КПКОНПИ води дела за отнемане на имущество за над 1.5 милиона лева срещу ало измамници

КПКОНПИ  води дела за отнемане на имущество за над 1.5 милиона лева срещу ало измамници
Снимка: БГНЕС, архив

Дела за отнемане на незаконно придобито имущество се водят срещу известни криминални проявени лица в меката на ало измамниците - Горна Оряховица, Левски и Ветово, стана ясно след телевизионен репортаж на NOVA, който е продължение на това, какво стана след мащабна акция на органите на реда именно в този край на страната.  През 2019 г. при мaщaбни aкции нa МВР и Глaвнa прoкурaтурa бяхa рaзбити двe oт нaй-гoлeмитe групи тeлeфoнни измaмници. Тaзи нa Бoриcлaв Димитрoв-Бoбитo в Гoрнa Oряхoвицa, извършили измaми зa нaд 2 милиoнa лeвa. И тaзи нa Димитър Ceрaфимoв –Кeлeшa в Лeвcки, именно след пoрeдицa oт рaзcлeдвaния нa NOVA.

Става ясно, че година след акцията извършителите на ало измамите са в затвора. Междувременно пък КПКОНПИ още тогава е реагирала светкавично и е завела дела срещу нарушителите на закона.  ''Телефонните измами са един сериозен обществен проблем и статистиката напоследък от тяхното намаляване показва, че когато държавните институции работят заедно - има резултат. Резултатите за тези две години, въпреки пандемична обстановка са доста добри. Ние сме проверили над 40 телефонни измамници, като Комисията води дела за отнемане на имущество за може би над 1.5 милиона лева. За тази година имаме реално отнето имущество за над 800 хиляди лева от някои от знаковите фигури на телефонните измами. Илюстративен пример е делото, което образува Комисията миналата седмица  за един от тарторите на телефонните измами. От него, освен всичко друго, искаме и златни накити за близо 62 000 лв", обясни Николай Колев - директор на Териториалната дирекция на КПКОНПИ във Велико Търново.

''Народопсихологията на българина е такава, че той се стряска тогава, когато му се бръкне в джоба и ефектът от нашата работа е точно такъв. Аз винаги давам като пример един от телефонните измамници - когато беседвахме с него с изненада констатира, че каза "аз нямам присъда". И му обяснихме за коя точно телефонна измама става дума и той каза: “Ама аз това не съм го лежал.“ Наказателната репресия в случая, понеже той не я е претърпял, почти не я е усетил. Когато имахме влязло в сила решение, с което му отнехме къщата, няколко скъпи коли и златни накити, тогава вече, ефектът тук беше доста сериозен“, допълни  Николай Колев.

Златните накити са на Димитър Серафимов, по прякор Келеша. При акция на МВР и Специализираната прокуратура бяха задържани той,  сина му Васил и групата им от Левски. В момента всички са в затвора. Дело за отнемане се води и за част от къщата на друг задържан от групата на Серафимов - Янко Янакиев, по прякор Зубето. Проверка се извършва и на имуществото на брат му - Васил. Отнети къщи и дела за отнемане се водят и в квартала на богатите „Калтинец” в Горна Оряховица. Всички от групата на  Борислав Димтров, по прякор Бобито, се проверяват от Комисията.

 

Още по темата

Избираме управляващи на 28 март

Предишна новина

Проектът на Закон за трюфелите притесни производителите на култивирани градини

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.