КОНПИ иска 4.2 милиона от осъдени лихвари

КОНПИ иска 4.2 милиона от осъдени лихвари

Имущество на обща стойност над 4,2 млн.лв. иска Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) от трима мъже, осъдени за лихварство.

Комисията е внесла в Бургаския окръжен съд искове за отнемане на имоти тях, като процедурата е по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

От Неделчо Здравчев и семейството му се претендира имущество на стойност 1 267 663 лв. То представлява два парцела в Каблешково, парцел в Бургас и стойността на дружествени дялове и суми от ипотечни заеми и банкови сметки. През 2014 г. Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил окончателно присъдата на Здравчев за това, че е в периода 2000-2010 г. се е занимавал с лихварство.

От Румен Кузманов и съпругата му се претендира имущество на стойност 1 239 228 лв. То включва апартамент в Слънчев бряг, дворно място и лозя в Бургас и няколко автомобила, както и сумите от продажбата на имущество и дружествени дялове. Кузманов също има влязла в сила присъда за това, че в периода 2007-2009 г. се е занимавал с лихварство, както и че е укрил данъци чрез подаване на декларации с невярно съдържание като физическо и юридическо лице.

КОНПИ  иска и имущество на стойност 1 735 575 лв. от Феим Мурадов и семейството му. Става дума за имот в Айтос, идеални части от поземлен имот в Руен, както и суми от продажбата на огромен брой автомобили, от продажбата на няколко имота и дружествени дялове. През 2014 г. Мурадов е признат за виновен за това, че в периода 2003-2010 г. се е занимавал с лихварство.

Лозан Панов ще участва в конкурса за шеф на ВКС

Предишна новина

ВСС излезе с нови указания към СГС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    1
    0

    Над 50 дела по искове на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), с които се искаше отнемане в полза на държавата на имущество на стойност над 50 милиона лева, бяха спрени до 31 декември 2013 г. Причината бе образуваното Тълкувателно дело No 7/2013 г. при Гражданската колегия на Върховния касационен съд (ВКС), по искане на омбудсмана, за необходимостта в процеса на отнемане на имущество да се доказва връзка между конкретната престъпна дейност по чл. 3 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, времето на нейното осъществяване и придобитото имущество, за да се постанови отнемането. Необходимостта да се изчака приемането на тълкувателното решение бе довело до лавинообразно спиране на делата, образувани от КОНПИ на различни съдебни инстанции.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.