":
  Съвпаденията при поредица случаи и взети решения от някои имена в състава, за полицая са 100 % факт който се взема предвид ! За други професии, съвпаденията са си просто съвпадения. Учудваща обаче е липсата на прогрес и сверяване на часовника у някои индивиди...  Ако все още не си се прибрал - би ли се поинтересувал за един друг арабин Саид Гауиш , който вече е експулсиран за Египет и който беше извършил куп тежки престъпления в страната ни - дали изобщо вие милиционерите знаете истинската му самоличност и истинската му дата на раждане , или само онова , което той ви е представил като такива. В бившата Югославия е бребивавал с други такива в Турция с други , а съвсем различни в Египет... ?! А, това са много важни данни.[[_71288_]]

 13. 7
  Ivaylo Radulov | нерегистриран
  12
  -3

  Този не е ли сирийската мутра организирала схемата за реекспорт на скъпи лекарства !? Ооо, той има мангизи и докато не го изръсят достатъчно нэма да мирясат. Театъра който му разиграват ченгета , адвокати и другите ще свърши когато го изтупат достатъчно и после Обществото ще забрави , журналистите ще кротнат и...ПИТО-ПЛАТЕНО.  [[_71283_]]

 14. 6
  Наминаващ оперативен ! | нерегистриран
  10
  -8

  Съвпаденията при поредица случаи и взети решения от някои имена в състава, за полицая са 100 % факт който се взема предвид ! За други професии, съвпаденията са си просто съвпадения. Учудваща обаче е липсата на прогрес и сверяване на часовника у някои индивиди...

 15. 5
  Бий, за да те уважават ! | нерегистриран
  8
  -7

  Обсъждането на принципното становище на съдийската колегия на ВСС едва ли ще е свързано с публикации в "Правен свят" , а по-скоро с други събития от света на правото в последните дни , които "Правен свят" не забеляза.Понеже напоследък някои медии забравиха дължимото институционално уважение към магистратите и съд.власт като цяло, може да им се наложи да си спомнят максимите "Бий, за да те уважават" или "Като не щеш мира ,на ти секира".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.