Крачка назад от мерките за някои магазини - да, ама не

Крачка назад от мерките за някои магазини - да, ама не

Стъпката назад от строгите мерки у нас се оказа бутафорна. След като тази сутрин на редовния за здравните власти брифинг икономическият министър Лъчезар Борисов съобщи, че големите магазини може да отворят, но при нови условия, този следобед от същото ведомство посочиха, че издадените указание са отменени по искане на премиера Бойко Борисов. 

"Издадох указания, че самостоятелните обекти и магазините за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има директен достъп - вход от улици или паркинг, могат да продължат своята дейност, спазвайки мерките. Магазините с площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки, също може да работят като обособят и ограничат площта си до 300 кв. м. чрез преградни стени, ленти, щандове и др. Извън търговските обекти, на открити площи и при спазване на мерките, ще може да се осъществява търговска дейност", обясни тази сутрин Лъчезар Борисов.

Часове по-късно от Министерството на икономиката посочиха, че решението за отмяна е взето с оглед на равнопоставеност между отделните браншове, както и заради краткия срок на предстоящо действие на взетите противоепидемични мерки със заповедта на министъра на здравеопазването, които са за периода от 22.03.2021 г. до 31.03.2021 г.

От щаба тази сутрин съобщиха, че с най-висока заболеваемост са Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен. Най-малко болни има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

"Нарастването спрямо миналата седмица е с 23%, а за 14 дни е 73%. По отношение на смъртността – за миналата седмица съобщих за много стръмно нарастване, сега има колебание. Все пак за 14 дни се запазва висок процент. Има нарастване и на случаите в болнични легла. България премина от трето на второ място по интензивност на смъртните случаи”, обяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

"70% от интензивните легла в страната са заети. Продължават разговорите за осигуряване на допълнителни количества ваксини. Това стана факт благодарение и на усилията на българския премиер, който с още 5 държави поиска справедливост в разпределението”, каза здравният министър Костадин Ангелов. По думите му броят на настанените в лечебните заведения е значително по-висок от втората вълна, но болниците продължават да се справят с тази ситуация.

"България ще се справи с тази трета вълна. Всички лечебни заведения са подготвени", допълни Ангелов.

Още по темата

44-ото НС отиде в историята с 518 приети закона за пълния си мандат

Предишна новина

Обвинения за събирачи на дългове, изнудвали длъжници със заплахи и бухалки

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.