КПКОНПИ: Лидерът на БОЕЦ няма да се срещне с Цацаров, диалогът с Георги Георгиев е недопустим

КПКОНПИ: Лидерът на БОЕЦ няма да се срещне с Цацаров, диалогът с Георги Георгиев е недопустим
Лидерът на БОЕЦ, заедно с премиера Бойко Борисов, в период, в който Георги Георгиев не възприемаше Борисов като "мафиот", снимка:архив

Лидерът на организацията „БОЕЦ“ Георги Георгиев няма да бъде приет в кабинета на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров, а диалогът с него е недопустим. Това става ясно от официална позиция на Антикорупционната комисия във връзка с акцията по блокиране на сградата на органа в сутрешните часове на четвъртък от Георгиев и група негови съмишленици.

В четвъртък група граждани, водени от Георги Георгиев, блокираха за около час служебния вход на сградата на КПКОНПИ на пл. „Св. Неделя“ в столицата. По този повод, като и по повод отправените искания за влизане в тази сграда на протестиращите и за подаване на оставки, с твърдения, че десетки техни сигнали за корупция са останали „без отговор“, Комисията изразява следната позиция:

Блокадата на сградата е извършена в нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите, по начина, по който такива действия бяха предприети досега по отношение на Министерство на правосъдието и на Централната избирателна комисия. Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места. Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6. Извършената незабавна проверка в дирекция „Противодействие на корупцията“ показва, че от началото на годината там са постъпили два сигнала за корупция за лица, заемащи висши публични длъжности, подадени от ГД „БОЕЦ“. По единия се осъществяват съответни оперативни действия, а по другия проверката е прекратена, тъй като от посочения подател /ГД „БОЕЦ“/ категорично са отрекли авторството на сигнала. Прием на г-н Георги Георгиев от председателя на КПКОНПИ е отказан не само поради правилата за достъп до сградата и осъществената незаконна блокада на входа й. Основната причина, поради която какъвто и диалог с този гражданин е недопустим, е видна от публикуваните по-долу фотографии, които са публично достъпни в интернет пространството.

КПКОНПИ изразява благодарност на служителите на МВР, които не допуснаха нарушения на обществения ред пред сградата днес. Уважение заслужава и трудът на хигиенистите, работещи в Комисията, на чиито труд се дължи почистването на фасадата от хвърляните по време на протеста хранителни продукти.

Как в щата Юта поискаха доживотен затвор за протестиращи, осквернили с червена боя сграда на правосъдието

Предишна новина

Цацаров отговори на Антикорупционния фонд и медии: Като главен прокурор съм спазвал закона, не разпространявайте клевети

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  *************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 7
  though cookie | нерегистриран
  4
  0

  Правилно! С терористи и наемници (mercenaries) не се преговаря.

 3. 6
  Сърджа Попович | нерегистриран
  4
  -4

  В редица страни протестиращи точка по точка следваха учебниците по „ненасилствена революция“, написани от американския политолог Джин Шарп, който ръководи съвместно с Боб Хелви института „Алберт Айнщайн“ в Бостън - нов начин за сваляне на неудобни правителства, следвайки максимата, че там, където въоръженият бунт е невъзможен, се налага системата CANVAS. Как се работи с нея?
  Тя има три нива. Едното е с местни активисти, които приемат нашите хора с опит. Второто ниво се състои в предоставяне на безплатни помагала, в които се обяснява как да се води битка с потисниците. Едно от тях е класическият "Наръчник за ненасилствена борба", който се намира в интернет на много езици, за да може да бъде използван без заплащане и без проблеми там, където е необходим. Последният ни наръчник, озаглавен "Обърни потисничеството срещу самото него", вече има голям успех. Той е, както всички останали, лесен за разбиране и прилагане. А на третото ниво работим с учени, които помагат на масите да разберат нашата система.
  Когато се вгледаме в опита от ХХ век, се открояват ясно няколко успешни акции без прилагане на насилие, които промениха света завинаги. Ганди показа как се слага край на колониализма в Индия, Нелсън Мандела или Мартин Лутър Кинг – как се противостои на расизма. Борбата на Лех Валенса как да се изгонят съветите от Полша и да се постигне европейско единство е друг пример. Така че моят институт CANVAS се опитва да разбере какви са били тези процеси с помощта на специалисти по обществените науки. При всички случаи е много трудно да се каже какво точно трябва да се прави, защото не става само с копиране. Всяко място си има своите особености. Има малко на брой елементи, които са общи за всички изброени успешни опити, и с тях работим. Наричаме ги „божествената троица“ на нашата борба. Първо – единството, второ – планиране, и трето – дисциплина на ненасилието. Единството е необходимо за събирането на хора. Трябва да се накарат да участват колкото се може повече хора, без да им се позволява да прилагат насилие. При диктатурата това, което парализира хората, е факторът страх, а при демократично, но корумпирано управление, апатията прави хората неефективни. Като знаем това, анализираме настроението на хората, както и способността да предизвикаме ентусиазъм, също стратегията и тактиката, които могат да се използват. В общества със силна култура на ненасилие, ние полагаме всички усилия и не прибягваме до саможертвата и други подобни действия, защото ги считаме за вредни и непродуктивни. Във всеки случай, има много интересно проучване, проведено от две американски изследователки – Ерика Ченоует и Мария Стефан, които са изследвали 323 кампании между 1900 и 2006 г.. В него може да се види, че конфликтите, водени по методите на ненасилствена съпротива, са много по-дълготрайни и ефективни от насилствените или военните. Ненасилствената съпротива има 53% шанс за успех, срещу 26% при съпротива чрез война или насилие. Ето защо нашата система е не само по-етична, но и по-ефективна.
  Сега има нови течения и места, където избухва протестът. Това са хора, които не идват от политическата сфера. Това, което се случва е защото хората нямат доверие на политическите елити. Протестите не се провеждат от формални политически партии, а от хора, които са уморени от положението в страната и искат сами да свършат нещата. И несъмнено ще продължат напред. Съществуват правителства, избрани чрез избори, но те изглеждат неспособни да покрият основните потребности на хората. Най-важната причина за протестите, която виждам, е нарастването на престъпността и поради това проблемът е не толкова до партиите, колкото до решаването на проблемите в икономиката и сигурността.
  Аз се опитвам да разделя света на две големи групи. В щастливите страни правителството се страхува от хората, а в нещастните страни хората се страхуват от правителството. Поради това просто вярваме в събирането на хора, в ентусиазма и познанията.
  Ако имаш ясни цели и някой иска да ти помогне, трябва да се говори с него. И ако целите ви съвпадат, приемаш помощта. Не виждам проблем в това.

 4. 5
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 4
  Bohemian Rhapsody | нерегистриран
  9
  -4
  До коментар #1 от "Rhapsody | нерегистриран":
  И какво доказват тези снимки?
  А колко стотици снимки има Цацаров със същите лица?
  И защо тогава го пускат в сградата?

  Доказват близки отношения с лицата от снимката, хубавецо. С Лозан и с Цветан, ако не си разбрал, снимката с Бойко е ясно, че е най-старата и не е актуална към момента. А каква го свързва Лозан и Цветан оставям на възможностите ти да мислиш логично и последователно. Този селски бек от Видин, е като една прелъстена и изоставена жена, която е решила да си отмъщава.

 6. 3
  Длъжна е дава отговор | нерегистриран
  6
  -7

  Съгласно АПК, когато комисията е сезирана със сигнал, най-малкото като административен орган, е длъжна да уведоми писмено подателя на сигнала за установеното от нея. Тази комисия е меко казано скандална, а бездействието й по определени сигнали, граничи с престъпно.

 7. 2
  Тази комисия не работи | нерегистриран
  5
  -5

  Тази комисия не работи ефективно и безпристрастно. Инструмент, който не върши работа при борбата с корупцията.

 8. 1
  Rhapsody | нерегистриран
  8
  -7

  И какво доказват тези снимки?
  А колко стотици снимки има Цацаров със същите лица?
  И защо тогава го пускат в сградата?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.