Консултации без бъдеще: Никой не иска да управлява България

Консултации без бъдеще: Никой не иска да управлява България
снимка: БГНЕС

Две седмици след проведения парламентарен вот у нас държавният глава Румен Радев даде начало на консултациите за съставяне на нов кабинет. В рамките на ден на срещи при президента преминават представители на парламентарните групи в 45-ото Народно събрание. След тях държавният глава трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на посочения кандидат за министър-председател първо от най-голямата политическа формация - в случая ГЕРБ-СДС. Това се очаква да се случи във вторник – 20 април – ден след консултациите.

На „Дондуков“ 2 последователно преминаха ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ", "БСП за България", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

„Не мога да съм архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съставяне на правителство и формирането на неговата подкрепа в парламента изцяло на Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимата кооперативност, диалог“, заяви президентът Румен Радев в началото на консултации, когато на „Дондуков“ 2 пристигнаха първи от ГЕРБ-СДС, като коалицията, събрала най-голямо одобрение на изборите.

Веднага след срещата стана ясно, че коалицията има вариант да върне мандата за съставяне на правителство, като целта е "да не се губи излишно време", предвид вече направените заявки от останалите парламентарно представени партии и коалиции, които ясно заявиха, че няма да подкрепят кабинет предложен или съставен от ГЕРБ-СДС.

„Твърдо не на правителство на ГЕРБ. Това е чудесно. А след това? Ако на Слави Трифонов не му стигат двама или трима народни представители, в името на това да има стабилно правителство, ще го подкрепим с двама или трима. В състояние сме да дадем знакова подкрепа. Първо трябва да видим предложението им за правителство, министър-председател, състав. Поне анонси какво би следвало да прави това правителство. Тогава може да се стигне до такава подкрепа“, заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след консултациите.

Втори при президента се явиха от „Има такъв народ“. Като извод от срещата с тях стана ясно, че партията няма намерение да влиза в коалиции с партии „от статуквото“, но би приела подкрепата за кабинет на политическите сили „от протеста“.

„Ако изобщо може да се стигне до кабинет, е с другите две партии от протестите. Хубаво е, когато политическите партии кажат нещо преди избори, да го изпълняват и след избори. Ще припомня какво заявихме още преди изборите. Ние в коалиция с партии от статуквото няма да влезем. Каквото сме казали, това ще направим“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

На фона на това подкрепа за правителство на партията на Слави Трифонов беше заявена от БСП, които се явиха трети при президента. Левицата обаче има условия.

„Бихме подкрепили правителство на „Има такъв народ“ при четири условия. Първо – да се предприемат спешни и важни стъпки за преодоляване на икономическата, здравната и социалната криза. Стъпки, ориентирани най-вече към помощ на хората, на домакинствата и икономиката. На второ място – да се започне обективна и задълбочена ревизия на управлението на Борисов. На трето – конкретни стъпки по Плана за възстановяване и устойчивост. На четвърто – нови изборни правила, които да гарантират прозрачност и честност на изборите“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова и уточни, че в случай, че държавният глава даде третия мандат на тях, то тогава партията ще се събере, за да реши какво да прави.

За правителство на новите политически сили се обявиха от ДПС след срещата при президента.

„Вотът на избирателите е като желание за промяна. От тази гледна точка обявихме, че няма да подкрепим предложено правителство от ГЕРБ или от БСП. Изразихме и нашата готовност, че бихме подкрепили правителство, предложено от новите партии в Народното събрание при ясна програма, ясни цели, ясни инструменти за постигането им и ясни срокове“, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Четвърти в президентството отидоха от „Демократична България“ и заявиха подкрепата си за „Има такъв народ“, в случай, че партията я поиска. Относно възможността да получат третия проучвателен мандат, от ДБ заявиха, че с "27 депутати няма как да имат претенция за него". Въпреки, че преди няколко дни от коалицията проявиха претенции за радикални промени в Конституцията със същия брой депутати - 27, вместо изискуемите според основния закон 60 народни представители, сега от партията не се смятат за достойни и подготвени да управляват и прехврълиха топката на партията на Трифонов.

„Ако втората политическа формация не е успяла да създаде управление на промяната, е много трудно да си представим как, бидейки пета политическа формация, бихме могли да направим това. Нека да извървим хода до третия мандат и тогава да огледаме ситуацията във всичките й аспекти и да дадем окончателна оценка за състоянието на нещата", заяви Христо Иванов.

Последни при президента се явиха представители на "Изправи се! Мутри вън!". След консултациите стана ясно, че партията ще подкрепи само правителство предложено от партиите на протеста, към които спадат и самите те.

"В предизборната кампания и след първите ни съвместни действия в парламента, ние имахме пълно разбирателство по отношение на необходимостта от извършване на дълбока съдебна реформа, промени в изборните правила. Имахме и ясна подкрепа за българския бизнес, икономика, защита на уязвимите групи, подкрепа на пенсионерите. Не на последно място - общата ни воля за извършване на ревизия на управлението на Бойко Борисов“, заяви Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!". 

Какво следва?

След края на деня за срещи при държавния глава с парламентарно представените партии и коалиция идва ред на връчването на първия проучвателен мандат. В този случай, той ще бъде даден на най-голямата група - ГЕРБ-СДС, които ще имат седмица да предложат състав на правителство и министър-председател. Ако предложението бъде отхвърлено от парламента, президентът ще връчи мандата на втората по големина парламентарна група - "Има такъв народ", която също ще разполага със седмица да предложи кабинет или да върне мандата.  При провал президентът дава възможност на трета парламентарна група, този път по своя преценка, да състави правителство, отново до седмица. Ако и третият опит се провали, президентът разпуска парламента, насрочва избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство. При този сценарии евентуален предсрочен вот може да се проведе най-късно на 11 юли 2021 година.

След консултациите обаче не стана много по-ясно отпреди седмица накъде всъщност ще поеме страната ни и имат ли готовност политическите играчи да поемат отговорностите си. На практика се оказа, че единственото ясно до момента, след проведените разговори при държавния глава, е, че засега никой не иска да управлява България.

Още по темата

Припомнете си какъв беше казусът в конкурса за външно назначаване в административните съдилища от 2009 г.

Предишна новина

Разбиха мащабна схема за пране на милиони чрез фишинг

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #2 от " | нерегистриран":
  Аз ще ти кажа - но не са решили още.

  Е поне трябва да са обсъждали

 2. 5
  | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  ПС, по интересувате се най-сетне и ни уведомете какво са решили ВСС относно заплатите. Очевидно от тях информация да чакаме е безсмислено, понеже те нали са на Олимп, не се интересуват от простолюдието

  И аз имам информация- на обедната почивка в столовата ще ти я споделя лично!!!

 3. 4
  българин | нерегистриран
  3
  -3

  Ще има правителство,г-да от "Правен свят",ще има.Много страдата за разбитата престъпна органиазяция,която 11 г.съсипваше държавата.Чакам да сте обективни,когато започнат арестите на тези боклуци.

 4. 2
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  ПС, по интересувате се най-сетне и ни уведомете какво са решили ВСС относно заплатите. Очевидно от тях информация да чакаме е безсмислено, понеже те нали са на Олимп, не се интересуват от простолюдието

  Аз ще ти кажа - но не са решили още.

 5. 1
  | нерегистриран
  2
  -2

  ПС, по интересувате се най-сетне и ни уведомете какво са решили ВСС относно заплатите. Очевидно от тях информация да чакаме е безсмислено, понеже те нали са на Олимп, не се интересуват от простолюдието

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.