Командировани съдии пазят с жив щит шефовете на градския съд


Командировани съдии в Софийския градски съд (СГС) са обградили като жив щит ръководството на институцията заради течащата там проверка, научи в понеделник Mediapool от свои източници. Вече една седмица група от 12 членове на Висшия съдебен съвет проверяват работата на шефката на съда Владимира Янева и нейния управленски екип начело с Богдана Желявска, която отговаряше пряко за случайното разпределение на делата.

Напрежението около СГС ескалира заради съмненията около случайното разпределение на делото "КТБ". Ръководството все още не е дало някакво логично обяснение, което да разсее съмненията, че е имало опит за манипулиране на избора на съдия.

После се стигна до т.нар. скандал с "гнилите ябълки", оповестен от френския посланик Ксавие дьо Кабан. Дипломатът говори за опит за кражба на две фирми на френски инвеститор чрез съдия Румяна Ченалова от СГС и синдика Панайот Велков. Към момента и двамата са отстранени от позициите си. Очаква се случаят да попадне в доклада на Европейската комисия.

Тези два казуса предизвикаха и бунт на недоволство сред столичните съдии. Близо 70 магистрати от столицата поискаха Висшият съдебен съвет да поеме своята отговорност за случилото се, както и да потърси обяснение от ръководството на СГС. Това накара кадровиците на Темида все пак да проверят как се е ръководил градският съд през последните години.

При срещите си със съдии в СГС членовете на съдебния съвет са се сблъскали с интересна зависимост. Мнозинството от редовите съдии, включително тези, които не членуват в съдийски организации, свободно са споделяли за проблемите на градския съд.

Основната защита на ръководството е била проведена в петък от десетина магистрати, които работят в СГС като командировани. Те са обяснили, че недоумяват от какво бунтовниците в съда са недоволни, как те развалят атмосферата на работа и че ръководството си върши работата добре.

Командированите съдии са силно зависими от ръководството на съда, защото работят в него по благоволение му. Командировката може да бъде прекратена във всеки момент и те да бъдат върнати в съдилищата, откъдето са дошли. В общия случай става дума за много по-тежки работни места в Софийския районен съд или съдилища от по-ниски нива извън София.

Братът на Бербатов отново с присъда за дрога

Предишна новина

Темида гълта 1 млн. лв. годишно за експертизи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.