КПКОНПИ разследва висш държавен служител, приближен до политически лидер за злоупотреби и неправомерно получаване на пари в особено големи размери

КПКОНПИ разследва висш държавен служител, приближен до политически лидер за злоупотреби и неправомерно получаване на пари в особено големи размери

Час преди старта на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев от КПКОНПИ изпратиха писмо до медиите, с което завяват, че атаката срещу комисията се води целенасочено и е заради нейната успешна работа. Писмото вероятно е и отговор на решението на Президенството да оттегли поканата си към КПКОНПИ за днешното съвещание. Румен Радев оттегли първо поканата си към Пламен Георгиев, а впоследствие и към неговия заместник Антон Славчев, съобщи Канал 3.
 
Ето и цялото писмо на Антикорупционната комисия:
 
Съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е независим специализиран, постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политика по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, написаха от КПКОНПИ.
 
Във връзка със свикания Консултативен съвет за национална сигурност е предоставен доклад на 05.04.2019 г. до Президента на Република България относно постигнати резултати в противодействието на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество за лица, заемащи висши публични длъжности.
 
Постигнатите резултати и ефективността на Комисията са оценени, както от Европейската комисия, така и от международните партньори.
 
Атаката срещу Комисията е от двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 млрд. и 200 млн. причини, които могат да мотивират не една политическа партия да направи това. (Запорът на имущество и активи на подсъдимия Цветан Василев по искане на КПКОНПИ е в размер на 2 млрд. лв., а на подсъдимия Иво Прокопиев - 200 млн. лв. - бел.ред.)
 
В Комисията тече проверка на информация на приближено лице до политически лидер. Същото лице, в качеството си на висш държавен служител, възползвайки се от служебното си положение, е извършило злоупотреби, вследствие на което е получило неправомерно парични суми в особено големи размери. За същото това лице са налични данни, че организира изборите на определена политическа партия.
 
По същия случай се извършва и втора проверка за изнасяне на информация от служител на Комисията към същото това лице.
 
Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата.
 
За нас Комисията, сигурността и стабилността на държавата, както и борбата с корупцията, са единствената задача.
 

Още по темата

Продажбата на недвижими имоти на данъчна оценка е практика, от която държавата губи

Предишна новина

Прокуратурата разпореди проверка за имотите на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 10
  Ама верно ли | нерегистриран
  6
  0

  работата и е толкоз успешна ...

 2. 9
  Човекът с каруците до сауните | нерегистриран
  10
  0

  Натиска се да живее в София и първото, което прави е да си сложи каруцата на терасата.

 3. 8
  Кпконпи удошевен предмет... | нерегистриран
  5
  -4

  Аз пък мисля, че Кпконпи, може да функционира и без определени хора. Та това е институция подчиняваща се на закона, личността е без значение... Опа, забравих за матрицата от изток и големия брат освободител.

 4. 7
  | нерегистриран
  4
  -18

  Въпросът по-скоро е дали може една държава хем да е правова, хем в нея да има министър като Бойкикев и върховен съдия като Лозан?

 5. 6
  | нерегистриран
  24
  0

  Единственото достойно решение е оставка на целия състав на комисията.

  Между другото, освен собственост се декларира и ползвано имущество. Терасата, барбекютата и сауната ги няма и в тази графа, така че е прекалено нагло да се твърди, че няма допуснати нарушения при декларирането на председателя, а на 700 други служители да се чудят за каква запетайка да се хванат, за да отчитат дейност.

 6. 5
  RRR | нерегистриран
  19
  0

  Нагли до безобразие.

 7. 4
  ***************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 3
  | нерегистриран
  29
  0

  Шефът на тази комисия въздигна личния си проблем с някаква тераска до висотити на конспирация срещу държавата и правовия ред. Проблемът е, че толкова мощен държавен орган не може да следва стилистиката и изразните средства на сайтове и вестници, които са се оплели отдавна в кълчищата да защитават едни, а други да боготворят.

 9. 1
  | нерегистриран
  34
  0

  Това е изключително несериозно! Държ.комисия с толкова големи правомощия да си обосновава декларацията с твърдения за съмнения, слухове, олигарси с неназовани имена и недоизказани твърдения за натиск от някъде си и някой си е признак на слабост и непрофесионализъм. Обяснителния режим, в който я вкара Пл.Георгиев е изключително неадекватен и инфантилен.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.