Командироването в голям районен съд не трябва да води до нарушаването на работата в по-малкия съд

Командироването в голям районен съд не трябва да води до нарушаването на работата в по-малкия съд
Сградата на Районен съд - Пещера, в който вече правораздава съдия Лилия Терзиева - Владимирова, снимка: РС-Пещера

"Командироването на съдии от по-малките градове в съдилища в по-големите градове следва да се извършва след преценка от административния ръководител на съда от по-малкия град дали командироването няма да наруши нормалното функциониране на съда". Тази позиция изрази пред "Правен свят" административният ръководител на Районен съд-Пещера Камен Гатев.

Казусът с командироването на съдия от РС-Пещера в Софийския районен съд (СРС) бе дискутиран на няколко заседания на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). В крайна сметка, след две искания на съдия Гатев и въпреки упоритата съпротива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, командированата от Пещера в София съдия Лилия Терзиева-Владимирова вече правораздава в РС-Пещера. Това стана възможно след решение на Съдийската колегия от 18 септември 2018 г., като единствено Панов гласува "против". Оказа се, че за да осигури оставането на съдия Терзиева-Владимирова в столицата, председателят на ВКС три пъти беше викал в кабинета си административния ръководител на РС-Пещера Камен Гатев, за да го убеждава да оттегли искането си за връщането на командирования магистрат на титулярното й място. Възникналия казус съдия Гатев коментира с думите: "Командироването в голям районен съд не трябва да води до нарушаване на работата в по-малкия съд".

Половин година преди откомандироването на съдийката стана ясно, че именно тя е разглеждала дело за уволнение на служител от администрацията на Върховния касационен съд, по което ответник се явяваше председателят на ВКС. Съдия Терзиева бе решила делото в полза на ръководения от Лозан Панов съд, докато втората инстанция обяви уволнението за незаконосъобразно. Така казусът вече е на вниманието на ВКС.

След връщането на съдия Лилия Терзиева-Владимирова в Пещера, щатът от четирима съдии вече е попълнен и няма нужда от разкриването на допълнителни щатове, смята съдия Гатев, "въпреки свръхнатовареността", която е била отчетена през 2017 година. "Тогава Пещерският районен съд беше на второ място в страната след СРС по действителна натовареност на база дела за разглеждане и на второ място след Районен съд-Велинград на база действителна натовареност спрямо свършените дела", посочва още Камен Гатев.

Според председателя на РС-Пещера, "проблемите с неравномерното постъпление на дела и съответно с тяхното разпределение в големи и малки съдилища, следва да бъдат обсъждани на най-високо ниво от Съдийската колегия на ВСС, след вземане на становища от съответните административни ръководители, в частност и от всеки един съдия. От друга страна, е необходимо да се разработят и анализи за обективната натовареност на съдилищата".

Съдия Камен Гатев коментира и друга особено чувствителна тема, свързана с реформата на съдебната карта. Макар че за разлика от Прокурорската колегия на ВСС, Съдийската колегия е далеч от предприемането на действия по оптимизирането на съдилищата в страната, мнението на председателя на РС-Пещера дава добра представа за нагласата на магистратите от малките населени места по темата. "Реформата на съдебната карта може да се реализира успешно, ако се вземат становища от всички участници в процеса, включително да се отчете и мнението на обществеността от малките населени места, така че там да не остане усещането за липса на държавност", смята административният ръководител на Районния съд в Пещера, в чийто район влизат три общини – Пещера, Брацигово и Батак. 

Още по темата

ВКС за втори път ще гледа делото срещу военен прокурор, набедил колеги в извършване на престъпление

Предишна новина

Кметицата с рушвета пробва финт в съда

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  До 6 | нерегистриран
  4
  0

  Очевидно единственият съдия в съда в Златоград е с достатъчно връзки, за да се размине с прекратяване на командироването и за членовете на ВСС грижата за малките съдилища приключва с Пещера. Макар че решението на ВСС за Терзиева е безумно, ако ВСС са принципно, първо трябваше да прекратят командироването на Димчева. Съдът в Златоград трябва да бъде закрит, но докато го направят, командироването на Димчева е в разрез с всички правила.

 2. 6
  Аз да попитам | нерегистриран
  12
  -1

  Защо всички се занимават с Терзиева?!? А защо никой не говори за това, че единствения съдия от Златоград е командирован в срс. Или съда в Златоград е закрит. Освен това, да попитам и кой е най-натоварения съд, щото вече се обърквам. Преди няколко месеца беше РС Габрово, после разни други се борят за приза. А сега Пещера бил втори след София, ама пък по данни в София не били най натоварени. Да ви имам статистиките. А и кашата е пълна, а подгравката с хората голяма. И още, в срс има още доста дела на уволнени от ВКС и те са решени по същия начин. Що мълчим!?!

 3. 5
  И.д. мъж на Черен лебед | нерегистриран
  7
  -6

  А делото ми за отмяна на наложената ми глоба сега ще бъде ли прехвърлено на съда в Пещера. По компетентност, защото компетентната съдийка я върнаха там?

 4. 4
  Повсеместно наличие на кухи лейки | нерегистриран
  13
  -7

  Понякога имам чувството , че се намирам в Страната на глупците . Много ясно , че не трябва да се обезкървяват малки натоварени съдилища , за да се "помага" на по-големи натоварени съдилища . Много ясно , че трябва да се правят реформи , пък дори и 20-30 души местни "патриоти" да не им отърва , че ще се закрие или слее някой малък съд или прокуратура . Ще поскачат , ще повикат ….но керванът си върви .  Проблемът е във ВСС и това че реформите постоянно се отлагат , не се правят своевременно конкурси , а вместо тях се прилагат неадекватни мерки като командироване и преместване . Има нещо много елементарно , която може да се направи и чрез него да се решат постоянните кадрови проблеми на съдилищата . Това е да се ДА СЕ ПРИДОБИВА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА РАЙОНЕН СЪДИЯ И БЕЗ НАЗНАЧАВАНЕ . Бройките на младшите съдии трябва да се "надписват" и да има "листа на чакащите" за назначаване . Какъв е проблемът младши съдия да няма място и да поработи нещо друго година или две ? И сега има младши съдии , които отказват назначаване и преминават в адвокатурата или заминават за чужбина . Системата трябва да има "буфер" от правоспособни съдии , които да могат винаги да постъпят и да започнат работа . И съдиите са живи хора - напускат , разболяват се , излизат по майчинство , пенсионират се . Не може от напускане на един съдия винаги да настава трагедия и да се оголват малки съдилища . Ето тази госпожица от Пещера - да ходи в София или на майната си . За мястото й трябва да чакат хора от Пловдив или Пазарджик и да ги назначат веднага . Опитите да се "изчислят точно" бройките да районни съдии винаги ще водят до проблеми.

 5. 3
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 2
  Сергей Бубка | нерегистриран
  20
  -25

  Явно и тоя малък началник следвайки примера на Великия комбинатор Влахов се надява да го качат от районно на ниво ВКС, а после и КС ако лае достатъчно силно и упорито!Личният пример в овчарския скок е видимо заразителен, но е много важно и пръта Кой ти го е дал, а и уменията на овчаря!

 7. 1
  Марко | нерегистриран
  31
  -8

  Прав си е човека.

  Щом някой иска да се мести в СРС или на друго място да го прави чрез конкурс за преместване или за заемане на открит щат,а не заедно с щата да е командирован и останалите му колеги да се търсят с работа.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.