Концепция за "борба с присъдите" в Европейския съд

Концепция за "борба с присъдите" в Европейския съд
Министърът на правосъдието Миглена Тачева

Концепция за преодоляване на осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу България бе изготвена от министерството на правосъдието и правни неправителствени организации. Проектът ще бъде разгледан на заседание на правителството в началото на 2009 година. Новината бе съобщена на конференция "Десет години  "Единен" Европейски съд по правата на човека", която бе открита от правосъдния министър Миглена Тачева.
Форумът е посветен на годишнината от започването на работата на съда като постоянен орган на Съвета на Европа. Организатор на събитието е фондация "Български адвокати за правата на човека".
Сред гостите бяха посланикът на Кралство Нидерландия у нас Вилем ван Ее, проф. Фрийд ван Хууф - преподавател по международно право и права на човека в Института по правата на човека в Утрехт, конституционни съдии, представители на държавни институции и неправителствени организации.
Установените от решенията и практиката на ЕСПЧ стандарти имат общоевропейско значение за правния ред и неминуемо трябва да са част от националното ни законодателство, каза Тачева при откриването.
За десетте години от утвърждаването си като постоянен орган ЕСПЧ се наложи като институция, която се възприема като инструмент за защита на човешките права и за реализиране целите на Европейската конвенция за защита правата на човека, както и като средство за възстановяване на нарушената справедливост, допълни правосъдният министър.
Тя каза още, че по дефиниция в правовата държава съдебната власт е призвана да налага и отстоява най-прогресивните европейски достижения по отношение на навременната справедливост, правата и свободите на гражданите. За развитието на едно демократично и правово гражданско общество голяма роля имат работещите охранителни органи, ефективна прокуратура, безпристрастен, справедлив и независим съд.
Според посланика на Кралство Нидерландия ЕСПЧ е уникален, защото всеки гражданин може да предприеме действия срещу държавата в защита на индивидуалните си права и свободи. Рядко минава месец, без Страсбург да отхвърли национални съдебни решения, около 45 000 дела ежегодно минават през съда, допълни дипломатът. Въпреки различията на страните си, всички ние говорим на уникалния език на споделените ценности и по тази причина няма двойни стандарти или две дефиниции за върховенството на закона, заключи посланикът.
"Европейският съд по правата на човека напътства живота на 800 милиона граждани, които са под юрисдикцията му. ЕСПЧ има капацитет за 1000-1500 присъди годишно, но бройката на жалбите годишно е към 45 000", обяви проф. Фрийд ван Хууф. В този контекст той подчерта завишените очаквания към националните съдилища и декларира подкрепата си за страната ни, която отдава се стреми да преодолее причините за присъдите в Европейския съд.

 


 

 


Делото срещу Чичибаба отложено

Предишна новина

Пребиха с чукове собственик на хотел във Варна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.