Командир от "Ислямска държава" е арестуван у нас


Командир от "Ислямска държава" е арестуван у нас за нелегален тютюн за наргилета. Това съобщиха от специализираната прокуратура. Задържаният е сириец с българско гражданство. Повдигнати са му обвинения за тероризъм и за ръководене на престъпна група за незаконно производство и продажба на тютюн - пласиран в България, Холандия, Германия и Франция. Акцията е проведена на 29 септември, но информацията беше разпространена едва днес в официални съобщения от специализираната прокуратура и МВР.

Сириецът се е установил у нас през 2008-ма е получил българско гражданство. През лятото на 2013-та заминава за Сирия и се присъединява към Ислямска държава. Според прокуратурата там той е взел активно участие в бойни действия, като е имал ръководни функции. При претърсването му е открит автентичен, според разследващите, документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, който удостоверява принадлежност към организацията. Той беше разпространен заедно с превод от прокуратурата. На него има знаме, печати и подписи. И пише, че е издаден със знанието на военния главнокомандващ."Лицето има този специален документ, даващ му възможност и право да се придвижва на територията на ИД и военните полета, високо ниво във военната йерархия", съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от Националната телевизия.

 

През пролетта на 2016-та сириецът се връща у нас и създава престъпна група за нелегално производство и продажба на тютюн за наргиле. Според разследващите той не прекъсва връзките си с ръководителите на ИДИЛ. А търговията с тютюна му е служила като прикритие и основен източник на доходи.

Разследването е под надзора на главния прокурор Сотир Цацаров. Освен лидера на групата - за нелегалния тютюн са задържани още 2-ма души, а във вторник Апелативният специализиран съд е оставил обвиняемите за постоянно в ареста.

Задържаха "Александър" - Спас

Предишна новина

Валери Симеонов ще обжалва отказа на прокуратурата да разследва Елена Йончева

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ЕФтин PR | нерегистриран
  2
  0

  на Шайката лансирала Дон Цаци ди тути ди капи.

 2. 3
  сутрешен блок на Нова телевизия | нерегистриран
  3
  0

  най обикновен контрабандист на менте тютюн. сега ордени и бонуси за специализираните. кого е тероризирало това българско арабче, г-жо говорилня?

 3. 2
  | нерегистриран
  4
  0

  Баси глупостите. Кажете кво стана с Бисеров. И там Цацаров лично наблюдаваше, ама нещо Пееф му разпореди да даде заден :)

 4. 1
  boiko | нерегистриран
  5
  0

  Е щом е под надзора на Цацаров, тогава няма страшно, ще спом по спокойно! Няма проблем, че е от Ислямска държава, важното е , че е станал занаятчия и си има дребен бизнес, явно няма хляб вече в ИД. Браво че го хванахте! Ще останете в учебниците! А да, да не забравите да предадете тютюна в Булгартабак за унищожаване!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.