КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси столични общинари, похарчили пaри за деца в риск

КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси столични общинари, похарчили пaри за деца в риск
Снимка: БГНЕС

На редовно заседание в сряда, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ прие решение за образуване на производство за установяване на конфликт на интереси по отношение на Савина Савова, кмет на район „Възраждане“ в столицата, и на заместник – кмета Татяна Димитрова.

Производствата са образувани след сезиране от медийна публикация във вестник „Труд“. 

Общинарите от район „Възраждане“ си правели семинари в Гърция и Испания, както и по родните курорти с пари от бюджета на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Десетки командировки до островите Тасос и Корфу, както и до Барселона са подписани от кмета Савина Савова за обществените възпитатели, част от които са на възлови постове в общината и по съвместителство са и членове на комисията, пише Труд.

Общинарите могат и сами да си плащат пътуванията до островите, защото заплатите в общината не са малки. Само получените възнаграждения от секретаря на общината Дарина Енева през 2019 г. са 40 327 лв., което прави по 3360 лв. месечно.

Заместник кметът Татяна Димитрова два пъти е била в командировка в Гърция през 2016 - през юни на Тасос, а през септември на Корфу. Не е пропуснала да прескочи за сметка на общината и до Барселона през май, през юли пък е била на семинар в Сандански.

За Савина Савова и Татяна Димитрова е започнала и проверка съобразно правомощията на КПКОНПИ по глава Девета от закона - „Противодействие на корупцията“.

Съгласно ЗПКОНПИ, конфликт на интереси възниква, когато лице, заемащо висша публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба. След образуване на производството, Комисията изисква и получава необходимата информация и документи, и се произнася с мотивирано писмено решение в срок до два месеца, който може да бъде удължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За лицата, посочени по-горе, конфликт на интереси не е установен с факта на образуване на производството – той се твърди в медийна публикация, и наличието или липсата му подлежи на установяване по предвидения в закона ред.

Още по темата

Нов законопроект на правителството се зае с грижата за правата на бежанците

Предишна новина

Съдия Емил Дечев в конфликт на интереси в производството по мярката на прокурор Георги Асенов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.