Крачка назад: Николова предложи леко разхлабване на мерките на Нова година

Крачка назад: Николова предложи леко разхлабване на мерките на Нова година

Здравният министър против ресторантите да работят до 00:30 ч. на Нова година

Не виждам основание работното време на ресторантите на Нова година да е до 00.30 ч. Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов по повод предложението на вицепремиера и министъра на туризма Марияна Николова ресторантите в хотелите да работят с удължено работно време до 00.30 ч. на Нова година.

"Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с писмото, което получихме по-рано от вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова. В него г-жа Николова настоятелно моли ресторантите в хотелите да работят в новогодишната нощ, по изключение до 00:30 ч. на 01.01.2021 г. В конкретния случай, аспектите, в които може да се разгледа тази молба са два: формален и морален. Формалният - в сила е заповед от 18-ти декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване“, пише министърът.

„Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана. Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18-ти декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни. С последните думи, споделям своето лично мнение", написа още той.

Министерството на здравеопазването изпрати официалното си становище до Министерството на туризма, във връзка с писмото,...

Министърът на туризма – Марияна Николова, предложи леко разхлабване на мерките по Нова година. Предложението е всички ресторанти в хотелите да работят извънредно до 00.30 ч. в новогодишната нощ. Идеята ще бъде обсъдена с Оперативния щаб, потвърдиха от министерството пред NOVA.

В Банско хотелиерите са категорични, че ако празникът на Нова година се удължи, ще спечелят всички.

„Хората, които вече са си резервирали, ще имат възможността да посрещнат Нова година. Ясно е, че празникът няма да е както досега, но поне да го посрещнат с надежда”, коментира Надежда Атанасова, маркетинг-мениджър в хотел.

Туристите, които ще посрещнат Нова година в Банско, силно се надяват празникът в полунощ да бъде позволен, макар и без музика и програми.

Дори предложението да бъде прието обаче, хотелиерите не очакват много нови резервации в последните часове преди празника.

„Очакванията за резервации в последните дни не се оправдаха. В Банско работят едва 50% от хотелите. Бизнесът е изправен пред дилемата да работи или не. Според мен доста от колегите ще фалират, ако не се вземат спешни мерки. За съжаление, нямаме достатъчно резервации и през януари”, коментира хотелиерът Георги Думанов.

В Банско наред с българските туристи, сравнително активни са и гостите от Румъния. 

Предложението на Николова обаче предизвика и недоволство. От Асоциацията на заведенията у нас заявиха, че идеята е дискриминираща, защото се отнася само за ресторантите в хотелите.

Още по темата

В Нидерландия със самолет, влак или автобус - само с отрицателен PCR тест

Предишна новина

Прокурор от Кюстендил се самоуби заради депресия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.