Командирът на ВВС два пъти е отказал на КПКОНПИ документи за проверката срещу първата дама Десислава Радева

Командирът на ВВС два пъти е отказал на КПКОНПИ документи за проверката срещу първата дама Десислава Радева
Ген. Цанко Стойков, командир на ВВС

Антикорупционната комисия разпространи две писма, получени до нея от командира на ВВС, в периода на провеждащата се проверка срещу президентската съпруга Десислава Радева, с които ген. Цанко Стойков отказва да предостави искани от органа документи. С това Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) опроверга разпространения в петък от Министерството на отбраната доклад на началника на отбраната ген. Андрей Боцев, в който бе посочено, че подчиненият му ген. Стойков е предоставил на Антикорупционната комисия всички изискани документи в срок.

На 30 януари военният министър Красимир Каракачанов възложи на ген. Боцев проверка дали ген. Цанко Стойков е дал всички документи, поискани от КПКОНПИ за съпругата на президента Десислава Радева. Проверката трябваше да даде яснота какво точно е искала Комисията във връзка с назначението на Радева като пиар на ВВС и дали генералът е укрил документи. Подобни съмнения се появиха, след като дни по-рано от прокуратурата разпространиха аудио записи от приложени спрямо ген. Стайков СРС-та, в които се предполага, че той разговаря с президента Румен Радев как да процедира и кои документи, свързани със съпругата му Десислава, да предостави на КПКОНПИ. Писмата, разпространени сега от КПКОНПИ, на практика потвърждават изнесеното в разговорите между ген. Цанко Стайков и (евентуално) държавния глава Румен Радев, че не всички документи около назначаването на Десислава Радева са били предоставени.

Проверката на ген. Боцев приключи този петък, а в нея не бяха констатирани нарушения. В доклада от инспекцията бе посочено, че пpeз aпpил минaлaтa гoдинa Aнтиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия e изпpaтилa шecт пиcмa за пpoвepĸaтa, свързана с евентуални нapyшeния oт cтpaнa нa Pyмeн Paдeв, в качеството му на командира на ВВС, при назначаването Дecиcлaвa Paдeвa като ПР на институцията. Спроед проверката на ген. Боцев, Цaнĸo Cтoйĸoв e пpeдaл дoĸyмeнтитe в cpoĸ, a в cpeдaтa нa мaй Aнтиĸopyпциoннaтa ĸoмиcия e пoиcĸaлa дoпълнитeлни дoĸyмeнти, ĸoитo също ca били пpeдocтaвeни.

Документите от КПКОНПИ обаче опровергават този факт напълно, като разпространяват двете писма от ген. Стойков, с които се отказва предоставянето на изисканата допълнителна информация, като мотивите за това са – липса на законово основание те да бъдат изискани и изтичането на давностен срок.

В първото писмо, изпратено до КПКОНПИ от ген. Стойков на 10 май 2019 г., се посочва, че "исканата информация е свързана с дейността на о.р. генерал-майор Румен Радев като командир на Военновъздушните сили за минал период от време, което не кореспондира с целта на ЗПКОНПИ по отношение на установяване на конфликт на интереси. Въз основа на гореизложеното, не е налице правно основание за предоставяне на тази информация по ЗПКОНПИ".

Във второто писмо, изпратено до Антикорупционния орган на 27 май 2019 година пък се казва: "видно е, че Командването на Военновъздушните сили не е надлежния орган за предоставяне на исканата информация за о.р. генерал-мсайор Румен Радев. По отношение на г-жа Десислава Генчева, същата не попада в хипотезата на чл. 6 от ЗПКОНПИ. "Също така, при установяване на конфликт на интереси с влязъл в сила акт, съгласно чл. 80 от ЗПКОНПИ, е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. В конкретния случай, о.р. генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността "Командир на ВВС" и от военна служба, считано от 16.08.2016 г., т.е. исканата информация няма конститутивен характер, същата по никакъв начин няма да доведе до промяна в публичния статус на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева, както и не би могла да послужи за зашита съгласно целта на закона (чл.2 ЗПКОНПИ)".

Ген. Стойков мотивира отказа си да предостави исканата от КПКОНПИ информация и с това, че "о.р. генерал-майор Румен Радев е освободен от длъжността "Командир на ВВС" и от военна служба, считано от 16.08.2016 г. правната възможност на Комисията да упражни предоставената й със закона правомощие по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев е за периода от 22.04.2016 г. (т.к. датата на писмата с искане за предоставяне на информация е 22.04.2019 г.) до 16.08.2016 г. Изтичането на тригодишния давностен срок се явява процесуална пречка за разглеждане на постъпил сигнал и/или решение на Комисията за образуване/прекратяване на производството за конфликт на интереси по отношение на о.р. генерал-майор Румен Радев и г-жа Десислава Генчева".

Втори дубъл – Явор Бахаров пак пиян зад волана

Предишна новина

Затворът не трябва да бъде универсална наказателна мярка

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  ДАНЪКОПЛАТЕЦ | нерегистриран
  4
  -1

  За далаверите на др. Радев, в полза на др. Генчева (по онова време), няма давностен срок. Независимо от поста, всеки е длъжен да спазва законите на РБ.пРезидентът направи достатъчно гафове, уронващи авторитетът на президентската институция и държавата. Някой да каже,чул ли е за някакви подвизи на тъй нар."натовски генерал", по времето му на шеф във ВВС? Така и прикри пред цял бг народ за участието на Решетников и К. Импексова, кой е финансирал предизборната му кампания? Прикри катастрофата на баща си, подкупите от емира с часовници "Ролекс" и пари на ръка в евро(колко ли е получил Радрв), прикрива назначенията на близки и познати, за летището, за изискването му на секретни документи от военното м-во, използването на НСО, като частни шофьори на Деса, за катастрофата с шофьорката и все той прав. ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ, КОЕТО РАБОТИ ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕДИ И ИЗЛАГА Б-Я? Същото се отнася и за настоящият шеф на ВВС.Всеки трябва да понесе отговорността за прикриване на нарушения, възползвали се от длъжността си и държавните средства. ГЕШЕВ ДА ОБРАЗУВА ДП!

 2. 6
  ДАНС | нерегистриран
  14
  -3

  Закона по никакъв начин не урежда статута на двойките живеещи на семейни начала , уреден е статута само на децата ,ако имат такива. Следователно те са си никакви !

  И не разбирам ,какви са тези искания в имотните декларации относно такива двойки ,след като по закон са си никакви ?! Някой може ли да ми посочи поне една жена ,призната за съпруга само от съвместно съжителство ,такава няма ,ако ще и 5 деца да е родила ! Та ни Генчева ,ни коя да е с този статут има ангажимент към съответния мъж и обратно ! Престанете с глупостите !

 3. 5
  | нерегистриран
  17
  -2

  Според комисията в изпратения по електронен път сигнал срещу Радев не са се съдържали данни за нарушение на отменения Закон за предотвратяване и установяване на конфликт на интерес. От КПКОНПИ отбелязват още, че твърденията в сигнала касаят правни действия - сключване на договори за наем и договор за покупко-продажба на недвижими имоти, извършени от Румен Радев в качеството му на физическо лице, участник в гражданскоправния оборот, а не като лице, заемащо публична длъжност. Както и че не е налице свързаност между Радев и Десислава Генчева преди датата на сключване на гражданския брак. Копирано от standartnews.com  Т.е. не са свързани лица, явно- фактически съжителстващи на един адрес, примерно или с общи деца, примерно.Как това установяване би се променило от данните, които МО не е предоставило,правилно или не,в хода на проверката, аз не мога да си представя.

 4. 4
  RRR | нерегистриран
  17
  -1

  Истината в последно време не е изгодна за много от парвенютата с власт, особено в съдебната система.

 5. 3
  lion | нерегистриран
  23
  -1
  До коментар #1 от "закона повелява | нерегистриран":
  За далаверите извършени в полза на другарката Генчева няма давностен срок.Всеки тряббва да понесе своето наказание без значение каква длъжност заема ,щщтом е заобиколил закона.

  Не е лошо до публикувате копие и от окончателното решение на КПКОНПИ да откаже да образува проверка поради изтекла давност, а не да се ограничавате само до отговорите на шефа на ВВС. Дайте по-нашироко, не се стискайте

 6. 2
  За тези | нерегистриран
  24
  -4

  За тези, които нямат затруднения в четенето с разбиране, е видно, че всъщност КПКОНПИ е потвърдила, че не е имало основание за извършване на проверката. За читателите на ПИК и Блиц това е трудно да бъде разбрано.

 7. 1
  закона повелява | нерегистриран
  13
  -20

  За далаверите извършени в полза на другарката Генчева няма давностен срок.Всеки тряббва да понесе своето наказание без значение каква длъжност заема ,щщтом е заобиколил закона.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.