Комплексите на адвокат Илиан Василев

Комплексите на адвокат Илиан Василев
Адвокат Илиан Василев, факсимиле:в-к "Монитор"

През отминалата седмица отново станахме свидетели на това как представители на адвокатската професия попълват своите дефицити от съдебната зала с шумни акции по медиите. Адвокат Илиан Василев реши да защитава поредния си клиент, изправен пред правосъдието, не пред съдебния състав, а чрез журналистически похвати, където фактите далеч по-лесно могат да бъдат изкривени, а действителността манипулирана. Целта е повече от прозрачна – първоначално чрез отворено писмо, а после и чрез неделно интервю, защитникът на задържания за търговия с опасни отпадъци бизнесмен Атанас Бобоков пробва да настрои общественото мнение в негова полза в навечерието на разглеждането от Апелативния специализиран наказателен съд на искането на държавното обвинение за постоянен арест на обвиняемия.

Ако си мислите, че Илиан Василев е много загрижен за инвеститорите у нас, чиито бизнеси държавата „отнемала“ през органите на специализираното правосъдие, то значи сте станали жертва на спекулата с истината. Василев е загрижен единствено за съдбата на своя клиент и за своя хонорар, който обаче явно трудно се заработва в съдебната зала. Заради това на помощ идват удобните медии, които безкритично мултиплицират нечии писания, стига да са насочени срещу враговете на собствениците им. А както добре знаем, много издатели у нас са клиенти на правосъдието. За да бъде по-сигурно, че извънсъдебната адвокатска пледоария ще стигне до по-голяма аудитория, е достатъчно да се уреди и едно интервю с „папагалски въпроси“ пред някой телевизионен нарцис, каквито в превърналата се в трибуна за обвиняеми олигарси бТВ има в изобилие.

Какво постигна медийната активност на Илиан Василев? Успя да прикрие от обществото факта, че клиентът му Атанас Бобоков е оставен в ареста от Специализирания наказателен съд и на базата на показания на доскорошен негов дългогодишен служител, който разкрива в открито съдебно заседание цялата схема с търговията с опасни отпадъци и участието в това на висши представители от Министерството на околната среда и водите. На заден план остава и друг съществен факт – далаверата с т.нар. „боклук от Италия“ е обект на съвместно разследване между българските и италианските прокурори за борба с мафията. Тези и много други още доказателства обаче ги има в материалите по делото, заради това Василев изпреварващо залива медиите с манипулации. Така обаче не помага на клиента си, който би трябвало да се замисли доколко тази тактика на защитата му носи ползи или по-скоро вреди.

Както във всяка една професионална сфера, така и в адвокатурата, има представители, които с поведението си нанасят непоправими щети на имиджа и доверието в гилдията. Със сигурност, ако не за друго, то адвокат Илиан Василев може да се бори за титлата най-санкциониран заради невъздържано поведение адвокат в съдебна зала. Проблемът е, че това му поведение не прави изключение и в изявите му пред медиите, а по този начин нанася непоправими щети върху общественото доверие към цялата адвокатска професия. Типичен пример за това е интервюто му за бТВ от неделя вечер. Пред празния поглед на водещия Светослав Иванов, който и представа си няма от право и наказателно производство, Василев затрупа с помия прокуратурата и по просташки начин се нахвърли срещу говорителката на главния прокурор. Всъщност, при Илиан Василев това не е прецедент, а по-скоро рецидив. Преди време така обиждаше и съдийка от АСНС във връзка с други свои клиенти – фамилията Ветко и Маринела Арабаджиеви. Това обаче говори единствено за комплексите на един представител на „силния пол“, който мазно ласкае премиера Борисов и депутата Пеевски, докато в същото време сексистки атакува прокурор Милева. Всичко това говори и за нещо много по-тъжно – за екзистенциален дефицит на елементарно възпитание у Илиан Василев. Опитите на адвоката да изкара жертва Атанас Бобоков в неделната вечер приличаха по-скоро на последните напъни, с които прясно уловена риба се опитва да се отскубне от кукичката на въдицата на опитен рибар и да се върне във водата. Едва ли съдът ще прояви снизхождение заради клоунадата на разхайтения адвокат, уронващ престижа на цялата адвокатура с обидните си квалификации по адрес на прокуратурата. Заслуга за недостойното поведение, демонстрирано от представител на адвокатурата, има и удобния Светослав Иванов, който за втори път в последните години обслужва медийно истерията на Илиан Василев. И точно в това е проблемът, защото истинският журналист не трябва да е пасивен, особено, когато в предишното  интервю същия събеседник е пуснал бисера, че издирваните му клиенти искали много да се приберат, но ги хванало задръстването на граница. Въпросните клиенти – фамилията Арабаджиеви, не си дойдоха, но бяха върнати с белезници от същата тази прокуратура, която Василев не спира да обижда, нищо, че някога в миналото е бил част от нея. Но това само издава тежките му комплекси.

А те никак не са малко. Забелязва се, че напоследък Илиан Василев се изнервя от твърденията, че като съдия преди повече от 20 години е оправдал Кръстника на българската мафия – Иво Карамански. Прав е Василев да недоволства, защото не е оправдавал Карамански за нахлуването в софийското казино „Бедни-богати“. През пролетта на 1996 г. Василев е бил докладчик по делото, което е прекратено през м. ноември същата година, но от състав на Софийския градски съд, в който той не участва. Странно е, че едва през 2020 г. Василев вижда проблем в тази му „свързаност“ с Карамански, защото тя изобщо не е от скоро. Още през 2007 г. във визитка към интервю с Илиан Василев е посочено, че като съдия е оправдал Карамански. В продължение на години това твърдение присъства в редица публикации, свързани с адвоката, без това да му пречи, а може би и защото той е имал изгода от тази своеобразна легенда. Друго си е сред криминогенните среди да ти се носи славата, че някога там, в тъмните години на Прехода, си помилвал Кръстника. Все пак клиентите на Илиан Василев, като Димитър Желязков-Очите, като един от участниците от групата на „Наглите“ и много други, известни с прякорите си, със сигурност са били впечатлени от този макар и неверен детайл от биографията на адвоката им. Защото Илиан Василев говори за принципи и истината, но дали някога би защитил жертва на престъпление?

Сотир Цацаров: Ако трябва да погледна Джок Полфрийман и да погледна родителите на убития, аз ще избера техните права

Предишна новина

Шефът на "Национална лотария": Не знам за сделка между Васил Божков и премиера

Следваща новина

Коментари

24 Коментара

 1. 27
  адвокат | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #19 от "Меченце | нерегистриран":
  Илиян Василев се държи като един самозабравил се простак. Аргументите на този афкатин са смес от обиди, презрително отношение и арогантност. Номерата му не минават в Спец-а и това му е трудно да преглътне.

  Работата на адвоката не е да виси по телевизионните студия и да дава интервюта наляво и надясно.Адвокатът трябва да си защитава клиента без излишни медийни фортификации.И да застане пред обектива на камерата след свършен в полза на клиента му процес,с влязло в сила решение или присъда.Другото е евтин пиар.

 2. 26
  Илиан Василев | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #23 от "Док Холидей | нерегистриран":
  Естествено, че сте прав за това, но за да ги има тези сийки се потрудиха доста двама едри мъже, за които Вие по неведоми за мен причичини се изказахте ласкаво.

  Как неведоми? Харесвам ги и това е по-силно от мен, как да го кажа по- ясно?

 3. 25
  | нерегистриран
  0
  -2
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  Изказа се ласкаво защото е мазник, който ругае и обижда редови съдии и прокурори,пък и адвокати, но обича едри властимащи мъже да му обръщат внимание и обгрижват. Тогава се чувства значим и важен.

  Не е това. Това би го правил някой конформист, но адвокат Василев е всичко друго но не и конформист. Нещо друго е, най-вероятно не толкова еднопластово. Както и да е, сийките са симптом на синдрома " тримата дебелаци". И това е ясно. Да посочваш един симптом на една болест и да казваш, че е проблем, но да обясняваш, че тази болест може да е полезна за здравето ти, те прави лекар на който болните не вярват. Повече няма да пиша.

 4. 24
  | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #23 от "Док Холидей | нерегистриран":
  Естествено, че сте прав за това, но за да ги има тези сийки се потрудиха доста двама едри мъже, за които Вие по неведоми за мен причичини се изказахте ласкаво.

  Изказа се ласкаво защото е мазник, който ругае и обижда редови съдии и прокурори,пък и адвокати, но обича едри властимащи мъже да му обръщат внимание и обгрижват. Тогава се чувства значим и важен.

 5. 23
  Док Холидей | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #22 от "Илиан Василев | нерегистриран":
  Проблемът не е в Сийка,а в това че такива сийки стават прокурори във ВКП на два петъка служба и без нито един обвинителен акт.Но ако на данъкоплатците това им харесва, очевидно проблемът е само мой.

  Естествено, че сте прав за това, но за да ги има тези сийки се потрудиха доста двама едри мъже, за които Вие по неведоми за мен причичини се изказахте ласкаво.

 6. 22
  Илиан Василев | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #13 от "Док Холидей | нерегистриран":
  Уважавам много адвокат Василев, но мисля, че не прави точен анализ.
  Да, за спец. прокуратурата е прав, така стоят нещата. Но нима Сийка говорителката е виновна нещата да са така??!! Нима това не е процес, целенасочено воден, така, че този орган да се превърне в това, което е в момента?!!

  Проблемът не е в Сийка,а в това че такива сийки стават прокурори във ВКП на два петъка служба и без нито един обвинителен акт.Но ако на данъкоплатците това им харесва, очевидно проблемът е само мой.

 7. 21
  Илиан Василев | нерегистриран
  3
  -2
  До коментар #19 от "Меченце | нерегистриран":
  Илиян Василев се държи като един самозабравил се простак. Аргументите на този афкатин са смес от обиди, презрително отношение и арогантност. Номерата му не минават в Спец-а и това му е трудно да преглътне.

  Приятно ми е, ти сигурно си меченцето от Емека. Ако имаш и друго име,покажи се от тоалетната чиния,докато не са пуснали водата.

 8. 20
  Кьоравото Гоче | нерегистриран
  2
  0

  В Спеца спеца е слепеца.

 9. 19
  Меченце | нерегистриран
  11
  -8

  Илиян Василев се държи като един самозабравил се простак. Аргументите на този афкатин са смес от обиди, презрително отношение и арогантност. Номерата му не минават в Спец-а и това му е трудно да преглътне.

 10. 15
  ? | нерегистриран
  7
  -4
  До коментар #12 от "Иван | нерегистриран":
  Всички знаем каква е истината за квалификацията и компетенцията на Сийка, и не е тайна за никого, как се е домогнала до заеманата от нея позиция. Колко стаж има в прокуратурата?

  Грешиш! За мен е тайна, ще ми кажеш ли?

 11. 14
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Прокуратура се пише с малка буква, когато не е първа дума в изречение. Също и главен прокурор

  Дребнаво, може би, уточнение. Длъжността"главен прокурор" или пък "министър", например, все пак има случаи, когато се пише с главна буква (с изключение на мястото й на дума, с която изречението започва)- при обръщение и адресиране.

  Извинявам се за спама!

 12. 13
  Док Холидей | нерегистриран
  4
  -9

  Уважавам много адвокат Василев, но мисля, че не прави точен анализ.
  Да, за спец. прокуратурата е прав, така стоят нещата. Но нима Сийка говорителката е виновна нещата да са така??!! Нима това не е процес, целенасочено воден, така, че този орган да се превърне в това, което е в момента?!!

 13. 12
  Иван | нерегистриран
  13
  -9

  Всички знаем каква е истината за квалификацията и компетенцията на Сийка, и не е тайна за никого, как се е домогнала до заеманата от нея позиция. Колко стаж има в прокуратурата?

 14. 11
  Чичо Митко | нерегистриран
  8
  -1

  Критиката е нещо много полезно. Пример за висок интелект е когато човек се вгледа и вслуша внимателно в нея. Във въпросния матерял и отговорът към него има по нещо и за двете страни. И помнете от лошото идва само лошо. Ругаенето и личните нападки са израз на силно безсилие. Дано силата на закона надделее над закона на силния!

 15. 10
  ДГД | нерегистриран
  14
  -23

  Той не е като тия адвокати дето укриват данъци. при него всичко е по банков път и е регистриран по ДДС и е платил огромни данъци. Браво друже. Ти се велик и най честен адвокат. Остави адвокатите да се развиват , не ги изкарвай укриватели на доходи. А между нас казано, личи ти ,че си от Перник,останал си само с едно вишо, и не си в курса Ангеле небесен , но продължавай напористо в същия дух. Както се казва, имаш знания, седни си ,слаб 2 !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.