Корнелия Нинова поиска отнемане независимостта на прокуратурата и нов антикорупционен закон

Корнелия Нинова поиска отнемане независимостта на прокуратурата и нов антикорупционен закон
Лозан Панов и Корнелия Нинова с еднакви "опорни точки" срещу прокуратурата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова извърши грубо посегателство срещу разделението на властите. Това се случи минути преди началото на свикания от президента Румен Радев Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). Нинова поиска отнемане независимостта на прокуратурата и нов антикорупционен закон. Корнелия Нинова, която е бивш следовател, не уточни как вижда промяната по отношение на прокуратурата, която не би могла да се извърши без промяна на Конституцията.

Думите на лидера на най-голямата опозиционна партия в голяма степен се припокриват с позабравени в последните две години "опорни точки" на олигархично-адвокатски кръгове, които водят над 20-годишна война срещу държавното обвинение. Изразителите на лобистките интереси, анонсирани от Нинова, доскоро бяха партийни лидери на провалили се политически проекти като Христо Иванов и Татяна Дончева, за които е добре известна близостта им с подсъдимите Иво Прокопиев и Цветан Василев.

По делото за разменени обидни реплики, което Корнелия Нинова и Бойко Борисов водеха един срещу друг, адвокат на лидера на БСП бе Георги Атанасов, учредител на партия "Да, България". Атанасов е защитник на Иво Прокопиев по делата за отнемане на незаконно придобито имущество, които КПКОНПИ води срещу издателя. Изказаното от Корнелия Нинова преди КСНС в понеделник е било обект на множество публикации в медии, свързани именно с Прокопиев, чийто автор е бил адв. Георги Атанасов. Освен всичко това, адв. Атанасов е защитник и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета по делото й, което тя води срещу издания, разкрили сблъсък с органите на полицията през 2004 г. На първа съдебна инстанция Елисавета Панова изгуби делото. Адв. Георги Атанасов е съдружник с адвокатите Ина Лулчева и Даниела Доковска, представляващи пред съда Иво Прокопиев, Огнян Донев и др.

Ето и думите на Корнелия Нинова, разпространени от пресцентъра на БСП:

"Консултативният съвет за национална сигурност по темата корупция е изключително важен, дано да има и конкретни резултати и решения. В последните 30 години всички политически партии декларираме политическа воля за борба с корупцията. Резултатът е, че стигнахме до това днес да говорим за 10 млрд. лв. годишно кражби от корупция - пари, които са необходими за инвестиции в болници, училища и доходите на хората.

Според мен са необходими три неща. Необходимо е първо да имаме добър и истински закон. В момента имаме закон, който бе написан набързо и в последната година и три месеца е поправян  четири пъти. Това е нетрайно законодателство и резултатът се вижда. Второ,10-15 души, които са независими от политически партии, сигурни от провокации на икономически кръгове, на които да се даде да провеждат този закон абсолютно безкомпромисно спрямо всички, независимо от постовете ни. Третото е контрол върху изпълнението на закона. Заради това влизам на КСНС с три конкретни предложения: 

Първото е изцяло нов антикорупционен закон, за който имаме готовност, сегашният е изцяло лобистки, той прикрива олигарси и спасява политици от наказателно преследване.

Второто е правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България. Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме те да бъдат посочени непрозрачно от определени кръгове и да бъдат едни послушковци, които няма да доведат до край и европейската прокуратура на територията на България.

Третото е - предлагам разговори в партиите, в обществото и със специалистите за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които досега не подлежат на такъв, защото създават условия за произвол на прокуратурата по определени дела и субективни решения по тези дела."

Още по темата

Главният секретар на ДСБ сменил името си, издирван е за имотни измами

Предишна новина

Хванаха над 1 тон марихуана в камион на Калотина

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 28
  Преки избори на съдии! | нерегистриран
  1
  0

  Не на назначените, искаме избрани пряко от народа съдии!!! Преки избори за съдии!!! Стига хотели, лов и риболов!!!!!

 2. 27
  трябва тотален съдебен контрол за скапаната прокуратура в бг | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #25 от "ДО 6 и 11 | нерегистриран":
  Кои съдии да проверяват привличането на обвиняем??? Лозан или Председателя на адм. съд-София? За да си купят от отменените постановления още имоти!!! такова "животно" съд да проверява привличане на обвиняем няма в нито една европейска държава! Проверката е с присъдата, ако се внесе обвинителен акт.  Та какво му беше нередното на коментара, че не разбрах? Пита човекът, отговарям му. И ето го пак:

  Ако ти повдигнат обвинение за някаква простотия, може доста време да почакаш да ти внесат обвинителен акт, съответно - да те оправдаят, а може и да не дочакаш. Та през това време ходи обяснявай, че нямаш сестра...

 3. 26
  **************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 25
  ДО 6 и 11 | нерегистриран
  2
  -6

  Кои съдии да проверяват привличането на обвиняем??? Лозан или Председателя на адм. съд-София? За да си купят от отменените постановления още имоти!!! такова "животно" съд да проверява привличане на обвиняем няма в нито една европейска държава! Проверката е с присъдата, ако се внесе обвинителен акт.

 5. 24
  вън прокуратурата от съдебната власт | нерегистриран
  5
  -3

  Прокуратурата и КПКОНПИ са заели поза партер и само чакат какво ще им спуснат като поръчка за опраскване тези, дето си ги назначиха. С апартаментите ще ни отвличаме вниманието сега, а оня с хонорара за хидроинжинерство, дето си напазарува и ТЕЦ Варна, няма кой да го проверява...

 6. 23
  Г-жа Лъжа Техноимпекска-Пловдивскопанаирна-Лукойлска | нерегистриран
  2
  -7

  Нещо не сте разбрали. Моите три предложения бяха:  1. Да не се проверява какво съм приватизирала (най-вече по Костово време).

  Предполагам се подразбира, че също никой да не пита какво се води на името на синчето ми в САЩ.

  2. Да не се проверяват имотите на Елена и какво е изпрала от КТБ.

  3. Прокурорите да се подчиняват само на закона и на телефонните обаждания от Позитано 20.

  Моят подчехлен президент нещо се е объркал.

 7. 22
  безпристрастен | нерегистриран
  11
  0

  Ако въобще се случи такова нещо, трябва значително да намалят щатовете на апелативните и по - горе седящите прокуратури, защото почти нямат да имат работа. Не че сега са се убили, ама щат - нещат понадраскват по някой и друг ред един два пъти в месеца или на тримесечие.

 8. 21
  | нерегистриран
  5
  -12

  Как няма да иска това К.НИНОВА, при положение,че тя е купила апартамент за по 250 евро квадрата.Ако се стигне до проверка и на нейния апартамент това ще лъсне.Тя не случайно се изказва така, вдругиден ако се започне проверка и на нейния апартамент, ще лъсне и този скандал.И не само нейния и на други партийни другари.

 9. 17
  ************************************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 16
  ******************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 15
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 13
  | нерегистриран
  5
  -13

  Този вляво на снимката докога ще ни позори? ВСС, ще правите ли нещо по въпроса?

 13. 12
  Про-Пеевска статия | нерегистриран
  18
  -13

  Така по същество Корнелия Нинова е права.

  Съда сега вможе да контролира само прокурорските актове за прекратяване и спиране на наказателното производство и МН. Но най-важното отказа да се образува наказателно производство не подлежи на съдебен контрол и прокуратурата не повдига обвинения на техните хора и на хората от полицията и власта-има десетки хиляди откази от образуване на НП които За Съжаление не подлежат насъдебен контрол. Не подлежат на съдебен контрол и никъде не разсписаните в НПК т.н."проверки" по реда на чл 145 и чл 146 ЗСВ-тия проверки не са по реда на НПК с тях не се събират доказателства, а само "данни" и служат Много Често за изнудва, натиск и компрометиране на личностти.

 14. 11
  13 | нерегистриран
  18
  -16

  Прокуратурата не е съдебен орган, тя не решава спора по същество, за да се нарича "съдебна власт". Съдебна власт е съдът, това е проблемът още от 1991г., когато приеха новата конституция. Идете в провинцията да видите как минават наказателните дела- там съдът и прокуратурата са в едно неразривно единство. Каквото каже и поиска прокурорът, това получава от съда. Прокурорът знае кога ще започне делото, дали ще дойдат свидетели ,кои вещи лица ще се явят, кои няма да се явят, всичко съгласува със съдията. Защитата никой не я пита за нищо. Това "независимост" ли е ? Самото присъствие на обвинението в рамките на съдебната власт пречи на съда да бъда наистина независим орган, т.е. арбитър, трета страна, независима по спора.

 15. 10
  | нерегистриран
  16
  -18

  Корнелия Нинова срам няма! То бива наглост, бива, ама нейното... Тази безсрамница иска да ограничи правомощията на Цацаров да повдига обвинения на всеки, който му вади кирливите ризи на показ, след което да ги заклеймява като ненадеждни източници на информация, щото, видите ли, те били обвиняеми (на които същият тоза Цацаров им е повдигнал обвинения). Че то това е едно от основните призвания на независимата Прокуратура във всяка правова държава!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.