Комисията по петициите ще чуе мнението на ВСС за нарушенията на правата на потребителите

Комисията по петициите ще чуе мнението на ВСС за нарушенията на правата на потребителите

Комисията по петициите към Европейския парламент (ЕП), чийто представители идват в България на проверка между 24-26 февруари 2020 г. във връзка с наказателна процедура срещу страната ни за нарушения на европейското право, свързани със защита на правата на потребителите в заповедното и изпълнителното производство, все пак ще чуе мнението на съдебната власт в лицето на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Това става ясно от доклад на Христина Тодорова – директор на дирекция "Международна дейност и протокол" в АВСС, който Съдийската колегия на ВСС ще обсъди идния вторник. В него се съдържа информация за това, че от Комисията към ЕП вече предвиждат среща с представители на кадровия орган, като предложените дата и час са 26 февруари 2020 г., от 11:30 ч. в сградата на Бюрото на Европейския парламент в София.

Както "Правен свят" писа, процедурата срещу България е стартирана въз основа на жалби, подадени през 2014г. от български граждани до Европейския парламент. В две публични заседания на Комисията по петициите в ЕП подадените петиции са обсъдени и са намерени за основателни, поради което е взето решение за извършване на цялостна проверка.

В програмата на Комисията бяха предвидени всякакви срещи с представители на изпълнителната власт и други субекти, като Министерството на правосъдието, Министерството на икономиката, представители на БНБ и омбудсмана, но така със съдии и членове на ВСС, които имат най-преки впечатления във връзка със заповедното и изпълнителното производство, не беше планувана.

По тази причина на 21 януари Съдийската колегия реши да изпрати писмо до председателя на Комисията по петициите Долорес Монсерат, с копие до Давид Сасоли - председател на Европейския парламент, за да пожелае среща с нейни представители и такива от съдилищата в рамките на проверката. Сред аргументите на кадровиците да изпратят писмото бе и този, че  представителите на Комисията по петициите вероятно смятат, че определената среща с Министерство на правосъдието е достатъчна, без да държат сметка за това, че докато в една част от държавите членки правосъдното ведомство е част от съдебната система, то в България това не е така и съответно то представлява само изпълнителната, но не и съдебната власт.

Идеята за писмото бе приета почти единодушно от кадровиците, като изненада се оказа единствено отрицателния вот а председателя на Върховния касационен  съд (ВКС) Лозан Панов. По неясни причини той остро възрази срещу молбата за среща на Комисията с представители на съда и ВСС, като посочи, че щом в програмата на посещението не фигурират такива срещи, то явно те са нежелани. В противоречие със задълженията си като председател на Съдийската колегия той дори демонстративно отказа да подпише писмото.

И без неговото съгласие обаче останалите членове на Колегия отправиха молбата си до Комисията по петициите и ЕП, като отговорът е пристигнал на 24 януари 2020 г. на електронната поща на дирекция "Международна дейност и протокол". В писмо от Секретариата на Комисията се посочва, че делегацията, която идва у нас през февруари, желае да се срещне с представителите на ВСС.

Предстои Съдийската колегия да реши във вторник дали одобрява предложения от Комисията ден и час за осъществяване на разговорите.

Още по темата

Дело за делба на наследствен апартамент и лек автомобил продължило 18 години и 4 месеца

Предишна новина

Утежняват наказанията за непълнолетни убийци

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.