Комисия на ВСС отказва дисциплинарка срещу Петьо Петров

Комисия на ВСС отказва дисциплинарка срещу Петьо Петров

Комисията по дисциплинарни производства (КДП) на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес е отхвърлила предложението на петима членове на съвета за образуване на дисциплинарка срещу следователя Петьо Петров, научи "Правен свят". Мотивът - била изтекла давността за търсене на отговорност на Петров по казуса "Цонев, Сантиров, Попов". Дали решението на комисията ще бъде прието от целия състав на ВСС, ще стане ясно на някое от следващите заседания на съвета.

Предложението на петимата съдебни кадровици за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров е било внесено преди повече от 10 дни, става ясно от протокол от заседание на ресорната комисия от 17 март, установи проверка на "Правен свят". 

От Висшия съдебен съвет обаче отказаха да дадат официално информация за днешното решение на комисията. Заявиха, че протоколите се публикуват на сайта на ВСС, след като бъдат подписани от председателя на комисията Васил Петров. Що се отнася до имената на вносителите на предложението, от ВСС отговориха, че тази информация можем да получим от регистъра на КДП, намиращ се също на сайта на съвета. От комисията обаче забравят да уточнят, че имената се публикуват едва след образуване на дисциплинарно производство, а такова засега няма. "Правен свят" обаче научи, че петимата вносители са Румен Боев, Димитър Узунов, Калин Калпакчиев, Елка Атанасова и Соня Найденова.

Те искат наказание за Петров във връзка с решението на Върховния касационен съд по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров. В него ВКС в прав текст казва, че следователят Петров е осъществил провокация към подкуп. Върховните магистрати дори написаха, че делото "Цонев, Сантиров, Попов" е емблематичен пример за провокация към подкуп, инсценирана и проведена от следователя Петьо Петров.

Цонев, Сантиров и Попов бяха арестувани на 1 април 2010 г. и обвинени в предлагане на подкуп на следователя Петров, за да "смачка" разследване срещу неизвестен извършител от министерство на отбраната за закупуване на военната комуникационна система "Странджа 2".

По време на делото в Софийския градски съд бяха прожектирани записи от СРС на срещи на Петьо Петров със Сантиров и Попов. От тях ставаше ясно, че не подсъдимите, а следователят е бил активната страна при осъществяване на престъплението. Това бе отбелязано в мотивите и на трите съдебни инстанции към оправдателните присъди на тримата.

"Внимателният прочит на мотивите на въззивната инстанция разкрива картината на емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на св. П. П. (б.а. Петьо Петров) под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение. Твърденията в протеста, че при изграждане на изводите за проявена от св. П. П. провокация въззивният съд превратно е оценявал или игнорирал съдържанието на доказателствените средства, са крайно неиздържани и несъответни на действителното положение и доказателствения анализ, направен от САС", се казва в решението на състава на ВКС с председател Татяна Кънчева, докладчик Биляна Чочева и Юрий Кръстев. Съставът прави много подробен и аргументиран анализ защо смята, че е осъществена провокация към подкуп.

Веднага след решението на ВКС Петьо Петров подаде оставка като шеф на следствения отдел към СГП. Същевременно поиска прокуратурата да извърши пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на всички длъжностни лица от всички посочени в решението на ВКС институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към момента на разследването.

Такава проверка започна, но на 5 март 2015 г. на заседание на ВСС беше внесена молба на Петров за освобождаването му от длъжност като следовател. На същото заседание главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че се извършва проверка за провокация към подкуп, снети са обяснения от Петров, както и от служителите на МВР, ДАНС и прокуратурата, които към онзи момент са участвали в планирането и осъществяването на разследването. Не били снети обяснения само от бившия зам.-главен прокурор Бойко Найденов.

Цацаров обаче призова колегите си от ВСС да подкрепят молбата за напускане на Петров, защото "прокуратурата и системата има интерес това лице да не работи" в държавното обвинение. Въпреки това, оставката на Петров не бе одобрена. За напускането му гласуваха 12 от членовете на съвета, четирима бяха "против" и двама се въздържаха.

След това обсъждане, петима членове на съвета са изготвили предложението за образуване на дисциплинарка срещу Петьо Петров като мотивите им са свързани с поведението му по делото "Цонев, Сантиров, Попов".

На свое заседание на 17 март Комисията по дисциплинарни производства е отложила обсъждането на предложението за днешното си заседание, защото най-напред е трябвало да се прецени "от кой момент са оповестени публично материалите" по случая на следователя Петров. Спорът е бил дали давността за образуване на дисциплинарка срещу него започва да тече от оповестяването на окончателното решение на ВКС за "Цонев, Сантиров, Попов" на 3 февруари 2015 г. или от първите медийни публикации за провокация към подкуп по делото от 2010 г.

Днес комисията е взела решение, че дисциплинарка не трябва да се образува, защото е изтекла давността. КДП приема, че информацията за действията на Петьо Петров е станала достояние на широк кръг от хора още при публикуването ѝ в медиите през 2010 г. Това становище буди недоумение, защото, въпреки изнесеното вмедиите, съдът можеше да реши, че в случая няма провокация към подкуп. Затова, според юристи, давностният срок тече от 3 февруари 2015 г. – когато ВКС окончателно обяви, че именно следователят опитал да вкара Цонев, Сантиров и Попов в корупционна схема.  

Още по темата

Иван Искров, управител на БНБ пред комисията за КТБ

Предишна новина

Съдят англичанин, пуснал дрон над мач на "Лудогорец"

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  ... | нерегистриран
  12
  -1

  Достатъчно е да видим срещу кого образуваха и срещу кого не образуваха дисциплинарни производства, за да стане ясно кой е обслужвал наред с определени лица от ВСС корпоративни интереси.Срамно е да гледаме как се усуква ВСС когато трябва да спаси някого и колко светкавично действува когато е получил команда "Да се удари!"

 2. 9
  ... | нерегистриран
  9
  -2

  Достатъчно е да видим срещу кого образуваха и срещу кого не образуваха дисциплинарни производства, за да стане ясно кой е обслужвал наред с определени лица от ВСС корпоративни интереси.Срамно е да гледаме как се усуква ВСС когато трябва да спаси някого и колко светкавично действува когато е получил команда "Да се удари!"

 3. 8
  така ще е докато не се променят кардинално конституцията и законите | нерегистриран
  3
  -1

  Основните прийоми на корумпираните магистрати, когато следва да оневинят свой събрат прогнил магистрат: или се бавят за да изтече давност; или се правят на тъпи и съзнателно допускат явни грешки в процедурата, които после да гарантират падането на наказанието при обжалване пред съд; или се правят на слепи и невиждащи фактите за извършените нарушения и престъпления! И така ще е докато не се променят кардинално конституцията и законите! |Мафията ще управлява съдебната система, а от там и цяла България! Корупционната зараза и натрупаните мръсни пари ще заразят и останалите държави от ЕС. А през това време мафиотите магистрати ще си лапат ежемесечно тлъстите заплати, ще се ползват от множеството незаслужени аванти и ще получават подкупи за да раздават вонлясалото си и гранясало "правосъдие" над българския народ.

 4. 7
  EURO | нерегистриран
  22
  0

  Този ВСС се отчита пред възпитаника на ЮЗУ-КОЙ.Бай Васил-тъстът- е в ролята на Big brother,а Неясен Тодоров следи за етиката и спазването на социалистическия морал.В случая тази "етична" комисия е копие на циганското мешере-позволяват да се краде,но при условие,че се отчитат,където трябва.В противен случай следват санкции,пак според правилата на мешерето.

 5. 6
  ************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 5
  | нерегистриран
  6
  -4

  До коментар [#1] от "по имената ще ги познаете":  До коментар [#3] от "кой е с №10 на гърба":  Някои се изживяват на селекционери,но да видим какъв е техния принос за авторитета на съдебната власт?!

 7. 4
  | нерегистриран
  8
  -1

  Ако някой е от отбора на свидетелите, ще го преглътнем, но да не е от отбора на лъжесвидетелите. В този отбор имало и посредник за даване на подкуп, на който когато това му се напомни пред телевизионната аудитория, губи дар слово. В този отбор комуникират основно с мучене, любим безсловесен похват на този, който им натиска бутоните и им плаща без данъчно облагане.

 8. 3
  кой е с №10 на гърба | нерегистриран
  25
  -1

  До коментар [#2]. Изобщо не важи същото за вносителите на предложението. Същото важи за предложеният за наказание, известен с красноречивия прякор Еврото. Той си е в един отбор, този на свидетелите с Ясен Тодоров. В един отбор е и с Итова, Георгиева, Петров и Петкова, всичките с фланелки с №10.

 9. 2
  | нерегистриран
  13
  -10

  До коментар [#1] от "по имената ще ги познаете"

  Същото важи и за вносителите-евтини изпълнители на нехигиенични поръчки!

 10. 1
  по имената ще ги познаете | нерегистриран
  37
  -2

  В тази комисия освен "тъстът" са Милка Итова,Ясен Тодоров, Светла Петкова, Галя Георгиева. Все отбор юнаци, успели да сведат престижа на съдебната власт до нулата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.