Конституираха съдийската КАК, макар и непълна

Конституираха съдийската КАК, макар и непълна

След невиждано бурен дебат и скандал в настоящия състав на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), съдебните кадровици конституираха съдийската Комисия по атестирането и конкурсите (КАК), макар и при липсващи четирима члена.

А дебатът по внесената като допълнителна точка в дневния ред на Колегията относно гласуването на вече избраните от Върховния касационен съд и Върховния административен съд членове, както и на тези от самия ВСС, премина от предложения, през тълкуване на закона до обвинения в бягство от отговорност към някои от съдебните кадровици.

Първо драмата започна със случая на избраната от Пленума на ВКС Радка Дражева – Първанова от Окръжен съд – Сливен, която междувременно е и участник в конкурс за повишаване в Апелативен съд - Бургас. Конфлинкт на интереси ли е да си член на КАК и да си кандидат в конкурсна процедура? На този въпрос се опитаха, но не успяха да си отговорят членовете на Съдийската колегия."Може да се постави момента на съмнение, което не може да се опровергае в непредубедения външен зрител", смята Вероника Имова.

Красимир Шекерджиев бе на обратното мнение. "Ако забраним на член на КАК да участва в конкурс, можем да спрем шанса му за години напред. Да кажем, че е конфликт на интереси е малко пресилено", смята той.

Драгомир Кояджиков пък беше напълно убеден, че участието в конкурс и в КАК е отявлен конфликт на интереси. "За мен пък е безспорно, че е конфликт на интереси. Членовете на КАК работят в един кабинет, създават се едни приятелски отношения. Очаква се след това членът на КАК да оцени първо приятеля си, а после и да не подцени конкурентите му. Това е като при нас – дайте и ние да участваме в някой конкурс. Това е въпрос на морал".

Цветинка Пашкунова подчерта, че очевидно съдебните кадровици имат различна визия за понятието "конфликт на итнереси". "Нека първо уточним какво имаме предвид под конфликт на интереси", призова тя.

Вероника Имова зададе въпроса дали могат да се изчерпят всички алтернативи за конфликт на интереси при членовете на КАК и даде пример – ако петима членове на КАК участват в конкурс, кой тогава ще провежда конкурсите и атестациите. "Мисля, че не могат да се изчерпят всички алтернативи. Ако съществува и най-малкото съмнение, което да сочи към небезпристрастност и неизаинтересованост от взимане на обективно решение, следва ли пак да попадне в обсега на конфликт на интереси? Хипотезите ние не можем да ги изчерпим. Освен това този дебат го водихме на 17 юли, има протокол от 80 страници, където всеки от нас е изложил мнението си", заяви Имова.

И Даниела Марчева бе убедена, че примерът със съдия Дражева – Първанова е кофликт на интереси."В правилата ние не можем да действаме казуистично и да изброяваме хипотези. Всеки има свободна воля да изрази мнение дали участието в конкурси е конфликт на интереси. Според мен е флагрантен пример на конфликт на интереси. Дори да се отведеш от конкурсната комисия, ти си член на този орган, който провежда цялата подготвителна процедура по този конкурс. Тук и нерегламентираното влияние има значение. Ние няма как да изчистим едно такова съмнение", заяви Даниела Марчева.

Дагомир Кояджиков процедурно предложи да се отложи гласуването по отношение само на съдия Радка Дражева – Първанова докато не стане пределно ясно какво точно е "конфликт на интереси". А Вероника Имова се ангажира да изготви собствен анализ на това каква е дефиницията на това понятие, който Съдийската колегия да гласува другата седмица. Кадровиците отложиха разглеждането на въпроса със съдия Дражева-Първанова до тогава.

Дебатът обаче изобще не спря дотук и напрежението отново се покачи, когато Колегията продължи с попълването на състава на съдийската КАК, но измежду самите съдебни кадровици. Лозан Панов призова Даниела Марчева и Драгомир Кояджиков, които по-рано се отведоха като членове на КАК, да се откажат от решенията си да напуснат Комисията. В отговор Марчева заяви, че това да не иска да бъде повече член на КАК не е по лични причини. "По начина, по който функционира КАК в момента, ние двамата с колегата Кояджиков не се чувстваме полезни. След 6-7 часа на заседание там аз не се чувствам полезна. Това е като удар във въздуха. Няма нищо персонално, колегите от досегашния състав работят, но КАК, така както е конструирана, не може да осъществи нищо от онова, което сте записали в концепциите си", обърна се Марчева към колегите си. И Кояджиков зави, че е тръдо решен да напусне Комисията. "В КАК се случват неща, които бойкотират дейността на Колегията. Тя в момента не е помощна комисия, тя пречи. Не може да ме убеди никой, че тази КАК работи. Не бягам отговорност, казвам ви, че не мога да бъда полезен", категоричен бе той.

Олга Керелска и Цветинка Пашкунова се обединиха, че позициите на Марчева и Кояджиков са категорично бягство от отговорност. "Смятам, че и Кояджиков, и Марчева имат много рационални идеи, имат опит. Нека се променят правилата за дейността на КАК, да се реализират идеите им. Знам, че това е най-тежката Комисия, но не считам, че не работи", заяви Пашкунова и предложи дори на ротационен принцип да се подменят членовете на КАК от Съдийската колегия.

В крайна сметка Марчева и Кояджиков напускат КАК, а кадровиците издигнаха две номиции за техни наследници – тези на Цветинка Пашкунова и Боян Новански. Те обаче категорично отказаха да се включат и номинациите им не бяха гласувани. В Комисията все пак остават Красимир Шекерджиев, Олга Керелска, Атанаска Дишева и Вероника Имова.

Съдебните кадровици успяха единодушно да гласуват "за" издигнатите от Пленума на Върховния администрстивен съд Веселина Павлова и Захаринка Тодорова.

В състава на КАК окончателно влизат и Женя Димитрова от Окръжен съд – Варна, Анелия Маркова – съдия от Софийския градски съд (СГС), Любка Андонова от ВКС, Веселка Узунова – съдия от Окръжен съд – Бургас, Албена Александрова – съдия от СГС, Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд, Петя Колева – Рушанова – съдия в Апелативния специализиран наказателен съд, Мария Лалова – съдия в Софийския апелативен съд, Радка Дражева – Първанова – Окръжен съд – Сливен.

Както "Правен свят" предвиди, проблем се създаде и с избора на съдия Жанин Силдарева от ВКС, тъй като тя е избрана в същия момент, в който Съдийската колегия изработваше критерии за оценяване на кандидатите на 17 юли. Оказва се, че съдия Силдарева не отговаря на критерия да е действащ магистрат в рамките на целия си мандат, който е едногодишен, тъй като й предстои пенсиониране. Това е и едно от условията определен съдия да членува в КАК. Председателят на ВКС защити избора на съдия Силдарева с аргумента, че е избрана с огромно мнозинство, както и че към момента на избора й, не е имало задължение да е действащ магистрат още една година. "Ще подкрепя избрания член от Пленума на ВКС Жанин Силдарева", заяви Панов.

Георги Чолаков обаче опонира – той е против, тъй като, според него, няма никакви условности щом се касае за процедурата по пенсиониране на магистратите, а самата съдия Силдарева вече е навършила пенсионната възраст от 65 години. "Ние не можем да гласуваме за колегата, тъй като ще влезе в противоречие със закона", заяви Чолаков. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев го подкрепи. А гласуването показа 2 гласа "за" и 11 "против" Жанин Силдарева, с което тя няма да бъде член на КАК.

Така Комисията не е попълнена с двама члена от Съдийската колегия и двамата от квотата на Пленума на ВКС, но въпреки скандалите и взаимните нападки бе конституирана от съдебните кадровици. Колегията също така насрочи учредително заседание на новия състав на КАК за 11 октомври от 14:00 часа. 

Още по темата

Митниците проверяват винпром на банкерката Петя Славова

Предишна новина

Куха фирма на Василев глътнала 21 млн. лв. от КТБ

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  МАФИЯ, | нерегистриран
  0
  0

  Въпреки ,че през май 2008 г. ЗОДВПГ ,е изменен в ЗОДОВ , й въведена държавна такса за исковете за обезщетения в размер на 10 лева, която заменя пропорционалната такса от 4% върху цената на иска, приложима до този момент. В нарушение на закона ,й въпреки ,че вече е било налице преклудиране възможността за изпълнието за пропорциналните ДТ, НАП Враца образува изпълнително дело№58/10г. във връзка с изпълнителни листи представляващи самоприсъдена пропорционална ДТ чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ в размер на 3 хиляди лева в полза на съдилищата отхвърили исковете ми. Описано е жилището ни във Враца ,съсобственост и на съпругата ми която не е длъжник,поради което изплатих сумата 3 хиляди лева по сметка на НАП Враца.Която сума неправомерно е преведена от публичния изпълнител на висшия съдебен съвет/ВСС/,нямащ правоотношения в съдебното и изпълнителното производство,който до сега отказва на ни върне парите,въпреки ,че вече е била осъдена държавата по дела .(Йовчев срещу България, № 41211/98, §§ 146 и 147, 2 февруари 2006 г.) във връзка с размера на наложени пропорционални съдебните такси (Станков срещу България), № 68490/01, §§ 58 – 67, ЕСПЧ 2007 VIII).

  Е, кажете ми как ,по законен път обикновенния гражданин може да се бори с държавната мафия,?

 2. 11
  | нерегистриран
  10
  -4

  От години съм омерзена от способността на постоянно действащите ВСС за нищо правене - по същество !

  Но за сметка на това разройха до абсурдни величини щата на обслужващата го администрация, вкл. помощни и пр. комисии, чрез които не само, че също нищо - по същество, не свършват, а изчерпват бюджета на съда и прокуратурата.

  Ей, неуважаеми, работа - в полза на обществото, вършат съдиите и прокурорите - непосредствено вземащи решения, постановяващи и подписващи актове, съставения от вас орган - ВСС, трябва да върши работа именно в наша полза - да ни представлява и защитава, като осигурява максимално добри условия за работа, професионално и кариерно израстване.

  Това вие от години не вършите, поради което и нямам никакво основание за уважение и респект към вас, достигналите и радващи се на МАКСИМАЛНОТО си кариерно израстване.

  Крайно време е да напълните тези си кариери със съдържание, ама явно това няма как да се случи с оглед на факта, че заявките ви нямат нищо общо с можене.

  За жалост, кариера имате, но няма какво да й дадете !

  Раждайте скандали и обективирайте на воля липсата си на качества !

 3. 10
  феминизация | нерегистриран
  14
  -1

  мъже няма ли в тази съдебна система

  горко на системата

 4. 9
  значи можеш да бъдеш член на ВСС,но на КАК където се иска работа-не | нерегистриран
  27
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  кадровиците издигнаха две номинации за техни наследници – тези на Цветинка Пашкунова и Боян Новански. Те обаче категорично отказаха да се включат и номинациите им не бяха гласувани.

  Много забавно- Новански и Пашкунова твърдят, че било дълг да се участва в КАК, но когато опря ножа те да участват изведнъж се оказа, че за тях това не е дълг.Смях!  А Новански с изказването, че не било редно адвокат да атестира съдии, след като е член на СК и гласува тези атестации, беше направо разбиващо с логиката си!!!  Циркаджии!!

  вярно на адвокатите не им е мястото във ВСС.

  А двете Бонки не мислят ли ,че е класирането на едната за ВКС е конфликт на интереси или това за Търговище не важи ?!!

 5. 8
  до Диоген | нерегистриран
  22
  0

  Становището ти е правно перфектно. Учудвам се, че върховните съдии са си позволили такова флагрантно нарушение.

 6. 7
  Диоген | нерегистриран
  40
  0

  За пръв път ще се съглася с Кояджика и Ко.

  Правно несъстоятелна е тезата, че 1-годишният мандат на КАК по чл. 37, ал. 8 ЗСВ изключвал възможността магистратът - член на КАК да се освободи от магистратската си длъжност по време на този мандат дори и при настъпили законови основания за това по чл. 165 ЗСВ и чл. 129, ал. 3 от Конституцията, вкл. поради навършване на 65-годишна възраст. Абсурдността й е видима и с просто око. Какво би станало ако член на КАК от магистратската квота бъде назначен за министър, зам. министър, конституционен съдия, инспектор в ИВСС или др. подобна длъжност, която е несъвместима с магистратския статут? Може ли по време на мандата на КАК на член на КАК да бъде наложена дисциплинарно уволнение? Може ли спрямо член на КАК да бъде наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление? Може ли член на КАК да изпадне в състояние на трайна невъзможност да изпълнява задълженията си? И накрая - може ли членът на КАК да подаде оставка като магистрат? Очевидно - може. Е, какво ще стане тогава с магистратското му правоотношение - няма ли да бъде прекратено или ще бъде съхранено с оправданието, че имал мандат като член на КАК? Очевидно - ще бъде прекратено. Не по различно е положението и с основанието "навършване на 65-годишна възраст" - това основание с нищо не е по-различно от останалите по правния си ефект. Всяко настъпило прекратително основание поражда задължение на ВСС да освободи от длъжност магистрата. Защитниците на обратната теза очевидно бъркат две неща: 1) мандата на КАК, и 2) магистратското правоотношение. Първото не е и не може да бъде медицинската система за поддържане живота на второто, тъй като този живот зависи единствено от настъпването на прекратителните основание по чл. 165 ЗСВ. Настъпят ли те - правоотношението следва да се прекрати, когато и това да е станало, дори и по време на мандата на КАК. Друг е въпросът /и точно това е проблемът/ дали прекратяването на магистратското правоотношение води автоматично и до прекратяване на "мандатното" правоотношение за КАК и тук вече има мегдан за разсъждения и тълкувания на чл. 37, ал. 8 ЗСВ. Личното ми мнение е, че престане ли да бъде магистрат, членът на КАК престава и да е такъв. Аргументите пак се извличат от горното - абсурдно е да се приеме, че съответният немагистрат ще продължи да е член на КАК, при положение, че е уволнен дисциплинарно, че сам е подал оставка, че е осъден с влязла в сила присъда на лишаване от свобода, че е станал министър или е заел друга немагистратска длъжност. Другото по-широко тълкувание очевидно е продиктувано от конюнктурните съображения да се осигури още 1 година магистратска заплата, главно за пенсиониращите се съдии в във ВКС. Такава обаче те не могат да продължат да получават ако магистратското им правоотношение вече е прекратено. Ако все пак ВСС реши да ги задържи само като членове на КАК до края на мандата на КАК, то нека той да им плаща заплатите от собствения си бюджет, но без те да се считат за магистрати....

 7. 6
  До 4 | нерегистриран
  26
  -5

  Това е теза на двете Бонки от КАК . Анонимността не е оправдание да сваляте лустрото си. Но по-важното е, че злобата не успява да прикрие отостиа факт, че Кояджиков и Марчева са истинска изненада и са по-смислени от цялата професионална квота накуп, които все не са подготвени и все нещо им е криво.

  А днешните позиции на двамата- респект!

 8. 5
  КАК Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА | нерегистриран
  32
  -6
  До коментар #4 от "D | нерегистриран":
  Блокирането е заради лицата работещи в КАК, а не заради самото й съществуване. Трябва да се "закрият" мързеливците във ВСС, част от които днес съвсем уместно подадоха оставки.Не трябва да спират до тук обаче, трябва да си подадат оставките като членове на ВСС, защото на всички ни омръзнаха ежедедмичните им идеи, недоразбирания, главоблъсканици и нови предложения. Като не разбирате нищо и не можете да участвате в гласуванията се пръждосвайте!

  Самото съществуване на КАК е противоконституционно. Това е последната приумица на ССБ,за да имат участие в избора на административни ръководители. Защото те сега ще бъдат атестирани и напрактика избирани не от ВСС, а от ВКС,от където се избира мнозинството от КАК. Те нямат право да се бъркат в друго, освен в атестациите.

 9. 4
  D | нерегистриран
  17
  -21

  Блокирането е заради лицата работещи в КАК, а не заради самото й съществуване. Трябва да се "закрият" мързеливците във ВСС, част от които днес съвсем уместно подадоха оставки.Не трябва да спират до тук обаче, трябва да си подадат оставките като членове на ВСС, защото на всички ни омръзнаха ежедедмичните им идеи, недоразбирания, главоблъсканици и нови предложения. Като не разбирате нищо и не можете да участвате в гласуванията се пръждосвайте!

 10. 3
  Съдия | нерегистриран
  36
  -7

  КАК трябва да се закрие незабавно. Блокирали са системата.

 11. 2
  циркът доказва единствено | нерегистриран
  37
  -6

  абосолютната несъстоятелност на КАК в този ѝ вид.

 12. 1
  | нерегистриран
  40
  -4

  кадровиците издигнаха две номинации за техни наследници – тези на Цветинка Пашкунова и Боян Новански. Те обаче категорично отказаха да се включат и номинациите им не бяха гласувани.

  Много забавно- Новански и Пашкунова твърдят, че било дълг да се участва в КАК, но когато опря ножа те да участват изведнъж се оказа, че за тях това не е дълг.Смях!  А Новански с изказването, че не било редно адвокат да атестира съдии, след като е член на СК и гласува тези атестации, беше направо разбиващо с логиката си!!!  Циркаджии!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.