Консерваторите в Англия искат премахване на автоматичното предсрочно освобождаване на някои затворници

Консерваторите в Англия искат премахване на автоматичното предсрочно освобождаване на някои затворници

България не е единствената държава, изправена пред проблеми свързани с наказателната политика и с намирането на баланса между право и справедливост. През изминалите няколко месеца у нас текат обществените дебати и се внасят законопроекти за изменение на Наказателния кодекс и на Наказателно-процесуалния кодекс във връзка със съкратеното съдебно следствие и предсрочното освобождаване от затвора. Междувременно във Великобритания само няколко месеца след встъпването си като министър-председател, Борис Джонсън и неговото правителство вече се опитват да прокарат твърд подход в наказателната политика, заемаща централно място във вътрешния им дневен ред.

Готвените промени от консерваторите, подобно на тези в България, се концентрират около идеята извършилите на насилие и сексуални престъпления в Англия и Уелс вече да не могат да бъдат автоматично предсрочно освобождавани на половината от присъдата си в затвора каквото е правното положение към момента. Прогнозира се, че тези правителствени планове ще увеличат населението на затворите с около 3000 души, съобщава The Guardian.

През 2018 г. от 77 485 пълнолетни, осъдени на незабавно задържане под стража, 92% са получили стандартна присъда, като всички те са автоматично освободени по средата на изтърпяване на наказанието след полагането на законовите правила, въведени през 2005 г.

Като част от програма за престъпленията (отхвърляна и определяна от критиците като популистка и предизборна) правосъдният секретар обяви, че нарушителите, които са виновни за насилствени и сексуални престъпления, които се наказват с максималната присъда доживотен затвор (убийство, изнасилване, тежки телесни повреди) и които са осъдени на най-малко четири години затвор, ще трябва да излежат две трети от присъдата в затвора, преди да бъдат освободени с разрешение от съда.

Основният преглед на автоматичното предсрочно освобождаване идва след вълна от публични дебати на тема справедливостта в наказването, докато междувременно се наблюдава и въвеждането на завишени мерки за контрол - увеличаване броя на полицаите по улиците, зачестяване на спирането и претърсването на граждани и задълбочен преглед на налаганите присъди.

Кабинетът на Джонсън също обяви планове за създаване на 10 000 затворнически места, като 3 000 от тях ще бъдат веднага запълнени под въздействието на предлаганата политиката за премахване на автоматичното освобождаване.

Активисти от кампании за осъществяване на наказателни реформи, определят готвената промяна за "сложна и ненужна".

"Ние ще възстановим вярата в наказателната система, защото ние, консерваторите, вярваме, че освобождаването трябва да бъде спечелено. И затова, за най-сериозните насилници и сексуални нарушители, обявявам, че това консервативно правителство ще премахне автоматично предсрочно освобождаване в средата. От тези престъпници ще се изисква да изтърпят две трети от присъдата си зад решетките.", заявява в своя реч Робърт Бъкланд, председател на Камарата на лордовете и министър на правосъдието във Великобритания. "Наказанието и реабилитацията не са противоположности. Трябва да направим и двете. Консерваторите вярват, че предлагат втори шанс на тези, които са готови да се променят. Затворите просто не могат да бъдат гигантски академии на престъпността. Така че ние ще направим повече за подобряване на рехабилитацията в затвора и ще подкрепим нашите пробационни служби в тяхната жизненоважна работа за надзор и преселване на бивши затворници", допълва още той.

Джонсън и Бъкланд обявиха планове да изразходват до 2,5 милиарда британски лири за създаване на нови затвори, докато допълнителни 100 милиона паунда ще бъдат изразходвани за борба с престъпността в затворите.

Питър Доусън, директор на тръста за реформа в затворите, заявява, че "това не е начинът да се прави наказателна политика". Според него не е извършено достатъчно задълбочено проучване по въпроса и изразява опасенията си, че "присъдата за тежки престъпления вече става драстично по-тежка при всяко следващо правителство през този век. Но въпреки всичко това, доказателствата от изследванията са, че обществеността смята, че присъдата е по-мека, отколкото е в действителност".

Франсис Крук, изпълнителен директор на Лигата за наказателна реформа Хауърд, изрази становището си срещу мерките на правителството: "Колкото повече наказвате някого, толкова по-трудно го правите за него да промени живота си. Това сложно и ненужно обръщане с присъда няма да доведе до подхранване на общественото доверие. Това, което ще направи, е да натрупа повече натиск върху пренаселените затвори и да рискува още повече насилие и безредие в система, която вече е изправена пред срив."

Реформата на съдебната карта за малко се върна на първо ниво – Съдийската колегия гласува дали изобщо ще я провежда

Предишна новина

Калпакчиев гази закона и Конституцията със съдебно решение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.