Контролът на Сорос върху ЕСПЧ: Съпротивата на Съда*

Контролът на Сорос върху ЕСПЧ: Съпротивата на Съда*
Джордж Сорос, снимка:БГНЕС

Европейският съд по правата на човека отговори по свой начин на Доклада на Грегор Пупинк. Докладът беше публикуван през февруари от Valeurs Actualités, като обяви избора на най-противоречивия съдия Йонко Грозев на важния пост председател на една от петте секции на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Според Grégor Puppinck, доктор по право, директор на Европейския център за право и правосъдие (Centre européen pour le droit et la justice), изборът на ЕСПЧ потвърждава господството в него на мрежата на влияние на Отвореното общество на Джордж Сорос.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) най-накрая даде своя отговор два месеца след публикуването на доклада на ECLJ, който разкри големия мащаб на съществуващия конфликт на интереси между 18 съдии от върховния съд в Страсбург и 7 неправителствени организации, финансирани от Джордж Сорос, между които е добре финансираната и противоречива "Отворено общество. Последвалият отговор обаче не е под формата на оспорване на неоспоримите факти, разкриването на които предизвика скандал в цяла Европа, нито чрез приемане на така необходими мерки за предотвратяване на последващи конфликти на интереси, още по-малко чрез налагане на санкция на тези съдии, което би била нормалната реакция на всеки национален орган на съдебната власт. Отговорът на ЕСПЧ дойде под формата на избора на най-противоречивия съдия - българинът Йонко Грозев, на важния пост на "президент на секцията" в Съда.

Напомняме на читателите си, че именно той прекара цялата си кариера като войнствен адвокат в неправителствени организации, близки до или финансирани от Джордж Сорос, за да стане един от лидерите на международно ниво в клана на "Отвореното общество", специализиран в използването на съдебни институции за политически цели (Инициатива за правосъдие на "Отворено общество" - Open Society Justice Initiative). Той стана известен, наред с други неща, като адвокат на групата Pussy Riot, които бяха изпълнили прелюбопитния спектакъл в катедралата в Москва.

Активист без всякакъв опит като магистрат

Още през 2014 г. условията на назначаването му в Страсбург бяха оспорвани, защото трима членове на българската комисия за подбор бяха негови колеги в неправителствена организация. Отхвърлена е жалбата за нарушение на процедурата за подбор, отправена до Съвета на Европа от местна организация.

При тези условия, този активист, лишен от какъвто и да е опит като магистрат (като мнозинството от съдиите в Страсбург), стана един от 47-те съдии на Европейския съд по правата на човека. Малко след избирането му, новите му колеги отсъдиха в негова полза, по повод аферата Pussy Riot и осъдиха Русия да му изплати значителна компенсация.

Като съдия той е разглеждал дела, които сам е завел в ЕСПЧ като адвокат или са били заведени от бившите му колеги от НПО. Трябвало е в 9 от тези случаи той да си направил отвод, но все пак е участвал в решението на поне 10 други дела, заведени или подкрепени от НПО, които самият той е завел или ръководил все още. (Списъкът на тези дела е наличен в приложенията към доклада)

Подобно поведение от страна на съдия, представлява сериозно нарушение на основните му етични задължения. Според всички законови разпоредби, извършителят на подобни нарушения би се изправил пред тежки дисциплинарни производства. Освен това след публикуването на доклада, министърът на правосъдието на България публично повдигна въпроса за отзоваването на Йонко Грозев, като същевременно припомни, че ЕСПЧ трябва да вземе това решение. Йонко Грозев се защити, като атакува ECLJ и обяви освобождаването си за невъзможно, като каза че в подобна хипотеза всички съдии посочени в доклада ще трябва да бъдат отстранени. По този начин той би бил защитен от другите уличени съдии.

Очевидно избирането му за президент на секцията потвърди неговата теза. Бивши съдии, които бяха запознати с доклада преди публикуването му, ме предупредиха за тази вероятна реакция на взаимна защита между съдиите. Четирима от деветимата съдии на секцията, към която принадлежи българинът (тази секция, която отговаря по-специално за френските дела), са сред 18-те спорни съдии.

Така избран, Йонко Грозев ще оглави една от петте секции на Съда, ще упражнява общи управленски правомощия в Съда и ще заседава по най-сериозните дела. По-специално той ще бъде съдията отговорен за спазването на етичните правила в своята секция и ще решава сам, за всеки конкретен случай, дали да покани, разреши или откаже намесата на НПО.

ЕСПЧ не подлежи на никакъв контрол

ЕСПЧ е най-изтъкнатият съдебен орган в Европа. Той има за цел да наложи на националните политически власти спазването на определени морални ценности. По този начин няма институция, която да може да осъществява контрол над него или да служи като балансираща сила. Той има последната дума.

Не се предвижда вариант, в който "Съзнанието на Европа", това е името, което съдът сам си дава, би могъл да се провали в моралните и етичните си задължения и да се отклони от първоначалната си идеология. Очевидно е обаче, че в определени случаи решенията му в голяма степен надхвърлят ангажиментите, вменени му от държавите. Начинът, по който Съдът реагира на публикуването на доклада, също показва, че той не е в състояние да се саморегулира правилно. Освен това изборът на Йонко Грозев за председател на секцията потвърждава доминирането на определени мрежи на влияние в рамките на ЕСПЧ.

Възстановяване на интегритета на Европейския съд

Единственият орган, който може да упражнява определена власт над ЕСПЧ, при липса на контрол, е Комитетът на министрите, тоест дипломатическият орган, който обединява посланиците на 47-те държави-членки на Съвета на Европа. Този комитет  беше сезиран съвсем наскоро от няколко члена на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В отправеното искане, последните молят  да се уточнят мерките, които Съдът възнамерява да предприеме, за да "възстанови интегритета на Европейския съд по правата на човека". Въпросът вече е в дневния ред на Комитета на министрите, който ще трябва да отговори изрично. Подобни въпроси са зададени и от евродепутати и членове на парламента в различни европейски държави.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която отговаря за окончателните избори на съдиите в ЕСПЧ, също може да бъде сезирана по този въпрос от депутатите. Това би позволило да се започне парламентарно разследване и да се дадат препоръки на ЕСПЧ за приемане на определени мерки, необходими за осигуряване на безпристрастност на неговите съдии. Докладът на ECLJ казва в този смисъл, че Съдът прилага към себе си правила, които налага в това отношение и на националните съдилища. В този смисъл в Бюрото на Парламентарната асамблея ще бъде депозирано и предложение от страна на ECLJ, в следствие на петицията, която позволява на всеки който има желание да  се присъедини и да поиска включването на тема в  дневния ред (петицията може да бъде подписана на тази страница).

Необходимо е да се действа не в дух на идеологическа борба, присъща за политиката, а в името на справедливостта.

Френски юрист, роден през 1974 г., доктор по право, възпитаник на Института за Hautes Etudes Internationales, Грегор Пупинк е настоящият директор на Европейския център за право и правосъдие (ECLJ, European Centre for Law & Justice), международна неправителствена организация, основана през 1998 г. в Страсбург, тя притежава  специален консултативен статус към Организацията на обединените нации от 2007 г. Противник на трансхуманистичните ексцесии и в частност на сурогатно или заместващо майчинство, пламенен защитник на свободата на съвестта, придобива известност с делото Лауци и други срещу Италия (Lautsi et autres c. Italie), в която Голямата Камара на Европейския съд по правата на човека в крайна сметка установява, че наличието на разпятия в държавните училища не нарушава Европейската конвенция за правата на човека. Последната му книга " Les droits de l'homme dénaturé." е издадена от изданията  Cerf.

*Grégor Puppinck, списание "Valeurs"

Още по темата

БАН анализира кибер заплахи, свързани с COVID-19

Предишна новина

Наемателите на държавни имоти ще бъдат освободени от наеми

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  6
  -2

  Четете Библията и ще откриете, че извращенията до които води практиката на този съд всъщност са антихристиянски (не самата Конвенция, чийто замисъл вероятно е бил пълен с добри намерения) Дано цялото случващо се зло да доведе до това повече хора да се замислят и да осъзнаят, че фаресеите не са динозаври, а написаното в Библията не в поредният мит, рекламиращ шотландско уиски или шоколад ... Много е тъжно, когато млади и интелигентно хора мислят, че православието е отживелица и им се връзват на козните на тези.

 2. 4
  Изи | нерегистриран
  6
  -3

  Йонко Грозев работи за КГБ и ДС-отдел затвори.

 3. 3
  Определено | нерегистриран
  5
  -2

  Е имало 30 сребърника от Тир за добрите послушковци на чичко Сам с фамилията Сорос и къщичка с еленчета и шейна в Ленгли. Съвсем определено, а никой не отрича фактите. Въпросът е и какво от това? На който Богоизбраните отговорят, че Китай е виновен за всичко.

 4. 2
  | нерегистриран
  22
  -7

  Определено има проблеми в този съд и те не са само организационни

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.