Край на извънредното положение в България, започва епидемична обстановка

Край на извънредното положение в България, започва епидемична обстановка

Край на извънредното положение в България. От четвъртък тази мярка вече е в историята и е заменена с формулировката - епидемична обстановка. Въпреки официалното отпадане на извънредното положение обаче последните промени в Закона за здравето оставиха част от мерките, въведени у нас, с цел ограничаване разпространението на коронавируса. Занапред ще продължават да са в сила и икономическите, здравните и социалните мерки, въведени заради епидемията. Глобите за нарушители също остават.

Днешният ден обаче бележи началото на нова ситуация. В края на 60-тия последен ден на извънредното положение от правителствената информация служба обявиха, че от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г. е обявена извънредна епидемична обстановка. Решението дойде след като министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. 

Наред с това съдебната система възобновява работата си и делата отново започват да се гледат в пълен обем след около седмица , но при спазване на поредица от мерки за безопасност, които бяха приети на заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

От четвъртък към нормален режим на работа се връща и Народното събрание (НС). Депутатите ще проведат редовно пленарно заседание с начален час - 9.00.

Част от мерките след 13 май:

- Извънредна епидемична обстановка да се обявява от кабинета, по предложение на здравния министър, като в сила са и почти всички противоепидемични мерки;

- Задължително остава носенето на предпазни маски в градския транспорт;

- На задължителна изолация да подлежат болните от Covid-19, техните контактни лица и влезлите в страната;

- През следващите два месеца няма да има запори на сметки, заплати и пенсии на длъжници;

- В сила продължава да е мярката 60:40;

- 60 дни неплатен отпуск тази година ще се смятат за трудов стаж;

- Държавата ще плаща по 35 евро на пътник, който бъде превозван от наша компания до България за туризъм;

- Чадърите и шезлонгите ще струват поне наполовина по-евтино, а при нарушения ще има санкции до 50 000 лв.

Санкциите за неспазването на ограниченията остават в сила както следва:

- От 300 до 1000 лв. ще е глобата за първо нарушение и от 1000 до 2000 лв. за повторно;

- Глобата за нарушаване на задължителната карантина ще е 5000 лв.

Какво се разрешава?

- Заведенията на открито могат да работят при строга дезинфекция и разстояние между масите от 1,5 метра;

- Разрешено са басейните, индивидуалният и колективните спортове за аматьори на открито, без състезателен характер като футбол, баскетбол, волейбол.

- Разрешена е и работата на музеи, галерии и библиотеки при спазване на социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

- Позволяват се концерти и културни събития на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Кината също могат да работят при 30% заетост на местата.

COVID–19 в България (кратка хронологична справка)

25 февруари 2020 – Създаден е Национален кризисен щаб.

8 март 2020 – Първи доказан случай на COVID-19 в България.

13 март 2020 -  Начало на извънредното положение. Народното събрание гласува единодушно и обявява мярката за цялата страна в период до 13 април 2020 г. Училища, молове, търговски центрове, кина, ресторанти, фитнес зали се затварят.

17 март 2020 - Град Банско е поставен под пълна карантина за срок от 14 дни със заповед от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

20 март 2020 – Народното събрание гласува и приема забрана за посещаване на паркове, детски площадки и спортни съоръжения на открито и закрито. Забранява се излизането от областните центрове в страната без уважителна причина, свързана с работа, здравни причини или регистрация по постоянен или настоящ адрес. Въвеждат се КПП-та.

23 март 2020 – Народното събрание приема Закон за мерките и действията по време на извънредно положение.

31 март 2020 – Кабинетът вдига блокадата над Банско.

1 април 2020 – Предлага се извънредното положение да бъде удължено до 13 май 2020 г.

3 април 2020 – Народното събрание приема предложението на правителството е за удължаване на извънредното положение. Резултатът в пленарната зала: 122 гласуват „за“, 47 са „против“ и 7 – „въздържали се“.

15 април 2020 - Въвеждат частично ограничителни мерки на територията на столичните квартали „Факултета“ и „Филиповци“, причината – ръст в броя на заболелите.

17 април 2020 – Въведен е строг режим на влизането и излизането от София.

21 април 2020 – Облекчават се строгите мерки за влизане и излизане от София. Остават мерките за всички областни градове.

4 май 2020 - Правителството предлага на Народното събрание извънредното положение, чийто срок изтича на 13 май, да не бъде продължавано.

5 май 2020 - Министерският съвет предлага законопроект за промени в Закона за здравето. Целта е запазване на част от мерките след края на извънредното положение.

6 май 2020 – Премахнати са КПП-тата на областните градове. Разрешава се работата на кафенета, ресторанти, сладкарници, обслужващи клиенти на открити търговски площи при разстояние между масите от метър и половина.

12 май 2020 – Народното събрание приема на второ четене промените в Закона за здравето, с които остава в сила част от мерките след извънредното положение.

13 май 2020 – Край на извънредното положение в България.

Още по темата

Без открити заседания в СРС до 22 май

Предишна новина

Борислав Цеков: Пресилено е твърдението, че обявяването на извънредна епидемична обстановка от МС противоречи на Конституцията

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  не разбрах | нерегистриран
  5
  0

  Как така с решение на МС се ограничават конституционно установени човешки права, след като конституцията предвижда това да става само със закон? И какво от това, че президентът е сезирал КС като решението им няма обратна сила, а докато се произнесат конституционните съдии извънредната епидимична обстановка вече ще е приключила. Конституцията официално ли е отменена от управляващите или неофициално?

 2. 2
  Анонимен | нерегистриран
  3
  0

  Ананиев препоръчва да се работи дистанционно, а не да се ползват отпуски принудително!

 3. 1
  адвокат–сак | нерегистриран
  1
  0

  Заповедите в сайта на министерството на здравеопазването бяха качени в 00; 01 ч. на 14.05.2020 г. и са със следното съдържание;
  1. https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/13/rd-01-262.pdf
  2. https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/13/rd-01-263.pdf

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.