Конституционният съд решава бъдещето на Наказателния и на Административния процес

Конституционният съд решава бъдещето на Наказателния и на Административния процес

Прикачени файлове

През 2018-та година Конституционният съд (КС) ще реши бъдещето на Наказателния и на Административния процес у нас. 

След като през ноември КС бе сезиран последователно от съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и от Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), с искане за отмяна на промените в НПК, влезли в сила в началото на октомври 2017 г., на 11 декември 2017 г., по искане на Пленума на Върховния административен съд (ВАС), е образувано дело №13/2017 г., което се отнася до натовареността на върховните съдии.

На две заседания на Пленума на ВАС, проведени на 29 ноември и 7 декември 2017 г., т.е. непосредствено след встъпването в длъжност на новия председател на съда Георги Чолаков, върховните съдии са приели да поискат от КС задължително тълкуване на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България, който гласи: "Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона. Върховните магистрати очакват отговор на въпроса: "Разпоредбата на чл. 125, ал. 2 от Конституцията на Република България задължава ли Върховния административен съд да се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите като първа инстанция?" (Искането можете да видите в прикачения файл). 

Действията на висшите магистрати донякъде обясняват, че десет дни след образуването на конституционното дело, в последния работен ден преди зимната ваканция на Народното събрание, председателят и заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от "Обединени патриоти" изненадващо внесоха предложения за промени на АПК, които биха облекчили работата на съдиите от ВАС чрез създаването на Централен административен съд.

Пред "Правен свят" и двамата депутати споделиха, че инициативата за законодателните изменения са на върховни съдии, което в голяма степен обяснява и сезирането на КС. Очакванията на вносителите са, че поправките ще започнат да се гласуват още в първите месеци на 2018-та година, независимо от позициите, които биха имали различни ведомства и неправителствени организации. (Интервюта с Д.Кирилов и Хр.Митев вижте в Още по темата.) А в случай на произнасяне на Конституционния съд в посока, която да позволи разтоварване на ВАС от част от делата, то законодателните поправки ще са повече от необходими. 

Що се отнася до НПК, произнасянето на КС ще се случи в контекста на стартирали вече пред Специализирания наказателен съд (СпНС) дела от значим обществени интерес, като това срещу Цветан Василев и още 17 лица за източването и фалита на КТБ, срещу бившото политическо ръководство на Министерството на външните работи в лицето на Даниел Митов и Христо Ангеличин, а скоро се очаква да стане ясно и дали бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, заедно с бизнесмена Иво Прокопиев, ще бъдат съдени за приватизацията на 33% от държавния дял в електроразпределителното дружество ЕВН. Възможността делата за корупция "по високите етажи на властта" да се разглеждат пред СпНС, а не както бе досега - пред Софийския градски съд, е сред причините за атакуването на поправките в НПК пред КС.  

Още по темата

Агенцията по вписванията администрира Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

Предишна новина

Делата за обезщетения за взрива в Хитрино спират

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 2
  Лазар Груев | нерегистриран
  7
  -4

  Добро утро, Борянче!

  Слънце мое!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.