Колко струва мръсната уста според съда


Животът е пълен със ситуации, при които иначе спокойни хора изтървават нервите си и започват да сипят ругатни и обиди. Има и такива, чиято "мръсна" уста се задейства при най-малкия повод. Какъвто и да е случаят, законът не толерира накърняването на личното достойнство и наказва за лошите думи.

Какво наказание дава съдът за обидите, които разменят зетьове и тъщи, началници и подчинени, далечни познати и политически опоненти? Практиката показва, че обичайно за злобни изказвания и цветущи ругатни или епитети наказанието е от 1000 лв. глоба и около 500 лв. обезщетение за морални вреди.

"Труд" събра няколко от последните случаи, които показват кои от думите, които напират от вас, е по-добре да си спестите, за да не плащате.

Наскоро съдът глоби с 1000 лв. мъж от видинско село, нарекъл публично кмета "педераст". Същото наказание отнесе и бреговчанка, която обвини съседа си, че е убиец. Мъж от Арчар пък изпрати писмо до свои съселяни, в което използвал за цялата фамилия думи като "дебелоок боклук", "кучка", "гювендия" и "копеленце". Отправил и закани за саморазправа. Съдът го осъди на 1500 лв. глоба и да плати 1000 лв. компенсация на семейството за морални вреди.

Към бившата и свекървата

Любопитен е случаят на 33-годишен мъж от Търговищко, който оставил в дома на бившата си писмо с цветисти епитети, като "мастия", "безсрамница", "дяволско изчадие". Съдът го глоби с 1000 лв. и го задължи да плати на бившата си жена 500 лв. обезщетение за причиненото унижение.

Мъжът излял гнева си, след като двамата се разделили и се изнесли от общия им дом на село. В заключената им къща останала кравата и жената трябвало да идва през деня, за да я наглежда. Така един ден открила на леглото лист с обидните думи. Не пишело за кого и от кого са, но ключ имали само двамата бивши. А в посланието имало поръка тя да гледа като очите си детето им, чието име било изписано. Така съдът заключи, че писмото е за жената, а експертиза доказа, че почеркът е на мъжа.

Показателна е историята на свекърва от Сливен. Тя е завела дело срещу бившата си снаха заради скандал между двете след драматичен развод на младите. Двете се срещнали в заведение на снахата, която като видяла свекърва си, казала: "Ти си мръсна селянка и правиш м...нети в Градската градина." Първата инстанция по случая отсъди, че честта и достойнството на по-възрастната жена са накърнени и глоби по-младата с 1000 лв.

На втората инстанция случаят претърпя обрат. Оказа се, че свекървата също не си е мълчала и е нарекла снаха си "гладница" и "пияница". А по закон, "ако обиденият е отвърнал веднага с обида, съдът може да освободи и двамата от наказание". Затова глобата бе отменена и снахата бе осъдена да плати само 100 лв. компенсация.

Тъпа овца и дрисла

Понякога и непознати си нанасят обиди. Магазинерка от Банско осъди колега от съседната будка, защото я нарекъл "тъпа овца". Жената си купила цигари от лафката, но след като отворила кутията, се оплакала, че тютюнът има лош вкус. Тогава изпитала гнева на продавача, който я нарекъл "тъпа овца" и "к...ва". Жената се спасила от гнева му, след като натиснала паник бутона в магазина си и дошла полиция. Жлъчният продавач отнесе 1000 лв. глоба и бе осъден да я обезщети с 500 лв.

Отново 1000 лв. беше присъдата за началник, който креснал в лицето на подчинена: "Дрисла с дрисла! Боклук с боклук! Ще те смачкам! Проста лаборантка! Глупачка! Звяр!" Случката се разиграла пред свидетели на работното място. Последните думи на гневния началник не бяха доказани, но заради това, че е нарекъл жената "дрисла" и "боклук", той бе наказан, а тя бе преместена на друга работа. Освен 1000 лв. глоба шефът трябва да плати 500 лв. обезщетение и да покрие разноските за делото от 398 лв.

Доста по-солено излезе на сводник това, че нарече полицай "гей". Рецидивистът, осъждан 9 пъти за тежки престъпления, бил конвоиран в съда, за да бъде съден за склоняване към проституция на непълнолетно момиче. Служителят на реда бил призован да даде показания като участник в разследването. Когато съдът се оттеглил на съвещание, всички от залата били изведени в коридора. Полицаят се заинтересувал дали ще му бъдат платени пътните разноски за явяването по делото. Тогава сводникът се обърнал към него с въпроса: "Ти за 8 лева ли си!?" и го нарекъл "гей". Това струваше на престъпника 3000 лв. глоба и още 1000 лв., с които да обезщети полицая.

Мръсен комунист и селски първенец

Лидерът на "Атака" в Кюстендилската община Владислав Лехчански бе осъден на 1500 лв. глоба и 1000 лв. компенсация, защото нарече бивш съпартиец "мръсен комунист". На събрание в партийния клуб Лехчански се нахвърлил срещу Гроздан Грозданов с думите: "Той е мръсен комунист и доносник на Държавна сигурност, от такива като него трябва да се очисти организацията."

От мотивите на съда става ясно, че доносник на ДС и комунист не са обиди, но Лехчански е погазил закона заради прилагателното "мръсен". "Членството в комунистически партии и съответно сътрудничеството към органите на ДС не е било укоримо, съответно обидно. Ако едно лице е член на определена партия, то това обстоятелство не засяга чувството му за достойнство предвид напълно съзнателния избор за това. В случая обаче, освен че се установи, че Грозданов не членува в посочената партия, към отправената дума е използвано и определението "мръсен", което представлява негативна оценка за личността на пострадалия", пише в решението на съда.

И ако "мръсен комунист" бе прието от съда за недопустимо, то думи като "дълбоко комплексирана личност", "егоцентрик" и "селски първенец" не се видяха обидни на магистратите. Това стана ясно от делото на ексшефа на общинския съвет в Дупница Ивайло Константинов (ГЕРБ), който съди бившия кмет на града, сега съветник, Първан Дангов.

Константинов загуби делото в районния съд в Дупница. Лично председателката му Ели Скоклева отсъди, че думите на Дангов не са обидни. "След като думи като "селски първенец", "комплексар" и "егоцентрик" възхваляват личността и Скоклева смята така, във всичките си изяви оттук нататък ще я наричам нея "селски първенец" вместо председател на съда", коментира защитникът на Константинов Милен Попов.
Процесът за обида продължава на втора инстанция, която ще трябва окончателно да реши дали думите на Дангов са обида и дали Константинов заслужава компенсацията от 50 000 лв., за които претендира.

Изкарай, Гано, говедата

Бившият общински съветник от "Атака" в Шумен Христо Чернаев беше осъден на 2000 лв. глоба за това, че нарекъл колежка "говедо". Към наказанието се добавят и 500 лв. обезщетение за пострадалата Павлина Дянкова.

Случката се разиграла на сесия на общинския съвет. "Независимо че по време на дебати политическите пристрастия понякога разбираемо водят до емоционални прояви, надхвърлящи добрия тон, подобни непристойни изказвания не следва да се толерират нито от местната власт, нито от правосъдието", написа в решението си Окръжният съд в Шумен.

Интересна бе защитата на Чернаев. Адвокатката му Мариана Цондева изтъкна, че българският народ винаги е имал положително отношение към тези животни и те дори присъстват във фолклора. Тя посочи както пример песента на Борис Машалов "Изкарай, Гано, говедата" и включи в пледоарията си обяснението, че в Индия кравата е свещено животно.

Руски депутат поиска да се забрани "пенис върху рублата"

Предишна новина

Бивша обвинителка осъди прокуратура за рекордните 150 000 лева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.