Комисията за конфискацията крие разходите си по делото "Цветан Василев"


Комисията за конфискация (КОНПИ) крие разходите, които е направила по делото за отнемане на имуществото на бившия банкер и шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

"Сега" попита КОНПИ по Закона за достъп до обществена информация какви разходи са направени във връзка с проверката на имуществото на Василеви - за копирни услуги и всякакви други плащания, освен заплатите на служителите. Председателят на комисията Пламен Георгиев отказа информацията с мотива, че става дума за търговска тайна.

"Всеки договор, по който страна е държавен орган, е публичен при надделяващ обществен интерес", коментира адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация". Той допълни, че законът за достъп до информация разглежда търговската тайна само като защита срещу нелоялна конкуренция.

При внасянето на иска за конфискация в съда Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 тона. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни Георгиев, който сега крие колко им е струвало това.

КОНПИ отказва информация и дали властите в Швейцария не са уважили искането й да бъдат наложени обезпечителни мерки върху имотите на Василеви там. Както и дали, ако КОНПИ дължи разноски на Швейцария, както твърди съпругата на бившия банкер Антоанета Василева, в какъв размер са те и дали са платени.

Георгиев не отговаря и дали има откази и от други държави и какви разноски се дължат на тях. Мотивите му са, че това е служебна тайна, която е защитена като класифицирана информация. Издаването й можело да доведе до "затрудняване на осъществяването на правата на държавата по бъдещото евентуално решение за отнемане. При даване на достъп до тази информация ще станат известни процесуалните действия на комисията и ще бъде нарушен принципът на равенство между страните", пише в отказа на Георгиев, който по принцип в интервюта охотно разказва за действията на комисията по казуса "Василев".

КОНТРА

Кашъмов обаче контрира, че Антоанета Василева вече е разпространила част от информацията. А по закон "органите са длъжни да съобщават информация, събрана или станала им известна при осъществяване на тяхната дейност, когато тази информация опровергава разпространена недостоверна информация, засягаща значими обществени интереси". Затова според адвоката, щом от КОНПИ не отговарят поне за Швейцария, те или не познават Закона за достъп до информация, или потвърждават изнесеното от Василева. Освен това както наказателното дело, така и гражданският процес за конфискацията, вече са в съда и предстои публичното им гледане.

ДЕЛАТА

Гражданският иск за конфискация беше внесен в съда през февруари м.г. Ответници по него освен Василев, съпругата му и дъщеря му, са и 24 свързани с него фирми, част от тях офшорни. Заради многото участници и размяната на книжа, включително и в чужбина, делото още не е насрочено от Софийския градски съд. Искът е за 2.2 млрд. лв. Обвинителният акт срещу Василев беше внесен от прокуратурата в съда през юли т.г. и делото още не е насрочено. Заедно с Василев на съд за източването на КТБ бяха дадени още 17 души.

Как се създават "по-специални" магистрати

Предишна новина

Служителите на КОС отиват на изпит за грамотност

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Славина | нерегистриран
  0
  -2

  Всъщност това какви са разходите на комисията няма никакво значение. Ако успеят да върнат на държавата и респективно на вложителите в КТБ онези 2 млрд. лева, които установиха като придобито имущество от Цветан Василев с крадените пари от КТБ. Мисля, че тогава никой няма да им гледа разходите. Към момента обаче законовите процедури са толкова тромави и лесно манипулируеми, че шансовете са почти нулеви.

 2. 3
  Рико | нерегистриран
  0
  0

  Е, все не са 4 милиарда...

 3. 2
  Ангелов | нерегистриран
  0
  -2

  Като не могат да докарат от Сърбия Василев и семейството му поне да им конфискуват всичко до последната стотинка. Ясно е, че това което Василеви притежават е купувано с крадените пари от КТБ.

 4. 1
  Петър | нерегистриран
  0
  -2

  Каквито и да са разходите, важното е да приберат незаконно придобитите милиарди от Василев!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.