Концепцията на Стефан Петров: Ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще стане чисто политически орган

Концепцията на Стефан Петров: Ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт, ще стане чисто политически орган
Стефан Петров, кандидат за член на ВСС, снимка:БГЕСН

На интернет сайта на Висшия съдебен съвет (ВСС) са публикувани автобиографията на кандидата за изборен член на Прокурорската колегия – Стефан Петров – следовател от Националната следствена служба, мотивите и концепцията му за дейността на ВСС, документите за съответствие с изискванията на закона, както и декларация за несъвместимостта или за обстоятелства, които могат да доведат до частен интерес по смисъла на чл. 52 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

От мотивите на Петров става ясно, че той е приел номинацията на колегите си, за да „се чува гласът на следователите там, което да доведе до правилни кадрови и други решения за тях“.Освен това аз съм един от предложилите г-н Евгени Диков за член на ВСС, чийто мандат трябва да се довърши и съм съгласен с голяма част от концепцията, която предложи преди избора му“, пише кандидатът.

В своята концепция кандидатът просторно разглежда въпроса за независимостта на съдебната власт, като подчертава, че „трите власти са разделени, но това не значи, че те са абсолютно независими - между тях трябва да има сътрудничество и координация“. „Впрочем, такова е и разбирането на модерната правна теория. В противен случай, при крайното разделение между властите, или както се изразява в едно свое решение нашият Конституционен съд /Решение № 3 от 2003 г./ - когато има „китайска стена“ между тях - се стига до сепарация на властите“, казва Петров.

Относно шумните прокламации от страна на някои политически представители за извеждане на прокуратурата от съдебната система, кандидатът е категоричен, че това ще доведе до сериозни проблеми. „Ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт, това би било дълбоко погрешно. Това ще е едно чисто политическо решение, което ще навреди на основните конституционни принципи - принципът на правовата държава, на справедливостта и на разделението на властите. Ако прокуратурата премине към изпълнителната власт, или бъде извадена от съдебната власт под друга форма, това означава тя да се превърне в чисто политически орган, обвързан с политическата партия, която в даден момент управлява, т.е. прокуратурата ще бъде подчинена на титуляри на изпълнителната власт. Това би означавало още и поемането на други функции от страна на прокуратурата, предимно на изпълнително- разпоредителни, каквито са характерни за изпълнителната власт. Следователно, като краен резултат ще имаме положение, при което функцията на обвинението е част от управлението. А управлението, схванато в правно-догматичен смисъл, е политическа функция“, заявява следователят.

Стефан Петров отправя и някои критики към законодателството, от гледна точка на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) през годините, които се отнасят до конкурсните процедури. Според него, към момента конкурсите в системата водят до една субективна оценка, извършвана от ограничен брой магистрати, въз основа на минимален брой производства. „Питам се, дали не е дошло времето да се преосмислят процедурите за повишаване в длъжност и за преместване на магистратите. Знам, че този въпрос е от компетентността на Народното събрание, но не е зле да се постави на дискусия. Аз предлагам в съдебната система да има конкурси само на входа, а именно за младши магистрати и за първоначално назначаване в органите на съдебната власт. Повишаването в длъжност и преместването на магистрат да става по предложение на съответния административен ръководител на органа от съдебната власт до съответната колегия на ВСС. По този начин отговорността за повишаването в длъжност и за преместването на магистрат ще се носи от съответния административен ръководител и от колегията на ВСС. Предложенията на административните ръководители трябва да бъдат на основата на атестациите на магистратите и становищата на общите събрания на по-горните органи, където познават най-добре работата на предложените кандидати. По този начин ще се ускорят процедурите за повишаване и преместване на магистратите и изборът ще бъде основан на качествата и професионалната оценка за работата на магистратите въз основа на обективно познаване на цялостната му дейност“, пише в концепцията си Петров.

Цялата концепция на кандидата за член на ВСС може да прочетете ТУК.

Още по темата

Строг, вместо общ, режим за затворник, избягал от килията

Предишна новина

Фалшива новина за боядисани витражи в Съдебната палата възмути адвокати и магистрати

Следваща новина

Коментари

35 Коментара

 1. 35
  Помислете, моля | нерегистриран
  0
  0

  Разбирам гледната точка на хората, които имат очакване ПРБ да излезе от съдебната власт, но не разбирам гледната точка на адвокати, юристи и хора от МВР, които считат, че това ще е за добро.
  Първо, излизането на ПР ще донесе редица проблеми в правораздаването. Всички, които са учили нак процес знаят, че редица разпоредби ще останат без приложение, а други процедури ще се усложнят, а така следва и задължителна промяна на закона, като не сиг дали ще качествено сторено.
  Второ, ще бъде засегната независимостта. Ако си мислят определени люде, че така ще се ГАРАНТИРА такава, моля, напуснете университета, ако учите още, или се откажете трайно от юридическата професия. Вън от съдебната власт ПР ще бъде в зависимост от политически лица, длъжнистни лица от изпълнителната власт и олигарси, които се препитават със съдействието на двете групи по-горе.
  Трето, адвокатурата няма как да е в съдебната власт. Да, тя е независима и самостоятелна, но целта й е осигуряване на защита на лица, чието поведение е против ДЪРЖАВАТА, а ПР е част от държавата. Пише го ясно в закона, че има разделение на функциите. Опасенията ми за приближаване на адвокатурата към съд власт са подобни на тези, които са валидни и за излизането на ПР - адвокатурата ще почне да влияе пряко върху работата на съдебните органи.
  Четвърто, МВР е част от изпълнителната власт, нямаща общо с ПРБ. Жестоко е да се мисли, че ПРБ като част от МВР би била по-работеща, по-силна, по-ефикасна... за независима оставам без коментар.
  Пето, след генералната реформа, която не следва да се случва, действително ПРБ ще се напълни с лица, които са некомпетентни и които имат милиционерско мислене. Последното, видно от коментарите, притеснява някои лица, но всъщност ще бъде десетки хиляди пъти по-зле, ако има реформа. Чисто смислово реформа се прави за да подобри нещата. Тук по-скоро ми изглежда да се осакати един модел, които работи, за да може да се контролира по лесно.
  От кого?
  Оставам на въображението на мечтателите, които искат промяна.
  Последно искам да посоча, че тук дебат няма, защото, чисто обективно, аргументите на желаещите промяна, са неясни, неточни, непълни, и най-вече - липсва в тях съзнателен разум. За сметка на това злобата е жизненият елемент в такива изказвания.
  Бъдете здрави!

 2. 34
  | нерегистриран
  2
  0

  Колега, колко пъти посетихте окръжните отдели, за да се запознаете с проблемите на обикновените следователи, или от София ви се струва, че всичко е наред? По десет пъти се връщат дела с безумни указания, които се изпълняват, докладват се предявяват се и после, пак се връщат на разследващия, понеже прокурорът е на обяд с колежките и не му се чете, но кой да ни помогне.Големия брат от НСлС е зает с участие в комисии.Браво ,честито да си жив и здрав! Успех с конкурентите за мястото!!!

 3. 33
  не, не и не | нерегистриран
  4
  0

  За този кандидат няма да гласувам. Концепцията му е изцяло да се увеличат привилегиите на НСЛС. Колко били натоварени! По 20 души били изключвани за конкурсни комисии ежегодно и не участвали в случайното разпределение. Че защо не се включат следователите от ОСлС в тези комисии? Прокурори и съдии от районно ниво могат да вземат участие в комисии за младши прокурори и съдии, а следователи от ОСлО не може!!!! Защо ли? Защото се вземат по едни пет шест хиляди лева за двадесет дневно участие в комисия, до като трае изпитът! Това е привилегия на НСлС!
  Да вземат делата по престъпления извършени в чужбина, а данъчните да са в ОСлС. Какви са престъпленията извършени в чужбина, каква име е фактическата и правна сложност и колко са? Да се освободи НСлС от обемните данъчни дела!!!!
  Благодаря за тази загриженост! Нека се гласува компетентност за следователите, но не за сметка на ОСлС да се дават допълнителни привилегии на НСлС, достатъчни са имл

 4. 32
  г | нерегистриран
  7
  -6
  До коментар #31 от "Мрън-мрън | нерегистриран":
  Колкото и да не им се иска на повечето прокурори, рано или по-късно прокуратурата ще отиде там, където ѝ е мястото - в МВР. Разследващите полицаи зависими ли са, като са подчинени на началника на районното управление? Прокурорите независими ли са, като са подчинени на по-горе стоящия прокурор? Колко от прокурорите извършват действия по разследването, което е възможност според закона, а после упрекват полицаите, че не събрали доказателствата, както трябва. Да отиват в полицията и да започват да работят!

  Хаха, абсурдни вопли на полицията. Вас кой Ви е питал сега, какво общо изобщо имате с въпроса.

 5. 31
  Мрън-мрън | нерегистриран
  8
  -4

  Колкото и да не им се иска на повечето прокурори, рано или по-късно прокуратурата ще отиде там, където ѝ е мястото - в МВР. Разследващите полицаи зависими ли са, като са подчинени на началника на районното управление? Прокурорите независими ли са, като са подчинени на по-горе стоящия прокурор? Колко от прокурорите извършват действия по разследването, което е възможност според закона, а после упрекват полицаите, че не събрали доказателствата, както трябва. Да отиват в полицията и да започват да работят!

 6. 30
  Хубаво бре 29 ти | нерегистриран
  3
  -4

  Хубаво се аргументираш кото ползваш странична литература Какво имам изпредвид когато казвам Литература Защото 29 ти само до преди месеци великия Барни Ръбъл се беше изтъпанил със своя литературна творба Наричайки я Проект за нова конституция Отиде си неразбран горкия дори и от ментора си Остана му само партизанското име Барни Ръбъл Та и тази литературна творба на която се позоваваш за да ни осветлиш и разберем колко сме прости си е една компромисна литературна творба същита от предците на Барни Ръбъл А когато в една литературна творба има компромиси си остава литературна творба а не както ти се опитваш да ни убеждаваш че туй е Конституцията ни Ти добре подкования би ли ни осветлил защо имаме Конституционен съд една никому ненужна паразитна структура И най вече за годините от както съществува тази литературна творба колко пъти по нейното съдържание са се пройзнасяли литературните критици от тъй наречения Конституционен съд Светая светих на българската литературна критична мисъл След тези критични публикаций какво е останало като дух и съдържание в литературната творба наречена Конституция А не само един от наглеците който се биеха че са бащи и майки на това творение признаха тихомълком без особени последствия за тях че са съшили едно мъничко сетре Което не вършело работа в съвремените макроикономически и политически процеси Или ти си бил глух за тези слова та па се напиняш от малкото Сетренце голям довод да искараш Това е работа за фокусници не и за правист дето се фукаш А отказа на литературните критици да се поровят в глава Къде е мястото на Прокуратурата в тази литературна компромисно съшита творба говори един път за Мишкуване Шикалкавене и втори път че тази тема им е като горещ картоф И си го подхвърлят един друг И от време навреме и на читателите Да има Шоу докато едни пари чезнат сменят собственика си Спят тихичко и безметежно на едно нощно щкафче барабар със собственика си и една лоша Баба Яга или Мата Хари прави сериали Това е сценария от една лоша литературна творба и от там и лошия филм който гледаме По скоро сме статисти в него

 7. 29
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #24 от " | нерегистриран":
  защо прокуратурата е част от съдебната власт, а адвокатурата - не. Много просто. Но няма да дам отговора тук, а ще го оставя във въздуха.
  Въздух, балон недоучил. Адвокатската професия е конституционно регламентирана в чл. 134 от Конституцията на РБ, като систематически е включена в Глава Шеста озаглавена "Съдебна власт". Неслучайно адвокатурата се намира в глава "Съдебна власт". Съгласно чл. 134, ал. 1 К адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. Разпоредбата се намира гл. VІ на Конституцията, която е озаглавена "Съдебна власт". Вярно е, че прокуратурата е в главата "Съдебна власт", но не бива да се забравя, че в същата глава учредителната власт е уредила и адвокатурата (чл. 134), но никога никой не е, а и не би могъл да твърди, че адвокатурата е част или елемент на третата власт. Включването на чл. 134, ал. 1 в Конституцията е израз на стремежа на законодателя да определи в конституционна норма свободата и независимостта на адвокатурата, чрез подходящото систематическо място на разпоредбата.

  Може би не бях достатъчно прецизен. Трите най-важни дейсщности, необходими за правилно и справедливо осъществяване на правосъдието, са конституционно регламентирани в Глава шест на КРБ.

  Но законодателят ясно е разграничил адвокатурата от съда и прокуратурата, макар и да са уредени в една и съща глава на Върховния закон. Това следва от разпоредбата на чл. 134,ал.1, където се казва, че адвокатурата е СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И САМОУПРАВЛЯВАЩА СЕ.

  Тълкувайки тази разпоредба е видно, че свободата означава самостоятелност в дейността на адвоката.

  Нека погледнем как стоят нещата при прокуратурата. Конституцията казва, че структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата. Конституцията регламентира четирите полета на действие на прокуратурата (нещо, което го няма при адвокатурата) - спазването на законността (вж. чл. 127 КРБ)
  Конституцията установява следствените органи като част от системата на съдебната влас. Такава норма специално за прокуратурата няма, но тълкувайки я логически, може да заключим, че прокуратурата е част от системата на съдебната власт.
  Конституцията урежда изрично кадрови орган на съдебната власт и изрично говори единствено за "съдии, прокурори и следователи". По отношение на адвокатурата Конституцията е ясна, че самоуправлението ѝ се определя със закон, но не сочи конкретики, давайки свобода на законодателя. Т.е. кадровият орган на адвокатурата - Висшия адвокатски съвет е установен от Народното събрание със Закона за адвокатурата, а не и от Велико Народно събрание с Конституцията.

  Наред с конституционната рамка, законодателят ясно е разграничил двете дейности със Закона за съдебната власт и Закона за адвокатурата. Най-общо може да се разграничи прокуратурата от адвокатурата е с целта, която тези две дейности преследват. Докато ПРБ защитава обществения интерес в борбата с престъпността и не само, адвокатурата защитава ЧАСТНИЯ интерес.

  Но нека не задълбочаваме повече по тази тема. Темата за прокуратурата и съдебната власт въобще, не следва да бъдат предмет на обсъжда, особено на идеи за реформиране, в сайт.

 8. 28
  Апропо към Спициалиста | нерегистриран
  7
  -1

  Апропо Към оправдателната присъда НЕВИНЕН получена в съдебна зала след 5 годишно шикалкавене и протести от Прокуратурата получих и бонус като информация за що бил целия този Прокуроски Цирк По някакво стечение на обстоятелствата моя втори имот който населявам се намира до блок в който Общината има Общински жилища И тъй като Кмета е длъжен да осигури на новоназначения командирован от нейде Районен Прокурор му осигурява жилище във въпросния съседен на жилището ми блок В един хубав слънчев ден излизайки от кварталното магазинче се разминавам с една абсолютно непозната за мен особа която обаче е добре информиран за мен Ни в клин ни в ръкав въпросния субект се обръща към мен и ми казва Абе ти много говориш На което шокиран от неочакваната ситуация и негова реплика успях само да му отговоря Па ти кой си че да ми затваряш устата В последствие от мой комший разбрах че този субект бил бащата на Райония Прокурор Пенсионер с охранителна фирма Бивше ченге в Районо поделение на МВР офицер на Държавна сигурност Ааааа и още един бонус Снахичката на този отвратителен субект пък Съдийка Ама израсла в.кариерата до Окръжен съд Ко шъ кажеш Спициалисте нещо за политическите и икономическите свързаности оплели като свинси черва Прокуратура Следствие МеееРе Защото кога превеждахме абвиатурата МВР като Маджо вика Румен некой пак словоблудсваше и ни наричаше Глупаци и че много говорим Но мина време бая вода изтече но Маджо и Руменчо опикаващия фонтаните се събраха над ковчега на Ментора си Онзи от задкулисието разчитайки на късата ни памет може би Или просто защото са нагли мафиоти А каква Абвиатура би предложил.да сложим на Прокуратурата кога Гергов вика Цацата на.червеното килимче в ЦУМ Ей за туй се напиняйте Специалисчета Каква абвиатура да турим на българската Прокуратура с оглед нейното морално политическо състояние и зависимости икономически и най паче политически

 9. 27
  | нерегистриран
  3
  -1

  Няма как да продължават тия неразбории, ще има големи промени, от нас зависи, колеги.

 10. 26
  17 януари 2021 10 .04 | нерегистриран
  8
  -3

  С каква правна сложност е бре бунак комунистически един чисто частен чисто чист като дупето на новородено правен спор според теб Спициалиста В моя собственост пуснах наематели Живяха 6 месеца Платиха ми наем за 3 месеца За времето на обитаване никакви сметки за ток вода не са плащали Месец преди това Голям Спициалист ги предупредих да си търсят друг балък на който да му се качат на главата В същото време тъй като нямам физически достъп до имота ми ги предупредих че в деня на изнасянето им да има представител мой за да огледа за евентуални щети по имота Както и да ми представят документи за платени от тях вода и ток в поне приемливи показания на електромер и водомер По сигнал на съседи на имота ми разбирам че се изнасят без да ми са информирали за това Следваше разбира се и въпроса къде са парите от наема за трите месеца Къде са фактурите за платен ток вода Нямали пари Разбира се след не лек диалог решиха да ми оставят някакъв багаж като залог докато намерят пари за да си оправят сметките Но не би Ония хубавци изчезнаха в пространството но ме привика кварталния милиционер Та пиши казва кво става Пиша аз туй що пиша и на теб Спицшалисте Щото е много сложно след месец два Хоп ме вика Следовател Пак пишем същото То няма и друго Хоп другарю Спициалист.появи се и Прокурор.Хоп и дело с голяма правна сложност 5 годинки Другарю Спициалист мотане по съда Разкарване на вещи който ми оставиха като залог 50 оценки на вещи лица (Тия оценки май се плащат от някого ) За да чуя в Съдебна зала НЕВИНЕН За тия 5 години Другарю Спициалист и защитник на Прокуратурата шъ ми кажеш ли колко пара е изпапана Какво кариерно израстване е имало Кви бонусчета Коледни Великденски са папкани Аиде бре Спициалисте Калкулирай разходите та да видят данъкоплатците реалния труд на потящата се Прокуратура за право и справедливост Не в изпълнителната власт В кучи гъз да ви наврат Малко ви е Борци за Законост Егати Вица

 11. 25
  Който ги храни той да им бере гайлето на избори | нерегистриран
  6
  -1

  Кантара на онази с вързаните очи наричана още Темида има цели две тавички ли ще ги наречем посуда на Темидата ли Няма никокво значение Та в една от тези тавички защитата трупа материалец в защита на подсъдимия В другата тавичка Обвинението Пуркуратурата трупа доказателства срещу обвиняемия По пътя на всяка човешка логика (освен ако не е извратена ) обвинение и защита са на еднакво отстояние от Кантарчето на Темида и съответните съдинки Да ама Не Адвокатите не са на държавна издръжка Това Първо При тях има съревнование Много познаване на съответната материя за да не ти тръгне като реклама че си некадърник Конкуренция жестока И най паче Адвокатурата НЯМА ама НЯМА никакво предсавителство в Съдебната власт Така и трябва Какво ще търси Адвокатурата на софрата на Темида А ко прави Пуркуратурата в Съдебната власт Ко прави Гладния Каскет до Лозан Панов в случая и например Кой тури Прокуратурата на софрата на Темида Ами да поканят и Адвукатурата на софрата на Темида та тогава да гледаме още по голям Цирк Народа е казал Всяка жаба да си знае ГЬОЛА Прокуратурата ВЪН от от софрата на Темида и да седи в антрето заедно с конкурена си в Съдебните прения Адвокатурата А че Прокуратурата си е чисто политически орган плод на политически страсти и щения е повече от ясно И след като са на хранилката на политиците (макар истинския работодател да им е данъкоплатеца ) да си отиват в изпълнителната власт Не случайно исканията на хората са за оставка на Тиквун в едно с Гладния каскет Хората не са тъпи да прозрат истината че това са Тандем свързан с политически и икономически и като свински черва отношения Затуй Прокуратурата в Изпълнителната власт и без туй доказва че е яко политически ангажирана И когато си тръгне Тартора им власта си тръгват всички от лоялност към него За съда трябва да има мандатност За Прокуратурата тя си отива заедно с изпълнителната власт Следващия който спечели изборите ще си назначи работещи за каузата му Прокурори Както е и случая на силовите Министри Смяна Смяна и Смяна Всеки да трепери че не вечен Мандатност от 7 години за Гладен Каскет И като спечеля изборите ще получа като бонус един политически ангажиран Гладен Прокурор и избора му пак политически на Прокурори по места избрани от моя политически опонент на избори За да могат да ме саботират с действията си или бездействията си за мой управленски решения докато им изтече мандата Сори Помним добре как Другаря Плод Зеленчук работеше в полза на едни политически сили срещу правителството на Иван Костов Как подчинената му Прокуратура си затваряше очите за действията на Мултитруп И днес е удобен събеседник за спомените му чисто политически а не правни за да оплюва тогавашната политическа власт Прокуратурата ВЪН от Съдебната власт и в изпълнителната При следователи при милиционери

 12. 24
  | нерегистриран
  3
  -7
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  Пълни безсмислици! Ама пълни!

  Ясно е, че тази прословута прокуратура е трън в очите на много, особено ако осъществява надзор върху тях. Ако така казваш, че прокурорите и следователите не работят, защо разследващите полицаи, работейки по по-сложно дело и като стигнат до задънена улица, пращат делата на следовател той да ги разследва? Нали са много капацитетни?

  По-глупав коментар не съм срещал. Прокуратурата да е в МВР, на подчинение на "шефа на милицията". Още малко полицаите да се явяват по дела в съда?

  Едно трябва да се разбере - прокуратурата ВИНАГИ е била равнопоставене СТРАНА в процеса със защитата. Но тук има едно голямо НО, което дава отговор на въпроса - защо прокуратурата е част от съдебната власт, а адвокатурата - не. Много просто. Но няма да дам отговора тук, а ще го оставя във въздуха. Хората, които добре са учили наказателен процес знаят защо.

  А такива хейтърите като теб са паразит за обществото. Защото ПРБ не е била никога така активна, както в днешно време. Но явно това те дразни. Може би не ти изнася. Но само едно ще кажа на аудиторията - горко ѝ на държава без силна прокуратура!

  защо прокуратурата е част от съдебната власт, а адвокатурата - не. Много просто. Но няма да дам отговора тук, а ще го оставя във въздуха.
  Въздух, балон недоучил. Адвокатската професия е конституционно регламентирана в чл. 134 от Конституцията на РБ, като систематически е включена в Глава Шеста озаглавена "Съдебна власт". Неслучайно адвокатурата се намира в глава "Съдебна власт". Съгласно чл. 134, ал. 1 К адвокатурата е свободна, независима и самоуправляваща се. Тя подпомага гражданите и юридическите лица при защитата на техните права и законни интереси. Разпоредбата се намира гл. VІ на Конституцията, която е озаглавена "Съдебна власт". Вярно е, че прокуратурата е в главата "Съдебна власт", но не бива да се забравя, че в същата глава учредителната власт е уредила и адвокатурата (чл. 134), но никога никой не е, а и не би могъл да твърди, че адвокатурата е част или елемент на третата власт. Включването на чл. 134, ал. 1 в Конституцията е израз на стремежа на законодателя да определи в конституционна норма свободата и независимостта на адвокатурата, чрез подходящото систематическо място на разпоредбата.

 13. 23
  Хубаво щеше биографията му да е тук, а да не я търсим във файловете на ВСС | нерегистриран
  6
  -1

  Но лесно се намира, ала информация липсва. Не се знае къде е завършил и с какъв успех. Няма данни да е публикувал нещо. Нито за специализации. Няма данни да знае езици - задължително услвие за съвременен юрист, особено ако претендира за ВСС. Не е ясно в кои дела какъв държавен интерес е защитил. Иначе казано - никаква яснота относно професионалните му умения и зрелост. Да беше поне една статия публикувал, та да е ясно, че може да пише.

 14. 22
  | нерегистриран
  5
  -9

  Малоумници колкото щеш. Вадят прокуратурата от системата от 1000 години, пък тя все си е там. Нека си лаят кучетата. ПРБ си стои твърдо там където и е мястото- в съдебната власт, колкото и това да не се харесва на квичащия тук олигофрен, нереализиран прокурор. Кучетата си лаят, прокурорите са си магистрати

 15. 21
  | нерегистриран
  3
  -11
  До коментар #18 от "некои съображения | нерегистриран":
  1. Прокуратурата и днес е репресивно-политически орган, срещу неудобни на властта. Да напомня, че когато Н.К.-Б подаде верни сигнали за беззакония в ИА "Автомобилна администрация "беше пратен на съд той(и оправдан). После Б.подаде сигнал до немското посолство, и арестите в Автомобилна администрация почнаха едва тогава-очевидно е,че отвън "побутнаха " прокуратурата-ето линк. "Масови арести в Автомобилна администрация" https://dnes.dir.bg/obshtestvo/gdbop-aresti-avtomobilna-administratzia-25883725 . вероятно няма прокуратура в Софияда не е сезирана от Б. за описаните нередности, и едва ,след като той изнесе проблемът с писмо до Евроинституции и посолства, прокуратурата се задейства. От случая изводът е-който подаде ВЕРЕН сигнал, рискува да стане подсъдим-случи се с Б.
  Друг пример-и до ден днешен няма реакция спрямо побоищата над протестиращи в пасажът пред МС. Че случилото се е снимано от съответните охранителни камери, но не-прави се опит да пълно потулване и прикриване на извращенията на властта-да бие легитивно протестиращи.
  2. Мястото на прокуратурата е към МВР, на подчинение на шефа на полицията-за да се даде нормативна сила на фактическото. Така или иначе прокуратурата приема за чиста монета ,всичко ,което и се прати от МВР. Само си спомнете по случая" скъсания пагон"- как на съд бяха пратени невинни граждани, и то въпреки наличните видеозаписи , показващи завидните шивачески умения . Това не попречи прокуратута да действа като адвокат на милицията и на съд да бъдат пратени невинин хора, оправдани, а след оправдавката-нещата спряха дотук. Въпреки прелюбопитните мотиви на съда-в които съд е описал на кой може да се вярва, и на кой не.
  3. Прокуратурите следва да бъде изведени от съдебните палати. Това са съдебни, а не прокУрорски палати. така, както адвокати нямат кантори в съда, така и прокуратурата няма място в съда. Офисите на прокуратурата трябва да са в други сгради, защото днес дори и видимото разделение съд-прокуратура липсва. ИЛИ АЛТЕРНАТИВНО-В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА ДА БЪДАТ ДАДЕНИ КАБИНЕТИ ЗА КАНТОРИ НА АДВОКАТИ-С ЦЕЛ РАВНОПОСТАВЕНОСТ АДВОКАТУРА -ПРОКУРАТУРА.
  4. Категорично в прокуратурата трябва да се извърши лустрация. Да бъдат лустрирани и завършили право в милиционерското училище, инсталираните преди 1989г, синовете на инсталираните преди 1989г. В цяла източна европа беше лустрирана прокуратурата, как така в България не се случи.
  5. да бъде въведена лична отговорност-при обезщетения по ЗОДОВ сумите да се плащат от нарушилия закона прокурор, а не от държавата.
  6. да бъде редуцирана бройката на прокрорите. Малката държава сме, с един файтон хора, а сме на челно място по брой на прокурори като процент от населението.

  Пълни безсмислици! Ама пълни!

  Ясно е, че тази прословута прокуратура е трън в очите на много, особено ако осъществява надзор върху тях. Ако така казваш, че прокурорите и следователите не работят, защо разследващите полицаи, работейки по по-сложно дело и като стигнат до задънена улица, пращат делата на следовател той да ги разследва? Нали са много капацитетни?

  По-глупав коментар не съм срещал. Прокуратурата да е в МВР, на подчинение на "шефа на милицията". Още малко полицаите да се явяват по дела в съда?

  Едно трябва да се разбере - прокуратурата ВИНАГИ е била равнопоставене СТРАНА в процеса със защитата. Но тук има едно голямо НО, което дава отговор на въпроса - защо прокуратурата е част от съдебната власт, а адвокатурата - не. Много просто. Но няма да дам отговора тук, а ще го оставя във въздуха. Хората, които добре са учили наказателен процес знаят защо.

  А такива хейтърите като теб са паразит за обществото. Защото ПРБ не е била никога така активна, както в днешно време. Но явно това те дразни. Може би не ти изнася. Но само едно ще кажа на аудиторията - горко ѝ на държава без силна прокуратура!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.