Корупционните престъпления не са прецизно уредени в нашия Наказателен кодекс*

Корупционните престъпления не са прецизно уредени в нашия Наказателен кодекс*
Проф. д-р Момяна Гунева, снимка: в-к "24 часа"

Лично аз съм удовлетворена от факта, че г-н Иван Гешев се опитва да очертае проблемите в нормативната уредба, с които прокурорите се сблъскват всекидневно в своята работа, макар и законодателните промени да са извън правомощията на главния прокурор. Естествено, това е в правомощията на народните представители, но е добре да се знае какво е редно да се направи. Убедена съм, че идеята за промени трябва да идва оттам, където се прилага законодателството, а не толкова от народните представители. Имам известна надежда, че ако повече се обръща внимание на предложенията, които дават хората, които всекидневно прилагат законодателството, нещата може и да потръгнат.
 
Не бива с лека ръка да се критикува изложеното в неговата концепция. Тя отразява нещата, които нейният автор вижда в конкретния момент. Затова и всичко, което към днешна дата му се струва на него, а може би и на гражданите маловажно или напротив - много злободневно, след година може и да не изглежда така. Във всички случаи обаче чест прави на кандидата за главен прокурор, че обръща внимание на законодателните промени, защото това би могло да бъде стъпка към подобряване работата на прокуратурата. Но както е добре известно, винаги чакаме нещо положително да се получи от новия избор, новия човек, новия подход. Проблемите и постиженията на прокуратурата, които той посочва в концепцията си не могат да бъдат подминати с лека ръка и можем да разчитаме на изтъкнатия от него стремеж да надгражда постигнатото.
 
Конкретно за съкратеното съдебно следствие съм на мнение, че то не е лошо като идея. Но ако мога така да се изразя, лошо е това, че за да се стимулира желанието процесът да приключи по-бързо, се предвидиха съществени редукции в размера на наказанието, които не са оправдани с нищо. Бих попитала защо спрямо човек, извършил убийство на улицата например, и заловен на местопрестъплението да не се приложи съкратено съдебно следствие. Но защо това директно трябва да рефлектира върху размера на наказанието. Нито някога съм разбирала, нито разбирам този законодателен подход и в момента. Целта на наказателното производство е да се реализира наказателната отговорност и донякъде да се възстанови загубеното чувство за справедливост. Ясно е, че нито убитият ще се върне, нито загубата, каквато и да е тя, ще бъде възстановена в пълен обем. Следите от извършеното престъпление остават върху близките на жертвата.
 
Но не може цел на наказателното производство да бъде бързината, а бих казала, че тя се е превърнала във фикс-идея. Когато фактите са установени, защо трябва наказателното производство да се влачи с години - безсмислени експертизи, безсмислени искания и т.н. Защото всички започват да изпитват нещо като боязън. Един се страхува от това, че на подсъдимия са ограничени правата и той не е могъл в пълен обем да развие защитната си теза, а това води до неблагоприятни последици. Друг се страхува, че не е дал възможност на прокурора да разпита всички свидетели, нещо, което в редица случаи също е излишно. Истината е, че за да се точат делата, в голяма степен значение има това, че няма решителност. Нека да има съкратено съдебно следствие, но да се каже, че при него съдът може да приложи чл. 55 от НК. Този текст от закона гласи, че тогава, когато предвиденото в закона наказание е несправедливо тежко, съдът може да наложи по-леко по-размер или да го замени с друго по-леко.
 
Какво значение има самопризнанието? Нима, ако извършителят не признава за жестоко престъпление, но на него са присъствали 10 души, той не може да бъде наказан? Ролята на самопризнанието в наказателния процес не бива да бъде абсолютизирана. Ако извършителят признае този факт, на който са били свидетели още няколко човека, защо за него трябва да има полза от това? Полза може да има единствено, ако се прецени, че не бива да се разпитват свидетели, наново да се назначават експертизи т.н. Така че мнението ми е, че съкратено съдебно следствие трябва да има, но да се даде възможност на съда да определи наказание такова, каквото смята, че е подходящо, а не да бъде ограничен във възможностите. Съгласна съм с виждането на Иван Гешев, че сега съдът само регистрира самия факт на признанието и това, че не се оспорват доказателствата, които са събрани в досъдебното производство. Но ще кажа и нещо повече. В някои случаи съдът е ограничен да наложи ниско по размер наказание независимо от личното си мнение.
 
По отношение на корупционните престъпления категорично смятам, че те не са прецизно уредени в нашия Наказателен кодекс. Но и не познавам наказателен кодекс, който да е решил въпросите относно подкупа по начин, който лично мен би ме удовлетворил напълно. Действително един от начините за ограничаване на дребната корупция, която ни мъчи, е намирането на баланс в отговорността, включително и с оглед на избягване на възможностите за злоупотреба при провокация към подкуп. Що се отнася до декриминализирането на активния подкуп, за да бъда любезна бих казала, че идеята е категорично екзотична и най-малкото не се поддържа от международните актове, отнасящи се до борбата с корупцията.
 
С пълна убеденост мога да кажа, че общата част на нашия Наказателен кодекс е едно от най-добрите неща, писани на български, но особената част е тази, която трябва да бъде сериозно обмислена. Затова съвсем логични са законодателните промени, за които Иван Гешев говори в концепцията си. Той има куража да постави някои наистина дискусионни проблеми, защото всеки, който бъде избран за главен прокурор - дали той, или някой друг - ще се сблъска с трудности при прилагането на определени текстове от НК, тъй като обществените условия са вече много променени.
 
Проф. д-р Момяна Гунева, преподавател по наказателно право. Председател на Българското юридическо дружество. 
 
*Коментарът е публикуван във в-к "24 часа". Заглавието е на "Правен свят".
 

И в оставка Методи Лалов продължава да руши имиджа на съдебната власт

Предишна новина

Нова мигрантска опасност назрява от юг: Защо Борисов за пореден път отписа Шенген

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  **************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 8
  трол | нерегистриран
  4
  -6

  Държавна политика е подателят на сигнал за корупционни престъпления е да бъде подложен на терор от институциите. Примери-помните ли така наречения от медиите "храбрия архитект", който подаде преди 10 години сигнал за корупционни практики в държавна административна структура. Ето какво казва той на следния въпрс на журналиста "Как те предадоха точно тези, които трябваше да те защитят?"  Отговорът му "Тук питай бившия главен прокурор и настоящ конституционен съдия Борис Велчев, имам свидетели. Когато трябваше пък аз да съм защитен свидетел, още на другия ден името ми вече се знаеше точно от тези, които не трябваше да знаят. Аз тогава бях изключително уплашен, дори паникьосан, и не го крия. Нямах избор и потърсих помощ от мои приятели журналисти, за да мога да ги изпреваря.  Стана като в мафиотски филм. Тогава ми помогнаха само трима. Ти знаеш кои са и недей да скромничиш излишно. Тогава прокурорът Роман Василев много ми се радваше из коридорите на Съдебната палата и то до степен, че изписах кофи с мастило. Искаха от мен да дам половината от подкупа, ама нямах толкова пари и дадох, колкото имах спестени - 10 бона, които ми върнаха чак след 2 години. Междувременно лицемерно ми сложиха охрана пред къщата."  https://offnews.bg/interviu/hrabriat-arhitekt-georgi-ianev-u-nas-veche-te-prevrashtat-v-hlebarka-437891.html  Да напомня и друго-Босия подаде сигнали за престъпни схеми в ИА "Автомобилна администрация", сигнали оказали се верни, и първоначално Босия го направиха подсъдим, и оправдан в съда. Подаваш верен сигнал, правят те подсъдим. А също така и беше няколко пъти арестуван, а и съден по УБДХ. Заради подадени сигнали за корупционни практики. Ето това се случва с подателят на сигнал-арестуват те ,съдят те, глобяват те, пращат те на наказателен съд. Случи се с Босия. В добавка да добавим и поведението на прокуратурата-дългогодишно неработене по негови сигнали, прокуратурата се заедейства едва след като Босия сезира немското посолство-едва след намесата в немското посолство почнаха арестите в ИА Автомобилна администрация.

 3. 7
  Цунева | нерегистриран
  6
  -5

  Ма то голям кураж се искало за това, брей....

 4. 6
  | нерегистриран
  13
  -9

  Уважаеми "професори" и "действащи прокурори",

  Целта на наказанието (чл. 36 НК) не е да възмезди пострадалите и/или близките им.Ако беше така щеше да се прилага талионът (око за око, зъб за зъб).

  Превенцията на престъпленията е прерогатив на изпълнителната (МВР) власт, а не на съдебната, която също, макар и косвено, чрез целите на наказанието способства за това.

  Съдът не е "регистратор" на желанието на подсъдимия за съкратено съдено следствие. Това значи, че не познавате института въобще и причините за приемането му. Ако едно дело се влачи с години (5/6) през всички инстанции, накрая ще му се намали наказанието заради прекомерно бавен процес. Т.е. резултатът в края ще е равен или по-зле от този в началото със ССС.

 5. 5
  | нерегистриран
  9
  0

  :) Знам! Точно това проверявах!

 6. 4
  До 1 | нерегистриран
  11
  -1

  Айде :) Това им е схемата! Реагират на коментар! Директно се включват само ако статията е в недвусмислена насока, а иначе дебнат коментарите! :)

 7. 3
  Някой | нерегистриран
  4
  -8

  За да сме точни и обективни да се чете : голямото мнозинство от членовете на ВСС,много голямото

 8. 1
  | нерегистриран
  13
  -3

  Много странно! Троловете още не са започнали да плюят!!!! Явно днес им раздават заплатите!

  А по темата - да, корупционните текстове в сегашната си редакция са създадени, за да възпрепятстват борбата с корупцията и изцяло подпомагат извършителите на престъпленията! Затова и до съд стигат само дребните риби!

  Нужда от промяна има - законодателна такава!!! Дано обаче на политиците им стиска!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.